Klasszikus

Making New Waves.hu 2005

2005.02.17. 00:00
Ajánlom
Hetedik alkalommal jelentkezik a Making New Waves fesztivál, ezúttal Making New Waves.hu néven 2005. február 23. és 27. között. A cím a fesztivál új szándékát tükrözi, mely szerint kétévente elsősorban magyar zeneszerzők darabjait szeretnék bemutatni egy rég bevált, de a mai magyar koncertéletben igen ritkán alkalmazott hagyományt felélesztve: a Making New Waves.hu műsorának nagy részét a fesztiválra rendelt művek alkotják.

Elég kis országban élünk ahhoz, hogy a magyar zeneszerzők, és főleg a fiatalabbak személyesen ismerjék egymást. Bőven akad olyan alkalom, amikor egyes szerzők együtt dolgozhatnak vagy bemutatkozhatnak kompozícióikkal. Ennek ellenére ritkán adódik lehetőség arra, hogy egyszerre ennyi szerzőt ismerjen meg a közönség. Bár egyre több fesztivál tart igényt arra, hogy fiatal zeneszerzőket mutasson be, szinte sohasem fordul elő, hogy egy adott alkalomra egy-két alkotónál többtől rendeljenek új művet. A 2005-ös Making New Waves.hu alkalmából színpadra lépő fiatal zeneszerzők szerepeltek már közösen fesztiválokon, jutottak el együtt kurzusokra, esetleg játszották, dirigálták egymás darabjait, de most végre együtt, egy helyen, a Trafóban mutatkozhatnak be, és mérettethetnek meg nagyjából azonos életkoruk, de esetleg teljesen eltérő gondolkodásuk alapján. Ami biztos: a fesztivál vissza nem térő alkalom, hogy felmérjük, mi köti össze és mi különbözteti meg a magyar kortárs zene legfiatalabb generációját.

A fesztiválműsor ezúttal is kiegészül a HangJátszóHáz kreatív műhelyeivel olyan külföldi művészek vezetésével, akiket az előző fesztiválokon már szívébe zárhatott a közönség. Az idén a workshopok fokozottabban koncentrálnak új – természetesen magyar – produkciók létrehozására.

A fesztivált február 24-én, este nyolc órakor a a Trio Lignum fafúvósegyüttes nyitja meg (tagjai: Klenyán Csaba, Lakatos György, Rozmán Lajos), amely híres „zeneszerzőbarát” attitűdjéről. Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy kortárs repertoárjuk jelentős részét a számukra komponált darabok alkotják. Koncertjeik különös ismertetőjegye, hogy merészen ütköztetik különböző korok, stílusok zenéit. A Making New Waves.hu nyitókoncertjén – mintegy bevezetésként – egy régi magyar szerző, Esterházy Pál gondolatai párbajoznak a legújabb generáció (Bolcsó Bálint, Csapó Gyula, Futó Balázs, Gryllus Samu) zenei képzeteivel.

A holland De Ereprijs Orchestra a kortárs zene iránt elkötelezett együttes. Koncertjük február 25-én, este nyolctól lesz hallaható. Rengeteg új darab született megrendelésükre vagy hangzásuk hatására, és gyakran vesznek részt a társművészeteket is felvonultató projektekben: több multimediális, a zenét tánccal, vizualitással, filmmel és építészettel kombináló alkotás bemutatója fémjelzi működésüket. Az együttes különleges formációja (fúvóhangszerek dobfelszereléssel, elektromos gitárral és basszugitárral) teret enged különféle stílusok ötvözésére. A fesztivál három magyar szerzőtől (Dargay Marcell, Horváth Balázs, Vajda Gergely) rendelt meg darabot a De Ereprijs formációjára. A bemutató előtt az együttes a szerzők jelenlétében próbálja a műveket. A magyar darabok színpadra állítását az egyik szerző-karmester, Vajda Gergely vezeti. A koncert másik felét az együttes számára íródott holland darabok alkotják majd. Az együttes mindemellett műhelymunkában is részt vesz. A MNW 2005 zeneszerzői pályázatán nyert mini-darabokat tanulják meg, majd mutatják be a zárókoncerten.

Február 26-án Szakács Ajtony Csaba „gentle birth – multimédiás kisopera 3 énekesre, 9 táncosra, videóra és számítógépekre” című műve lesz látható-hallható. A darab egyedi vállalkozás a mai magyarországi zenei életben. A modern technológia segítségével teremti meg a mozgás-hang-kép hármas színpadi egységét. Az énekesek, táncosok mozdulatai a kamerákon keresztül, a számítógépek segítségével közvetlenül, interaktív módon befolyásolják a zene folyamatát. A koreográfia Gergye Krisztián munkája.

A HangJátszóHáz KépesHang műhely másodszor kerül megrendezésre. A tavalyi sikeres alkotások arra késztették a fesztivál szervezőit, hogy az idén még ambíciózusabb workshopot hirdessenek meg videoművész és zeneszerző hallgatók részére Stewart Collinson filmművész és Duncan Chapman zeneszerző irányításával. A KépesHang workshop azt vizsgálja, hogyan tudnak zeneszerzők és vizuális művészek közösen audiovizuális művet létrehozni, kollektív módon használva digitális és analóg átalakító technikákat. A keletkező művek a fesztivál műhelyzáró koncertjén kerülnek bemutatásra.

A hö-mi éneklés – a Tran Quang Hai (F) vokális műhelyének elnevezése a Mongólia és Tuva területén használatos „khoomei” (hö-mi) szóból ered, amely azt jelenti, garat. A „khoomeilakh” szó pedig az énekes felharmonikusok képzésére utaló szó. Ez az egészen különleges technika, mely az emberi hang teljesítőképességének határain mozog, két hang egyidejű megszólaltatását teszi lehetővé: egy gazdag spektrumú, a doromb hangszínére emlékeztető alaphangot és ennek egyik felharmonikusát. A levegőnyomás, az arcüreg alakjának és a nyelv helyzetének változtatásával különböző hangmagasságú felharmonikusok, így dallamok is képezhetőek az alaphang fölött. Trang Quang Hai műhelye bevezeti az érdeklődőket a hö-mi éneklés alapfokú technikájába. A rendkívüli egyéniségű énekes csoportos foglalkozása felér egy zeneterápiás meditációs tréninggel.

A koncertprogramban is fellépő De Ereprijs Orchestra művészeti stratégiája, hogy műhelytalálkozásokon szoros alkotói barátságot kössön zeneszerzőkkel. Ez a hozzáállás nagy mértékben segíti új művek létrejöttét. A szervezők reményeik szerint – a De Ereprijs közreműködésével – a Making New Waves Fesztivál is új alkotások generátorává válik. A zeneszerző műhelyre a fesztivál zeneszerzői pályázatot hirdetett. A pályázatra eddig nyilvánosságra nem hozott, 2-4 perces ensemble-darabbal lehetett jelentkezni. A nyertes pályaművek, amelyek a fesztivál zárókoncertjén kerülnek bemutatásra: Bartók György: Fafner Serenade; Gryllus Samu: Blues for Charles; Horváth Márton Levente: Overture to a Theme by Sabot; Maróti Emese: Prelude non mesures for orchestra; Rubik Ernő Zoltán: Yin es Yang for 11 instruments; Sztojanov Georgi: No way.

Making New Waves.hu 2005 program

Koncertek
Február 24. 20:00 – A Trio Lignum koncertje
Esterházy Pál: Harmonia Caelestis; Gryllus Samu: Ring II (M)*; Esterházy Pál: Harmonia Caelestis; Bolcsó Bálint: Ének, Hold Gondolat*; Esterházy Pál: Harmonia Caelestis; Futó Balázs: mƒ*; Csapó Gyula: Hímzésminták a megrepedt Föld arculatára
Km.: Klenyán Csaba, Rozmán Lajos (klarinét), Lakatos György (fagott)
Jegyár: 700 Ft

Február 25. 20:00 – A De Ereprijs Orchestra (NL) koncertje
Dargay Marcell: Conchordance*; Horváth Balázs: MAGNETS V (négy)*; Vajda Gergely: Waking Waves*; David Dramm: Zero Roll ensemble with live electronics; Martijn Padding: Paddings' Millennium Peasant Dance 1; Hanna Kulenty: Going Up
Km.: Vajda Gergely (karmester)
Jegyár: 700 Ft

Február 26. 20:00 – Szakács Ajtony Csaba: gentle birth * Ź multimédiás kisopera 3 énekesre, 9 táncosra, videóra és számítógépekre
Koreográfia: Gergye Krisztián
Jegyár: 700 Ft

Február 27. 18:00 – Zárókoncert ősbemutatókból – a kreatív zenei műhelyeken készült produkciók (ősbemutató, a fesztivál által megrendelt darab)

HangJátszóHáz műhelyek
Február 23–27. Képes Hang – Stewart Collinson, Duncan Chapman (UK) – számítógépes audiovizuális műhely (Helyszín: Trafó Galéria)

Február 24–27. Tran Quang Hai (F) – torokének műhely (Helyszín: Trafó Dinamo)

Február 26–27. De Ereprijs Ensemble (NL) – zeneszerzői műhely (Helyszín: Trafó Stúdió)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.