Klasszikus

Már másként művelődik a köz

Az újonnan felépült budafoki kulturális és szabadidőközpont, a Hajdú-Bihar megyei Ebes megszépült művelődési háza és az új épületbe költözött Veszprém Megyei Közművelődési Intézet is az elmúlt napokban nyílt meg. Bár évente tucatnyi művelődési házat felújítanak az országban, az egykori közösségi lét színterei mára zömmel profitorientált létesítményekké, illetve hatalmi érdekek eszközeivé váltak.

A művelődési házak száma az elmúlt néhány évtizedben gyakorlatilag alig változott, évtizedek óta stabilan 2200-2300 között van. Öt-tíz évvel ezelőtt kiscsoportos foglalkozások, klubok és rendszeres lakossági szolgáltatások tették folyamatossá a működésüket, most a nagyrendezvények és az ünnepi alkalmak állnak a középpontban.

Lipp Mártától, a Magyar Művelődési Intézet kutatási osztályának vezetőjétől megtudtuk, az 1997-es közművelődési törvény kötelező önkormányzati feladatként jelöli meg, a közművelődésről való gondoskodást. Ám amíg a városoknak erre a célra külön intézményt kell fenntartaniuk, a kisebb települések esetében csupán feladatellátást és a közösségi művelődési színtér kijelölését írják elő. A falvakra jellemző tendencia, hogy az önkormányzatok vállalják a kulturális programok tervezését és lebonyolítását is. A kultúra kézben tartása a kisebb településeken hatalmi kérdés, megfelelő működtetésével választásokat lehet nyerni. Emiatt azonban az önkormányzatok egyre kevésbé érzik szükségét a szakemberek alkalmazásának – tette hozzá az osztályvezető.

Sok vidéki önkormányzat ösztönzi a civil szerveződéseket, a klubok, szakkörök számára helyet biztosítanak. A városi művelődési központokra a bejáratott programok és a stabil közönség, míg a falusiakra az alkalomszerűség jellemző. A városi művelődési központok az önkormányzati támogatás mellett saját bevételeikből tartják fent magukat, ezért érdekük a sok nézőt vonzó belépődíjas programok szervezése, a tagdíjjal járó klubok és szakkörök működtetése, valamint helyiségeik minél hatékonyabb kihasználása. Az Almássy téri szabadidőközpont például egyes szobáit irodának adja ki, nagyobb termeiben pedig kihelyezett iskolai tanórákat tartanak.

Dél-Buda és vonzáskörzete kulturális központjává kíván válni a hétvégén megnyílt budafoki művelődési ház. A környékbeliek szép számmal, a lehető legnagyobb természetességgel vették birtokba az épületet. Az uszoda szinte azonnal megtelt, de az épület minden zegét-zugát becserkészték az érdeklődők. A régi szabadidőközpont telkét egy évvel ezelőtt értékesítették, ezért a kulturális intézmény egy telekkel odébb költözött. A beruházás kétmilliárd forintból valósult meg, nagyrészt önkormányzati pénzből, a Campona és a TESCO anyagi támogatásával. A vadonatúj, 7150 négyzetméteres, kétszintes épületegyüttesben a művelődési ház mellett egy uszoda és a Nádasdy Kálmán művészeti iskola is helyet kapott. Nagy Károly, az intézmény igazgatója elmondta, a 358 férőhelyes nagyteremben színházi előadásokat, komoly- és könnyűzenei koncerteket, a galérián kiállításokat rendeznek. Az első vernisszázs Kubaszova Tamara, Huber József és Neuberger István, a Mészáros László Képzőművészeti Egyetem tanárainak kiállítása is imponáló érdeklődést vonzott.

Ugyancsak most hétvégén költözött új otthonába a Veszprém Megyei Közművelődési Intézet. A veszprémi várban található műemlék Havranek-házat hetven millió forintból újították fel, amelyhez a kulturális tárca húszmillióval járult hozzá. Az intézmény nyáron kiállításoknak, év közben tanfolyamoknak ad otthont: többek között népi kismesterségeket oktatnak, és játszóház-vezetőket képeznek itt.

Az ismeretterjesztő programok száma csökken, az amatőr művészeti csoportoké és a zenei rendezvényeké nő, derül ki a Veszprém Megyei Közművelődési Intézet felméréseiből, amelyet a Fejér, Komárom és Veszprém megyei művelődési házakban végeztek. A főállású népművelők száma is csökkent, a látogatók és klubtagok száma viszont emelkedett - mondta el lapunknak Horváth Viola, az intézet igazgatója.

A művelődési házakat és kulturális központokat az állam a közművelődési- és közgyűjteményi normatívával támogatja. Ez az összeg évről-évre nő, jelenleg 1156 forint lakosonként. A dolog egyik szépséghibája, hogy ez az összeg a könyvtárfejlesztésre szánt összeget is magában foglalja, s mivel a kisebb lélekszámú települések kevesebb pénzt kapnak, ez csak tovább növeli lemaradásukat.

A kistelepülések művelődési házait elsősorban a Magyar Vidékfejlesztési Hivatal revitalizációs pályázati alapja segítségével újítják fel, emellett a kulturális minisztériumnál és a Megyei Területfejlesztési Tanácsnál (MTT) is lehet pályázni. Utóbbi évente 9-12 közművelődési intézmény felújítását támogatja. Legutóbb a Hajdú-Bihar megyei Ebes művelődési háza szépült meg 53,4 millió forintból, amelyből 12 milliót az MTT biztosított. Mindezek mellett a kulturális tárca rendszeresen ír ki pályázatot, amelynek célja a művelődési házak berendezésének fejlesztése. Horváth Viola elmondta, erre évente körülbelül 60 település kap támogatást.

Átalakul a művelődési intézet

A Magyar Művelődési Intézetet idén augusztus elsejétől új főigazgatóként Borbáth Erika vezeti. A kulturális tárca még a vezetői pályázat kiírása előtt módosította az 1946-ban létrehozott intézet alapító okiratát és változtatott feladain. Korábban még az intézet megszűnéséről is lehetett hallani, ám végül a kulturális tárca inkább erősíteni szeretné az elmúlt időszakban kissé a helyét kereső háttérintézménye szerepét. Koncz Erika helyettes államtitkár közölte, hogy a szakmai a vezetői posztra beérkezett két pályázat közül javasolta a zsűri Borbáth Erika kinevezését. A tárca korszerűsítené az intézetet, amelyben nagy szerep jut a kultúrakutatásnak és a regionális kérdéseknek. Borbáth Erika, aki az elmúlt nyolc évben is az intézetben dolgozott igazgatóhelyettesként, illetve osztályvezetőként, lapunknak elmondta, a tárca szakmai javaslatokat vár tőlük új közművelődési szervezeti modellekre és kísérletekre. Emellett az intézet bővíti informatikai rendszerét, erre az idén a megyei művelődési központokkal együtt húsz millió forintot kapnak. Szerveznek továbbképzéseket és ezután is foglalkoznak az amatőr művészeti csoportok tevékenyégével. Az intézet regionális irodáinak lesz a feladata a kistérségi közművelődés kordinálása. Az új főigazgató hozátette, hogy a jelenlegi 70-80 fős létszám nem csökken és a Hagyományok Házával együtt az intézet továbbra is a Corvin téren marad.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ezek Renée Fleming kedvenc szopránáriái

Az egyik legnépszerűbb amerikai operaénekes, Renée Fleming hat kedves áriáját gyűjtötte össze. Meglepő, de hiányzik egy nagyon fontos darab a listáról.
Plusz

Elhunyt Heller Ágnes

A filozófus kilencven éves volt, a 444 értesülése szerint Balatonalmádiban érte a halál.
Klasszikus

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Zenés színház

Jesszumpeppi, az előzetes alapján borzasztónak tűnik a Macskák filmváltozata

Olyan világsztárok főszereplésével jön a Macskák című Lloyd Webber-musical filmváltozata, mint Taylor Swift, Ian McKellen és Judi Dench. Nem tűnik jónak.
Plusz

Sokkal több ilyen kölyök kéne ebbe az országba

Szokatlanul kulturált fesztiválozókra bukkantam, összebarátkoztam egy csigával, de aztán hamar tempót váltottam, ficamodott bokával toltam a Middlemist Redre. Színházat alapítottak egy erdő szélén. Bánkitó-napló négy napról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus lemez

Új lemezt készített a Szent Efrém Férfikar

A Wings című lemezen – magyarul talán az Angyalszárnyak címet viselhetné – a Szent Efrém Férfikar megkísérel a saját hangvételével és stílusában az angyali kórushoz csatlakozni.
Klasszikus interjú

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Klasszikus ajánló

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Klasszikus ajánló

Mélyreható érzések a Vajdahunyadvárban!

A Budapesti Vonósok idén is különleges műsorral készül a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválra. Július 25-án egy érzelemgazdag koncertet hallhatunk a világszínvonalú kamarazenekartól a Vajdahunyadvár reneszánsz kertjében.
Klasszikus magazin

Hiphopra gyúrja a zongorát, és kavicsot dob a klasszikus zene állóvizébe

Chloe Flower az idei Grammy-gálán tűnt fel, most pedig leszerződtette a Sony. Nem, nem klasszikus zenész a szó szoros értelmében, de a hiphopban is előny lehet, ha egy zongoraművész a Juilliard Schoolban tanult.