Klasszikus

Már kapható a Djabe legújabb lemeze

2003.02.24. 00:00
Ajánlom
Megjelent az Arany Zsiráf és eMeRTon díjas Djabe zenekar Táncolnak a kazlak című - Égerházi Imre festményeire komponált - új stúdióalbuma. A Gramy Records által kiadott lemez anyagát a Djabe hazai és külföldi turnén mutatja be.

A world music kiemelkedő hazai képviselői ezúttal a magyar zenei kincsből merítettek elsősorban. Barabás Tamás és Égerházi Attila kompozícióit a nemrégiben elhunyt Égerházi Imre festőművész képei ihlették. Újdonság, hogy a szerzők között olvashatjuk a zongorista Kovács Zoltán és a hegedűs-trombitás Kovács Ferenc nevét is. A zenekar egyik alapítója, Sipos András ezúttal új színeket szólaltat meg ütőhangszerein. Banai Szilárd, a fiatal tehetséges jazzdobos egyre érettebben illeszkedik a Djabe arculatához, Kovács Zoltán ezúttal a szintetizátorok helyett akusztikus zongorán bizonyítja rendkívüli zenei tudását, Kovács Ferenc esetében pedig ezen a lemezen a hegedű dominál: karakteres, magyar, "parasztbarokk"" játéka alapvetően meghatározza az CD jellegét.

A Djabe most is több vendéget hívott albuma elkészítéséhez. A közreműködők közül ki kell emelni Steve Hackettet (Genesis), akinek gitárjátéka érdekes színnel gazdagítja az album hangzásvilágát, és Ben Castle-t (Sting, Marillion, The Brand New Heavies), aki szopránszaxofon játékával emeli a felvétel színvonalát.

A CD papírtokos csomagolásban kerül forgalomba. A lemezen nemcsak "meghallgathatjuk" a 14 festményt, hanem a kísérőfüzetben meg is tekinthetjük azokat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Jazz/World

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Zenés színház

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Zenés színház

Fischl Mónika: „Vidám, színes kavalkád, sok humorral fűszerezve”

„A hazai operettjátszás koronázatlan királynője” – így mutatja be a Kult50 című kiadvány Fischl Mónikát – az emlékezetes Szilviát, Marica grófnőt, Glavári Hannát. Igazi primadonna alkat: hűvös, elérhetetlen és gyönyörűen énekel – a Palotakoncerteken is.
Vizuál

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus érdekes

Kocsis Zoltán munka közben: Az Újvilág-szimfónia próbájáról került elő hangfelvétel

Az alábbi 2011-es filmfelvételen Kocsis Zoltán Dvořák Újvilág-szimfóniáját próbálja a Szegedi Szimfonikus Zenekarral. A közkedvelt szimfónia akusztikai próbáját nem csak a rajongóknak érdemes meghallgatni.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje. Ezekre a kerti programokra még tud jegyet váltani:
Klasszikus videó

Videó: Kelemen Barnabásék totyogó kisbabája már az apját kíséri zongorán!

Ma este kezdődik a Fesztiválakadémia. "Elkezdődtek a próbák!" - írta Kokas Katalin, és közzétett egy videót, amelyen a férje a kislányukkal zenél.
Klasszikus magazin

Nem csak Ravel álmodta zenekarra az Egy kiállítás képeit

Sőt, még csak nem a századforduló zenéjének zenekari virtuóza volt az első, hanem egy orosz Rimszkij-Korszakov tanítvány.
Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.