Klasszikus

Mamutléptek a Millenáris körül

2004.07.15. 00:00
Ajánlom
Irodaház, bevásárolóközpont vagy lakópark? - küldj egy cáfolatot A Mammut nem megy a Millenárisba - egy cáfolat a sok közül a budai kulturális park jövőjéről. A Millenáris ügyében ismét felforrósodott a hangulat, mert augusztus végén megszűnik a három éve fennálló változtatási tilalom, és ha a kormány nem lép közbe, építkezések kezdődhetnek a díszkert területén. Egy-két héten belül eldőlhet a szomszédos ipari terület sorsa is. Ha bevásárlóközpont épül oda, az a park halálához vezethet.

Millenárisban tartott önkormányzati lakossági fórumon, amikor megpillantották az új kerületi szabályozási tervről szóló javaslatot, amelyben piros színnel jelölték a beépíthető területeket. Az elmúlt másfél évtized tapasztalata szerint, ami Budapesten beépíthető, azt be is építik, főleg, ha az a Rózsadomb lábánál fekszik. Ráadásul a szomszédban található Bel- Buda legértékesebb telke, amely a Margit körúton álló Gazdasági Minisztérium és a park között fekszik.

Ocskó István, az ÁPV Rt. közigazgatási igazgatóságának volt menedzsere emlékeztet rá, hogy az Orbán-kormány idején az egykori Ganz Villamossági Művek rehabilitációjának második ütemében erre a részre is lendületes terveket álmodtak. Az ipari csarnokban jégpálya, fölötte üvegfalú konferenciatermek, a tetején park kapott volna helyet. A Gazdasági Minisztérium fantáziátlan épületéből pedig egy izgalmas, panziószerű, modern szálloda jött volna létre. Az elmúlt két évben azonban semmi sem történt, mintha a Millenáris parkkal kapcsolatos - sorra alaptalannak bizonyuló - korrupciós vádak elszívták volna a területrehabilitációtól a Medgyessy-kormány energiáit.

évben azután nekilódultak, az állami tulajdonos bontási engedélyt kért az ipari területen álló épületekre. (De nem kapott.) A Mammut Rt. idén áprilisban a Napi Gazdaság című lapnak a harmadik bevásárlóközpont mihamarabbi felépítését is kilátásba helyezte az ipari területen. A II. kerületi önkormányzat arról tájékoztatta lapunkat, hogy augusztus 30-án lejár a Millenárison három éve fennálló változtatási és építési tilalom. Az informatikai minisztérium pedig azt jelentette be, hogy a Millenáris területén Jövő Háza néven nagy formátumú új kiállítást nyitnak, amelyhez a Millenáris Kht. vezetőinek tudomása szerint a park meglevő épületeinek arculatán is változtatnak.

Az illetékesek mintha arra kérték volna egymást, hogy mindenki küldjön a sajtónak egy cáfolatot. Valamennyi érintett tagadja például, hogy a Millenáris veszélyben lenne, valami mégiscsak lehet a levegőben, hiszen a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal június 25-én azonnali hatállyal ideiglenes műemlékvédelem alá vette a régi ipari terület három csarnokát. Lampert Rózsa építészmérnök, a hivatal munkatársa lapunknak megerősítette, hogy emellett a Millenáris Park valamennyi épülete is védelem alatt áll. A gyors lépésre azért volt szükség, mert ha megengedik a gyár bontását, és "megteremtenek egy nagy üres placcot", akkor a tapasztalatok szerint a legnagyobb és leggyorsabb haszonnal járó kereskedelmi célra történő beépítés már szinte biztosra vehető.

Lampert Rózsát látszik igazolni, hogy a Millenáris Park egy tévedésnek köszönheti a létezését. A tulajdoni lapra ugyanis annak idején hibásan jegyezték rá a mai kiállítási csarnok akkor még hiányzó műemléki védettségét, emiatt a terület piaci értékesítése nem jöhetett szóba. Így lépett be a képbe az állam, és született meg a kulturális park ötlete. A mostani ideiglenes védettség nemcsak azért fontos, mert megakadályozza az értékes gyársziluett elpusztítását, de az üzemcsarnokok megtartása miatt az is szinte kizárt, hogy a területre egyetlen hatalmas épületmonstrumot tervezzenek.

A terület jövőjéről szóló elképzelések (lakóházak, bevásárlóközpont, irodaépületek) szinte sokkolták a lakosságot. A Millenáris ugyanis minden elemében vitathatatlan siker. A műemlék- helyreállításért járó legrangosabb díj, az Europa Nostra 2003-as kitüntetettje. A tavak közepére állított fákkal megújították a magyar kertépítészetet. Az Álmok álmodói című kiállítás múzeumi rekordot döntött, a Zöld Péter a leghíresebb játszótér lett. A park kulturális pezsgését, a hagyományőrzőtől a modernig terjedő programjait megirigyelhetné a világ bármelyik fővárosa.

- Óriási tévedésem volt, hogy azt gondoltam, a Fogadó és a játszótér csak ideiglenes lesz - hoz némi önkritikus elemet a sikersztoriba Ocskó István. - A milleneumi ünnepségek lezárultával helyükre lakások kerültek volna, ám a siker akkora volt, hogy már menet közben nyilvánvalóvá vált, mindkettőt meg kell tartani. Az augusztus végén újraéledő kerületi szabályozási tervben azonban még az eredeti verzió szerepel. A Fogadó egy részének lebontása ugyan a műemléki védelemmel lekerült a napirendről, ám mellette továbbra is lehetőség volna egy 400-800 négyzetméteres új épület emelésére.

- Személy szerint annak örülnék, ha nem épülne ott semmi - szögezi le Horváth Csaba, a II. kerület szocialista polgármestere. Ennek érdekében az önkormányzat kész a jelenlegi 50 százalékos beépíthetőséget 40-45 százalékosra korlátozni, mert így a meglévő épületek miatt csupán három-hét százalékos szabad tér maradna, oda csak egy kisebb, kulturális célú pavilon férne el.

A Zöld Péter játszótér alatt lévő 4500 négyzetméteres, magántulajdonban lévő telken viszont megszűnik az építési tilalom. A kerület kormányzati segítséget kért, a polgármester szerint a kincstár engedélye megvan a magántulajdonos kivásárlásához, bár ez még nem történt meg.

Más a helyzet az ipari területtel, amelynek állapotán - ebben a felek egyetértenek - változtatni kell, a vita a hogyanon van. A műemlékvédelem a Millenáris Parkhoz méltó területrehabilitációban gondolkodik, Horváth Csaba szerint viszont az ideiglenes védelem konzerválja a jelenlegi viszonyokat, mert szinte lehetetlen ezek után a területet üzleti alapon értékesíteni. "Ha rajtam múlik, ott Mammut 3 nem lesz" - fogalmaz.

Vígh Gábor, a Mammut Rt. cégvezető vezérigazgatója is határozottan cáfolja, hogy a Mammut a Millenáris Parkba tartana. Jelenleg a rendezetlen ipari telekre sem építkezhetnének, hiszen nem rendelkeznek tulajdonjoggal az adott területen - sorolja az ellenérveket.

Ezt még megszerezhetik, mivel az ingatlanok 95 százaléka állami kézben van. Kertész László, az informatikai minisztérium miniszteri biztosa szerint a kormány egy-két héten belül dönthet arról, értékesíti, bérbe adja vagy maga fejleszti a kérdéses területet. "A kormány elé nem kerül be a Mammut 3 koncepciója" - jelentette ki a miniszteri biztos, hozzátéve, hogy nem céljuk lakóház, bevásárlóközpont vagy más üzleti funkció megjelenése sem ezen a területen. A Mammut Rt. pedig biztosan a pályázók között lesz - erősítette meg Vígh Gábor vezérigazgató.

Itt tartunk most. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elsőfokú ideiglenes védelemről szóló határozata egyelőre őrzi a parkot és a mellette levő ipari területet. Ha a véglegesítés nem sikerül, indulhatnak a buldózerek.

Út a bizonytalanba

1897 - Felépül a Ganz villamossági gyár, amely a transzformátornak, majd a vasútvillamosításnak köszönhette világhírnevét
1991 - A gyártást vidékre költöztetik
1999 - Az Orbán-kormány döntése értelmében ez a millenniumi ünnepségek központi színhelye
2001 - Befejeződik a hétmilliárdos beruházás, amelynek során tízemeletes épületeket robbantanak le
2002 - A Medgyessy-kormány később alaptalannak bizonyuló korrupciós vádakkal illeti a beruházás résztvevőit, és leszállítja a park költségvetését
2003 - Januárban bezár az Álmok álmodói kiállítás. Az ígéretek ellenére részeiben sem építik fel másutt. A Millenáris Europa Nostra-díjat kap
2004 - Augusztus végén lejár a 3 éves változtatási tilalom

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Pakold meg magad könyvekkel a Líra raktárában pár száz forintért!

Mi már tudjuk az igazi könyvmolyok szombati programját. Raktárvásár lesz a Lírában.
Könyv

Családi találkozót rendeznek Petőfi rokonai Kiskunfélegyházán

Igen, jól olvasta a címet! Míg egyesek a költő sírjának felkutatásával vannak elfoglalva, mások az élőkre koncentrálnak és családi találkozót hirdettek, amelyen eddig állítólag 66 utód jelezte a részvételét.
Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Vizuál

Elhunyt I. M. Pei, a Louvre üvegpiramisának tervezője

A kínai-amerikai építész 102 éves volt. Ő tervezte a Louvre üvegpiramisát és a washingtoni National Gallery of Art épületét is.
Tánc

Balett készül Jacqueline du Pré életéről

A Royal Ballet következő évadának egyik fénypontja a fantasztikus csellista életéről szóló balett, amit Cathy Marston koreografál.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Hat orosz zeneszerzőt mutat be Szabó Marcell fesztiválja

Budapesten és Debrecenben rendezik meg október 7. és 13. között az Orosz Zenei Fesztivált, amelyen minden koncert egy-egy zeneszerzőt állít a középpontba.
Klasszikus virtuózok

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Klasszikus interjú

Mikołaj Górecki: „Nem vagyok zeneszerző, csak egy fickó, aki komponál”

Egy ismert komponista gyermekének lenni nem mindig kiváltság, különösen ha a gyermek a szülői pályát kívánja követni. Mikołaj Górecki egyik művét a Liszt Ferenc Kamarazenekar előadásában hallhatja majd a közönség május 25-én. Ennek kapcsán tettünk fel néhány kérdést az Amerikában élő lengyel komponistának.
Klasszikus kritika

Ilyen volt: Baráti Kristóffal zenélt a Kodály Filharmonikusok a reptéren

A négy őselem, a tűz, a víz, a föld és a levegő szolgált mottóként a debreceni Kodály Filharmonikusok nagyszerű koncertjének műsorában. Kritika.
Klasszikus ajánló

Fassang László templomépítésért koncertezik

A Liszt Ferenc-díjas művész jótékonysági orgonaestjét május 19-én tartják a Deák téri evangélikus templomban. A befolyt összeggel a budakeszi evangélikus templom építését támogatják.