Klasszikus

Már a próbákra is várják a közönséget a filharmonikusok

2005.04.27. 00:00
Ajánlom
A Nemzeti Filharmonikusok következő évadjának egyik különlegessége lesz az a nyilvános próbasorozat, amelyet Kocsis Zoltán főzeneigazgató megfogalmazása szerint a közönség igénye hívott életre.

Nagy művészeti vasárnapot rendez május 8-án égen, földön, levegőben a Nemzeti Filharmónia és a Ludwig Múzeum. A Tudományos Akadémiától délelőtt is, délután is hajó indul a Dunán a Művészetek Palotájához, és már a fedélzeten is műsor várja a családokat, csakúgy, mint a Palotában. Felnőttek és gyerekek is találnak őket érdeklő programokat.

Szép, kerek műsor kerekedik ki már magukból a kerek évfordulókból is. Bartók Béla halálának 60. évfordulója szeptemberben lesz, aztán márciusban lesz 125 éve, hogy megszületett. Szokolai Sándor nemsokára 75 éves, Kurtág György februárban 80. Nem is folytatom, hosszú lenne, de ezen belül is lesz meglepetés, például Bartók kétzongorás versenye, amit nem nagyon hallott senki még, nálunk legalábbis. Vagy Kurtág oratóriumának a Csüggedés és keserűség dalainak hazai bemutatója.

Ennek már most megkezdte, és minden nap tartja próbáit a 20 éves Nemzeti Énekkar, és nemcsak azért, mert orosz költők, Lermontov, Jeszenyin, Ajtmatov verseinek eredeti szövegét meg kell tanulni, hanem mert zeneileg is olyan nagy feladat. A nehezebb művek jobb megismerése érdekében ezek próbáira is beengednek majd hallgatókat, egyelőre három ilyen művet szemeltek ki. Társművészetekkel is összefognak, például a Bábszínház társulatával adják elő a szeptemberi évadnyitón a Fából faragott királyfit. Kocsis Zoltán ezt így indokolta.

- Sokat járok a Bábszínházba újabban, mert gyerekek a vendégek, és minden alkalommal hihetetlen élményben volt részem nekem is. Megkockáztatom, hogy a Fából faragott királyfi esetében a Bábszínház előadása talán még jobb, mint amivel az Operaházban lehet találkozni – vélte Kocsis Zoltán. Olyan elemeket is be tud csempészni az előadásba, amelyre a leggondosabb vagy legkörültekintőbb rendezés révén sincs lehetőség az Operaházban. Például nagyon tetszik nekem, amikor a királyfit úsztatják a patakban, és különösen azoknál a részeknél, amikor a patak visszahúzódik, mert úgy akkor ragadja el őt teljes mértékben a patak, amikor az nyugalmas.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.