Klasszikus

Már kaphatók a Matáv Szimfonikus Zenekar új bérletei

2004.05.19. 00:00
Ajánlom
Az elmúlt évad koncertjei után idén is izgalmas, sok különlegességet tartalmazó, már jól ismert, illetve új bérleteket kínál a Matáv Zenekar; a s a régi mellett új helyszínnel is bővült a „repertoár”.

Az Európa-, Concerto- és Rapszódia-bérlet hangversenyeire a Zeneakadémián kerül sor, melyeknek műsorát népszerű és ritkán hallható csemegékből állították össze, vélhetően minden ízlést kielégítően.

A Brandenburgi sorozat sikerén felbuzdulva komoly vállalkozásba kezdett a zenekar: Haydn 12 utolsó „Londoni” szimfóniáit két éves ciklusra osztva fogják előadni „kis” Mozart szimfóniák és olasz vokális és ritkán hallható instrumentális alkotások társságában. Mindennek művészeti vezetője Fürst János világhírű karmester, akit egyébként is erős szálak fűznek a zenekaroz, valamint a kiváló fiatal dirigens, Héja Domonkos.

Az Itália-bérlet olasz zenei ritkaságok és bécsi klasszikusok sorozata lesz. A Koraesti-bérlet koncertjeinek a Magyar Tudományos Akadémia Díszterme ad otthont. Új helyszínül a koncertéletben már bevált Olasz Kultúrintézetet választották, mely akusztikailag és patinás környezetét tekintve is kellemes újdonságot biztosít.

Az ifjúsági (Pinokkio) bérlet az elmúlt évadban példátlan sikernek örvendett, mely a sorozat megalkotóit új és merész ötletek megvalósítására inspirálta: új megközelítésben szeretnék folytatni azt az utat, amely természetessé, széppé és igazzá varázsolja a zene szeretetét nem csak az ifjúság, hanem minden korosztály számára.

A sorozatok koncertjein szólistaként lesz hallható többek között Sümegi Eszter, Wiedemann Bernadett, Verebics Ibolya, Busa tamás (ének), valamint Sarah Chang (hegedű), Varga István, Onczay Csaba (cselló), Hamar Gergely (angolkürt), Boldóczki Gábor (trombita), Michael Beroff, Jandó Jenő, J. M. Morais (zongora), s vendégként Felix Chen és Thierry Fischer is vezényel majd a zenekart.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Ezeket a könyveket vásárolták legtöbben karácsonyra

A könyv az egyik legjobb dolog, ami a fa alá kerülhet – legalábbis szerintünk. A decemberi eladási adatokból az is kiderül, hogy melyik kötetekkel lepték meg szeretteiket a vásárlók.
Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Klasszikus

Mit játszhat egy fagottista a tévémacin túl?

A kérdésre a választ Stefán Zsófia koncertje adhatja meg, aki a Concerto Zeneházban lép fel január 14-én.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Könyv

Rovarokkal, penésszel, idővel való küzdelem a corvinák védelmében

Vegyészek, restaurátorok, ötvös- és textilművészek is munkálkodtak azért, hogy Mátyás király világhírű kódexei fennmaradjanak.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.
Klasszikus hír

Három fontos elismerésben részesült Oláh Vilmos Ázsiában

Japán, hongkongi és thaiföldi szervezetek választották tiszteletbeli taggá a magyar hegedűművészt, derül ki a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményből.
Klasszikus cziffra györgy

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus hír

Tagokat toboroz a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar

A 70. évadját játszó ifjúsági együttes, a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar az új évben új arculatot és lendületet kíván adni saját történetének. Ebből viszont nem hiányozhatnak az új és lelkes tagok.