Klasszikus

Making New Waves 2003

2004.01.21. 00:00
Ajánlom
A VI. Making New Waves Fesztivál témája a zene és a média egyensúlya. A koncertek és a kapcsolódó programok (előadások, kreatív műhelyek, kiállítás) azt vizsgálják, hogyan segíti, illetve gátolja, mennyiben alakítja a mai zenét a társművészetekkel, illetve társtudományokkal való együttműködés. Hogyan hat a narratíva, az irodalom, a politika, hogyan a kép, a fény és hogyan az elektronika a zenei mondanivaló kibontakozására?

A fesztivált David Moss A földönkívüliek Einsteinje című sci-fi zenei fantáziája nyitja meg Fred Pommerrehn kép- és fényeffektusaival. A művet a belga Musiktheater Transparent mutatta be 2002-ben. David Moss, a zenei avantgárd egyik leginnovatívabb énekese és ütőhangszerese zeneszínházi művében arra keresi a választ, milyen jövője lehet a kortárs művészetnek.

A GRM Experience három zeneszerző, az osztrák Christian Fennesz, a finn Mika Vainio és a francia Christian Zanési közös élő eletronikus szerzeménye. Három eltérő személyiség, a pop-rock gitáros laptop virtuóz, a hipnotikus remix-gyáros, és a „klasszikus“ konkrét zenész találkozása izgalmas zenei kísérletet ígér.

A modern technológia nemcsak a zenét, de a zene megszólaltatásának módját is átértelmezte. Az idei fesztivál vendége lesz az amszterdami STEIM Alapítvány, amely több évtizedes tapasztalattal rendelkezik az elektronikus zenei vezérlők területén. Koncertprogramunkban fellép vezetőjük, Michel Waiswisz, aki az elektronikus hangok tapinthatóvá tételének nagymestere. Nevéhez fűződik számos vezérlő, mint pl. a Hands (kezek) vagy a WEB (háló) kifejlesztése, de ő volt az is, aki először hozott létre olyan zenei előadást, amit teljes egészében robotok játszottak.

A cseh Agon Orchestra két év után újra vendége a Making New Waves-nek. Az Agon hangzására egyaránt jellemző a rockzenekarok agresszivitása és a klasszikus kamarazenekarok precizitása. A zenekar tagjai között vannak zenészek a klasszikus zene, a modern jazz és az alternatív rock körökből is.

A Making New Waves utolsó koncertje a fesztivál hagyományainak megfelelően ez alkalommal is a Hang-Játszó-Ház kreatív műhelyeinek eredményeit mutatja be. A Hang-Játszó-Ház a Making New Waves fesztivál kreatív zenei műhelyprogramja. Fellép a Szabadhagok énekegyüttes Antal Laura vezetésével, a STEIM workshop résztvevői, az audiovizuális műhely Stewart Collinson és Simon Vincent vezetésével.

A fesztivál hagyományainak megfelelően ezúttal is különféle rendezvények – kiállítás, előadások, beszélgetések, kreatív zenei műhelyek – kapcsolódnak a koncertprogramhoz. A fesztivál a Trafó Kortárs Művészetek Házában kerül megrendezésre február 5-8. között. Bővebb információ a fesztivál honlapján, a www.hcmf.hu címen olvasható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.