Klasszikus

Májusi klasszikusok a Rózsavölgyi Szalonban

2012.05.23. 12:23
Ajánlom
A Pulzus Vonósnégyes és a Kelemen Kvartett koncertje, valamint Bogányi Gergely Chopin összesének bemutatója lesz a hónap érdekessége.

Május 23-án a Pulzus Vonósnégyes játszik, mely együttes 1999-ben alakult Lisszabonban. 2002-től az együttes primáriusa a világhírű Keller vonósnégyes tagja, Pilz János lett, a második hegedűszólamot pedig Lesták Bedő Eszter játssza. Ez a felállás nagyon sikeresnek bizonyult, azóta az együttes a magyar hangversenyélet jelentős tényezőjévé vált. Repertoárjuk Bach műveitől a kortárs irodalomig terjed, a hangversenytermek ismert darabjain kívül szívesen kutatnak fel és játszanak eddig ismeretlen műveket is. Többek között olyan művészekkel játszottak együtt mint Jandó Jenő, Hegedűs Endre, Nagy Péter, Varga Gábor, Perényi Miklós, Csalog Gábor.

Két napra rá, május 25-én a többszörös versenygyőztes Kelemen Kvartett ad hangversenyt, a Kossuth-díjas első hegedűssel, 30-án pedig dedikálással egybekötött bemutatóra kerül sor. A szintén Kossuth-díjas zongoraművész, Bogányi Gergely 13 CD-t tartalmazó összkiadásban rögzítette Chopin zongoraműveit. A művész teljesítményének színvonalát és megdöbbentő teherbírását a 2010-es Chopin-évben tartott, a Müpában rendezett maratonon ismerhettük meg, amikoris egy nap alatt játszotta el a hatalmas irodalmat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.
Jazz/World

Tényleg segít a zenehallgatás a koncentrációban?

Miért segítene? Miért lenne jobb az agyunknak, ha egy dolog helyett rögtön kettőre kellene figyelnie: a zenére és arra, amit csinálsz?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kult50

Ha zene szól, nem tudok mással foglalkozni – Bősze Ádám és Vashegyi György a Kult50-ben

A Kult50 legújabb videójában Bősze Ádám zenetudós, műsorvezető és Vashegyi György karmester, régizenész ült le egymással beszélgetni – mi másról, mint zenéről.
Klasszikus salzburg

A Salzburgi Ünnepi Játékok ingyenes koncertekkel nyitott a szélesebb közönség felé

Mozart szülővárosában egy sor különböző helyszínen megrendezett ingyenes koncerttel kezdődött meg szombaton a Salzburgi Ünnepi Játékok.
Klasszikus videó

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.
Klasszikus gyász

Meghalt Fátyol Rudolf hegedűművész

Hétfő reggel, 62 éves korában elhunyt Fátyol Rudolf hegedűművész, a szatmárnémeti Dinu Lipatti Állami Filharmónia vezetője.
Klasszikus gyász

Elhunyt Ben Johnston, a mikrotonális zene egyik úttörő zeneszerzője

Július 22-én elhunyt Ben Johnston amerikai zeneszerző. Lehet, hogy nem ismerte őt – érdemes.