Klasszikus

Már hetvenötezren aláírták a Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekarának megmentéséért indított petíciót

2023.02.28. 16:30
Ajánlom
A világhírű zenei együttes fennmaradása azután került veszélybe, hogy fenntartója, az ORF arra kapott utasítást, hogy jelentősen csökkentse kiadásait.

Február 20-án az ORF vezérigazgatója, Roland Weißmann tájékoztatta a Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekarának vezetőségét, hogy kormányzati utasításra csökkenteniük kell a kiadásaikat, így nem tudják a zenekar számára az eddigi támogatást biztosítani. Bár az ORF kuratóriuma csak március 23-án ül össze, hogy meghozza a végső döntést, a zenekarhoz eljuttatott üzenet értelmében

mindenképpen alternatív forrásokat kell találniuk, amennyiben működésüket folytatni akarják.

A döntés ellen nemzetközi tiltakozás kezdődött, és egy petíció is indult, amelyen már 75 ezer aláírás gyűlt össze. Három müncheni zenekar, a Vlagyimir Jurovszkij vezette Bajor Állami Zenekar, a Lahav Shani által vezetett Müncheni Filharmonikusok és a Simon Rattle irányításával működő Bajor Rádiózenekar közös közleményben emelte fel a hangját bécsi kollégáik mellett. „Kollégáink a Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekaránál évtizedek óta egyenletesen magas színvonalon játszanak.

Nekik köszönhető, hogy Ausztriából mint zenei országból az elmúlt hetven évben alapvető fontosságú zenei impulzusok érték Európát.

Az együttes megszüntetése nem csupán Ausztria kortárs és sokszínű zenei életére nézve lenne csapás, hanem az egész kontinens kulturális életét megrengetné” – írták közleményükben.

Bogdan Roščić, a Bécsi Állami Opera igazgatója is tiltakozását fejezte ki az együttest ért döntés miatt:

A Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekarának egyedülálló szerepe és helyzete van az ország zenei életében.

Éppen ezért elképzelhetetlen, hogy az ORF pénzügyeinek átalakításai ilyen pusztítással járjanak együtt. Szilárd meggyőződésem, hogy ebben a kérdésben erős társadalmi egyetértés is van, amely a zenekarnak címzett támogatói nyilatkozatok sokaságából is látszik.”

Bécs másik operaháza, a MusikTheater an der Wien rendszeresen hoz létre pozíciókat a Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekarának közreműködésével, legutóbb Offenbach La Périchole című operettjének bemutatóján dolgoztak együtt. Stefan Herheim, az intézmény igazgatója a Der Standard számára elmondta, az együttes közös projektjeiknek köszönhetően operazenekarként is nemzetközileg elismert, és a jövőben is több közös premiert terveztek.

A zenekar feloszlása súlyos művészi és anyagi nehézségeket okozna a MusikTheater an der Wien számára, és végzetes kultúrpolitikai üzenetet közvetítene egy országban,

amelynek világszerte elismert kulturális örökségét a miénkhez hasonló intézmények tartják fenn.”

Stephan Pauly, a bécsi Musikverein igazgatója elsősorban a zenekar kortárs zenei feladatvállalásait emelte ki.

A Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekara nélkülözhetetlen része Ausztriának mint kultúrnemzetnek, a Musikvereinnak pedig egyik legfontosabb partnere

– szögezte le, hozzátéve, hogy az együttes csak 1969 óta hatszáznál is többször lépett fel a koncertteremben, és 61 ősbemutatót tartottak. A már idézett Der Standard cikkben a város két másik nagyzenekarának, a Bécsi Filharmonikusoknak és a Bécsi Szimfonikusoknak a képviselői is megszólaltak, akik szintén megrökönyödésüket fejezték ki a döntés miatt. Hangsúlyozták, hogy a Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekara az egyetlen olyan szimfonikus zenekar a fővárosban, amely ilyen komoly feladatot lát el a legújabb művek bemutatása terén.

Egyszersmind az egyetlen osztrák zenekar, amelynek élén női vezető karmester áll – emelte ki Stephan Pauly. Marin Alsop 2019 óta tölti be a pozíciót, ő a zenekart fenyegető döntésre így reagált: „Teljes sokkal és hitetlenséggel fogadtam a Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekarát fenyegető, megszüntetéséről szóló hírt, Ausztria egyetlen rádiózenekaráét, amely az elmúlt ötvennégy évben különlegesen magas színvonalú klasszikus zenét vitt el az otthonokba, országszerte és távolabbi vidékeken is. [...]

Nincs kétségem afelől, hogy a zenekar feloszlatása megrengetné Bécsnek mint a világ zenei fővárosának hírnevét, és megingathatja Ausztria nemzetközi kulturális befolyását is.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Marin Alsop (@marinalsop.conductor) által megosztott bejegyzés

A Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekara közleményben vette sorra a rádióközvetítésekben, kortárs bemutatókban, opera-előadásokban való részvételét.

Fejléckép: Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekara (fotó/forrás: Theresa Wey / Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekara)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Vizuál

Petőfi 200 – Vetítéssorozat indul a Toldi Moziban

Március 23. és június 8. között klasszikus filmek és szakértői beszélgetések segítségével idézhetjük meg a kétszáz éve született költő alakját, emlékezetét.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Vizuál

Nemes Márton képviseli hazánkat a 2024-es Velencei Biennálén

A Ludwig Múzeum 2024-ben Nemes Márton festőművész Techno Zen című kiállítását mutatja be a Velencei Képzőművészeti Biennálén.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

A mozdulatok költészete – kezdődik a Pastorale-sorozat

A Pastorale családi előadás-sorozat a 2023-as évadban is a Pesti Vigadó Dísztermében, a Szent István Filharmonikusok és a Magyar Művészeti Akadémia közös rendezésében valósul meg. A 2023-as sorozat nyitókoncertje A mozdulatok költészete címmel, a Táncművészeti Egyetem közreműködésével mutat be egy különleges zenei világot.
Klasszikus gyász

95. életévében elhunyt Párkai István kóruskarnagy

A Kossuth- és Liszt-díjas kóruskarnagy, a nemzet művésze, a Zeneakadémia karmester és karvezető tanszékének egykori tanszékvezető tanára 1963-ban alapította meg a Liszt Ferenc Kamarakórust, amelynek harminc évig vezető karnagya volt.
Klasszikus hír

Fesztivállal és versennyel emlékeznek Tallér Zsófia zeneszerzőre

Tallér Zsófia elismert zeneszerző, tanár 2021-ben hunyt el, nagy űrt hagyva maga után a magyar kulturális életben. Emlékére idén tavasszal először szervezik meg hagyományteremtő céllal a Sofianetta Fesztivált.
Klasszikus interjú

„Ha csinálsz valamit, csináld jól!” – interjú Varga Gilberttel

Varga Gilbert március 24-én a Müpában, 25-én a pécsi Kodály Központban vezényli a Pannon Filharmonikusokat. A világhírű dirigenst Franciaországban értük utol.
Klasszikus interjú

„Csajkovszkij és Rahmanyinov sose támogatná ezt a háborút” – Interjú Oksana Lynivvel

Az ukrán karmester a Concerto Budapesttel lép fel március 17-én a Zeneakadémián, ebből az alkalomból korábbi magyarországi élményeiről, a hangverseny műsorának aktualitásáról és természetesen a hazájában dúló háborúról is beszélgettünk.