Klasszikus

Májusi klasszikusok a Rózsavölgyi Szalonban

2012.05.23. 12:23
Ajánlom
A Pulzus Vonósnégyes és a Kelemen Kvartett koncertje, valamint Bogányi Gergely Chopin összesének bemutatója lesz a hónap érdekessége.

Május 23-án a Pulzus Vonósnégyes játszik, mely együttes 1999-ben alakult Lisszabonban. 2002-től az együttes primáriusa a világhírű Keller vonósnégyes tagja, Pilz János lett, a második hegedűszólamot pedig Lesták Bedő Eszter játssza. Ez a felállás nagyon sikeresnek bizonyult, azóta az együttes a magyar hangversenyélet jelentős tényezőjévé vált. Repertoárjuk Bach műveitől a kortárs irodalomig terjed, a hangversenytermek ismert darabjain kívül szívesen kutatnak fel és játszanak eddig ismeretlen műveket is. Többek között olyan művészekkel játszottak együtt mint Jandó Jenő, Hegedűs Endre, Nagy Péter, Varga Gábor, Perényi Miklós, Csalog Gábor.

Két napra rá, május 25-én a többszörös versenygyőztes Kelemen Kvartett ad hangversenyt, a Kossuth-díjas első hegedűssel, 30-án pedig dedikálással egybekötött bemutatóra kerül sor. A szintén Kossuth-díjas zongoraművész, Bogányi Gergely 13 CD-t tartalmazó összkiadásban rögzítette Chopin zongoraműveit. A művész teljesítményének színvonalát és megdöbbentő teherbírását a 2010-es Chopin-évben tartott, a Müpában rendezett maratonon ismerhettük meg, amikoris egy nap alatt játszotta el a hatalmas irodalmat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.