Klasszikus

Már a próbákra is várják a közönséget a filharmonikusok

2005.04.27. 00:00
Ajánlom
A Nemzeti Filharmonikusok következő évadjának egyik különlegessége lesz az a nyilvános próbasorozat, amelyet Kocsis Zoltán főzeneigazgató megfogalmazása szerint a közönség igénye hívott életre.

Nagy művészeti vasárnapot rendez május 8-án égen, földön, levegőben a Nemzeti Filharmónia és a Ludwig Múzeum. A Tudományos Akadémiától délelőtt is, délután is hajó indul a Dunán a Művészetek Palotájához, és már a fedélzeten is műsor várja a családokat, csakúgy, mint a Palotában. Felnőttek és gyerekek is találnak őket érdeklő programokat.

Szép, kerek műsor kerekedik ki már magukból a kerek évfordulókból is. Bartók Béla halálának 60. évfordulója szeptemberben lesz, aztán márciusban lesz 125 éve, hogy megszületett. Szokolai Sándor nemsokára 75 éves, Kurtág György februárban 80. Nem is folytatom, hosszú lenne, de ezen belül is lesz meglepetés, például Bartók kétzongorás versenye, amit nem nagyon hallott senki még, nálunk legalábbis. Vagy Kurtág oratóriumának a Csüggedés és keserűség dalainak hazai bemutatója.

Ennek már most megkezdte, és minden nap tartja próbáit a 20 éves Nemzeti Énekkar, és nemcsak azért, mert orosz költők, Lermontov, Jeszenyin, Ajtmatov verseinek eredeti szövegét meg kell tanulni, hanem mert zeneileg is olyan nagy feladat. A nehezebb művek jobb megismerése érdekében ezek próbáira is beengednek majd hallgatókat, egyelőre három ilyen művet szemeltek ki. Társművészetekkel is összefognak, például a Bábszínház társulatával adják elő a szeptemberi évadnyitón a Fából faragott királyfit. Kocsis Zoltán ezt így indokolta.

- Sokat járok a Bábszínházba újabban, mert gyerekek a vendégek, és minden alkalommal hihetetlen élményben volt részem nekem is. Megkockáztatom, hogy a Fából faragott királyfi esetében a Bábszínház előadása talán még jobb, mint amivel az Operaházban lehet találkozni – vélte Kocsis Zoltán. Olyan elemeket is be tud csempészni az előadásba, amelyre a leggondosabb vagy legkörültekintőbb rendezés révén sincs lehetőség az Operaházban. Például nagyon tetszik nekem, amikor a királyfit úsztatják a patakban, és különösen azoknál a részeknél, amikor a patak visszahúzódik, mert úgy akkor ragadja el őt teljes mértékben a patak, amikor az nyugalmas.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.