Klasszikus

Már hetvenötezren aláírták a Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekarának megmentéséért indított petíciót

2023.02.28. 16:30
Ajánlom
A világhírű zenei együttes fennmaradása azután került veszélybe, hogy fenntartója, az ORF arra kapott utasítást, hogy jelentősen csökkentse kiadásait.

Február 20-án az ORF vezérigazgatója, Roland Weißmann tájékoztatta a Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekarának vezetőségét, hogy kormányzati utasításra csökkenteniük kell a kiadásaikat, így nem tudják a zenekar számára az eddigi támogatást biztosítani. Bár az ORF kuratóriuma csak március 23-án ül össze, hogy meghozza a végső döntést, a zenekarhoz eljuttatott üzenet értelmében

mindenképpen alternatív forrásokat kell találniuk, amennyiben működésüket folytatni akarják.

A döntés ellen nemzetközi tiltakozás kezdődött, és egy petíció is indult, amelyen már 75 ezer aláírás gyűlt össze. Három müncheni zenekar, a Vlagyimir Jurovszkij vezette Bajor Állami Zenekar, a Lahav Shani által vezetett Müncheni Filharmonikusok és a Simon Rattle irányításával működő Bajor Rádiózenekar közös közleményben emelte fel a hangját bécsi kollégáik mellett. „Kollégáink a Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekaránál évtizedek óta egyenletesen magas színvonalon játszanak.

Nekik köszönhető, hogy Ausztriából mint zenei országból az elmúlt hetven évben alapvető fontosságú zenei impulzusok érték Európát.

Az együttes megszüntetése nem csupán Ausztria kortárs és sokszínű zenei életére nézve lenne csapás, hanem az egész kontinens kulturális életét megrengetné” – írták közleményükben.

Bogdan Roščić, a Bécsi Állami Opera igazgatója is tiltakozását fejezte ki az együttest ért döntés miatt:

A Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekarának egyedülálló szerepe és helyzete van az ország zenei életében.

Éppen ezért elképzelhetetlen, hogy az ORF pénzügyeinek átalakításai ilyen pusztítással járjanak együtt. Szilárd meggyőződésem, hogy ebben a kérdésben erős társadalmi egyetértés is van, amely a zenekarnak címzett támogatói nyilatkozatok sokaságából is látszik.”

Bécs másik operaháza, a MusikTheater an der Wien rendszeresen hoz létre pozíciókat a Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekarának közreműködésével, legutóbb Offenbach La Périchole című operettjének bemutatóján dolgoztak együtt. Stefan Herheim, az intézmény igazgatója a Der Standard számára elmondta, az együttes közös projektjeiknek köszönhetően operazenekarként is nemzetközileg elismert, és a jövőben is több közös premiert terveztek.

A zenekar feloszlása súlyos művészi és anyagi nehézségeket okozna a MusikTheater an der Wien számára, és végzetes kultúrpolitikai üzenetet közvetítene egy országban,

amelynek világszerte elismert kulturális örökségét a miénkhez hasonló intézmények tartják fenn.”

Stephan Pauly, a bécsi Musikverein igazgatója elsősorban a zenekar kortárs zenei feladatvállalásait emelte ki.

A Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekara nélkülözhetetlen része Ausztriának mint kultúrnemzetnek, a Musikvereinnak pedig egyik legfontosabb partnere

– szögezte le, hozzátéve, hogy az együttes csak 1969 óta hatszáznál is többször lépett fel a koncertteremben, és 61 ősbemutatót tartottak. A már idézett Der Standard cikkben a város két másik nagyzenekarának, a Bécsi Filharmonikusoknak és a Bécsi Szimfonikusoknak a képviselői is megszólaltak, akik szintén megrökönyödésüket fejezték ki a döntés miatt. Hangsúlyozták, hogy a Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekara az egyetlen olyan szimfonikus zenekar a fővárosban, amely ilyen komoly feladatot lát el a legújabb művek bemutatása terén.

Egyszersmind az egyetlen osztrák zenekar, amelynek élén női vezető karmester áll – emelte ki Stephan Pauly. Marin Alsop 2019 óta tölti be a pozíciót, ő a zenekart fenyegető döntésre így reagált: „Teljes sokkal és hitetlenséggel fogadtam a Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekarát fenyegető, megszüntetéséről szóló hírt, Ausztria egyetlen rádiózenekaráét, amely az elmúlt ötvennégy évben különlegesen magas színvonalú klasszikus zenét vitt el az otthonokba, országszerte és távolabbi vidékeken is. [...]

Nincs kétségem afelől, hogy a zenekar feloszlatása megrengetné Bécsnek mint a világ zenei fővárosának hírnevét, és megingathatja Ausztria nemzetközi kulturális befolyását is.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Marin Alsop (@marinalsop.conductor) által megosztott bejegyzés

A Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekara közleményben vette sorra a rádióközvetítésekben, kortárs bemutatókban, opera-előadásokban való részvételét.

Fejléckép: Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekara (fotó/forrás: Theresa Wey / Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekara)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Szubjektív – Keleti Éva portréiból nyílik kiállítás Debrecenben

Pogány Judit, Hernádi Judit, Molnár Piroska és Béres Ilona portréjával is találkozhatunk a Kossuth-díjas fotográfus új tárlatán, a régi nagy barátok mellett azonban az új színházi generáció tagjai is láthatók lesznek a Bényi Galéria tereiben. 
Zenés színház

Csuklótörést szenvedett Jegercsik Csaba a Vámpírok bálja előadásán

Június 21-én este baleset történt a Vígszínházban tartott külsős előadáson, a PS Produkció által rendezett Vámpírok bálja egyik jelenetében a Professzort alakító Jegercsik Csaba lezuhant a díszletről.
Klasszikus

Fiatal művészek koncerteznek a fehérvárcsurgói Echo Nyári Akadémián

Július 14-től 21-ig várja a kurzus résztvevőit, valamint az érdeklődőket és a koncertlátogatókat a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyba az Echo Nyári Akadémia – melynek alapítója és művészeti vezetője Fülei Balázs Liszt-díjas zongoraművész.
Vizuál

Taxis hiénákról forgat filmet Freund Ádám

Első egész estés filmjére készül Freund Ádám, akit korábban Földiek című alkotásáért diák-Oscarra jelöltek. A Hiénák című humoros dráma forgatása szeptemberben kezdődik meg, várhatóan 2025-re készül el. 
Klasszikus

Kihirdették az OPUS Klassik idei győzteseit

Idén is huszonhét kategóriában választotta ki a nagy német zenei díj bírálóbizottsága az elmúlt év legjobb lemezeit. Az egyéni teljesítmények mellett opera- és koncertfelvételeket is díjaztak.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kihirdették az OPUS Klassik idei győzteseit

Idén is huszonhét kategóriában választotta ki a nagy német zenei díj bírálóbizottsága az elmúlt év legjobb lemezeit. Az egyéni teljesítmények mellett opera- és koncertfelvételeket is díjaztak.
Klasszikus ajánló

Fiatal művészek koncerteznek a fehérvárcsurgói Echo Nyári Akadémián

Július 14-től 21-ig várja a kurzus résztvevőit, valamint az érdeklődőket és a koncertlátogatókat a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyba az Echo Nyári Akadémia – melynek alapítója és művészeti vezetője Fülei Balázs Liszt-díjas zongoraművész.
Klasszikus ajánló

Ifjú versenygyőztesek hangversenye a Pesti Vigadóban

Június 25-én este a Szent István Filharmonikusok fiatal tehetségei mutatkozhatnak be a Pesti Vigadóban. Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 
Klasszikus interjú

„A művek mélyebb megértését tartom a legfontosabbnak” – beszélgetés Szalai Molli zongoraművésszel

Külföldön értük utol a friss Junior Prima-díjas zongoraművészt, aki jövőre már második mesterdiplomáját szerzi. Az MVM Zrt. jóvoltából idén megemelt, hárommillió forinttal járó elismerést ezért felkészülésre, új hangszerre és megszakítás nélküli, folyamatos munkára fordítja majd.
Klasszikus hír

Balogh Máté olasz zeneszerzőversenyen nyert első díjat

A trieszti Friedrich Schiller Kulturális Társaság által kiírt dalversenyen a nagy német költő szövegeit kellett megzenésíteni. A megmérettetést az első alkalommal rendezték meg, Jörg Widmann fővédnöksége alatt.