Klasszikus

Május 5-ig várják a jelentkezéseket a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyre

2024.04.10. 16:05
Ajánlom
A Fesztivál Akadémia Budapest nyári programsorozatának keretében, július 4-14. között ötödik alkalommal rendezik meg Budapesten a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt, amelyre az egész világról várják a résztvevőket.

A Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny a Fesztivál Akadémia Budapest komplex, háromlépcsős versenyrendszerének legmagasabb szintű megmérettetése összetett versenyanyaggal, két korcsoportban. A verseny szerves részét képezik a zsűritagok mesterkurzusai. A résztvevők a február 14-én kezdődő Fesztivál Akadémia Budapest fesztiválprogramján, annak koncertjein is részt vehetnek. Az eseménysorozat tehát nemcsak arra kíván lehetőséget teremteni az ifjú hegedűsöknek, hogy tehetségükkel megmutatkozzanak a nagyvilág előtt, hanem arra is, hogy a legjobbaktól tanuljanak a mesterkurzusokon és a kamarakoncerteken – hívták fel a figyelmet a szervezők a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben.

A legendás hegedűtanárról, Fehér Ilonáról elnevezett nemzetközi verseny 2017-ben alapította Kokas Katalin Liszt-díjas hegedűművész, érdemes művész, a Zeneakadémia docense és Kelemen Barnabás Kossuth- és Liszt-díjas hegedűművész, egyetemi professzor, a Fesztivál Akadémia Budapest alapítói. A megmérettetés 22 évesnél fiatalabb hegedűsöknek, szólista-tehetségeknek szól.

A versenyzőket világszínvonalú, neves hegedűművészekből és pedagógusokból álló nemzetközi zsűri értékeli.

A zsűri elnöke a kezdetektől egy legendás Fehér Ilona-tanítvány, Shlomo Mintz hegedűművész és karmester, aki idén nyáron is Budapestre érkezik a Fesztivál Akadémia meghívására.

A jelentkezéseket 2024. május 5-ig várják a Fesztivál Akadémia Budapest weboldalán.

Fejléckép: Fellépő a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny gáláján (forrás: Fesztivál Akadémia Budapest)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.
Klasszikus

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Színház

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.
Jazz/World

Fedél nélkül – Simon Kornél zenekara ad koncertet a 6SZÍN-ben

Simon Kornél és Tótváradi Zsolt szerzőpáros együttese, a Boughris május 30-án tartja meg bemutatkozó estjét a terézvárosi játszóhelyen. A zenekar átmenetet képez a Pink Floyd és John Mayer stílusa között. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Klasszikus ajánló

Martha Argerich, Mischa Maisky és Fazil Say is fellép a 10. Cziffra Fesztiválon

A 2025-ben 10. jubileumát ünneplő Cziffra Fesztivál különösen gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket. A mintegy 40 eseményt számláló ünnepi hangversenysorozat ősszel, Cziffra György születésnapjához kapcsolódóan indul Oslóban, Budapesten és Londonban.
Klasszikus hír

Idén is tíz fiatal kapott Junior Prima Díjat a klasszikus, a könnyűzene és a jazz területéről

A május 15-én a Magyar Zene Házában tartott ünnepélyes díjátadón tíz harminc év alatti kiemelkedő művészt díjaztak, akik az elismerés mellett hárommillió forint támogatásban is részesülnek.
Klasszikus hír

Rangos elismerést kapott egy francia magazintól a Budapesti Fesztiválzenekar Eroica-lemeze

„Igazi mérföldkőhöz értünk a mű lemezfelvételeinek történetében” – fogalmazott a Diapason magazin kritikusa indoklásában. A BFZ lemezéről korábban a nemzetközi kritikai visszhang is elismerően szólt.
Klasszikus ajánló

Schiff András is fellép május végén Kismartonban

A bécsi klasszika és Joseph Haydn kompozícióinak bölcsője, az Esterházy-kastély 2024-ben, az Esterházy alapítványok megalapírásának 30., jubileumi évében az évfordulóhoz méltó programokkal és kitárt kapukkal várja a klasszikus zene szerelmeseit. Így lesz ez májusban és júniusban is.