Klasszikus

Már néhány fontért lehet Beethoven-kéziratot venni

2016.12.08. 12:01
Ajánlom
Zavarba ejtő dolog történt a napokban egy Sotheby’s aukció körül: két zenetudós bebizonyította, hogy az árverésre bocsátott Beethoven-kézirat hamis, majd állítólag egyikük a kikiáltási ár törtrészéért megpróbálta megvásárolni azt.

Eredetileg 200.000 fontos kikiáltási áron bocsátották árverésre azt a partitúrát amiről azt gondolták, Beethoven h-moll Allegretto vonósnégyesének 1817-es, saját kezű lejegyzése - írta a The Telegraph. A kézirat azonban nem kelt el, lévén két vezető zenetörténész időközben bebizonyította, hogy a kotta nem lehet Beethovené. Most felütötte a fejét egy olyan hír, mely szerint az egyik szakértő, aki hamisnak állította a kéziratot, titokban megpróbálta rávenni a kotta tulajdonosát, hogy a kikiáltási ár kevesebb mint egy százalékáért, 757 fontért adja el neki azt.

Beethoven

Beethoven

Az említett tudós -nevezetesen Dr. Michael Ladenburger, a bonni Beethoven Múzeum vezetője - nagy felháborodást keltett tettével, szakmai összeférhetetlenséggel, a tudományos etika megsértésével vádolták. Dr. Otto Biba, Európa egyik vezető zenei kutatókönyvtárának, a bécsi Gesellschaft der Musicfreunde igazgatója, aki szerint a kézirat valódi volt, úgy fogalmazott:

Dr. Ladenberger tettével a tudományos etika és az akadémikus társaság ellen vétett. Nincsenek szavaim erre a cselekedetére”.

A Telegraph arra kérte Dr. Ladenberget, magyarázza meg, miért tett ajánlatot a kottára. A tudós tagadta, hogy ajánlatot tett volna a hamis kéziratra. „Mindenki tudja, hogy független és komoly szakértő vagyok. Soha nem tennék ilyet. A névtelenséget kérő tulajdonos vádja tisztességtelen és elfogadhatatlan” - szögezte le.

Az Allegretto kottája - ami állítólag 1817-ben készült, és a rajta álló felirat szerint „Beethoven komponálta és írta”- ugyanaz a darab, mint amit 1999-ben a Cornish várban megtaláltak és amelyet Beethoven annak idején Richard Fordnak, a 19. századi írónak adott. Az a kézirat 166.500 fontért kelt el egy árverésen. A most előkerült kotta újbóli bevizsgálása után Barry Cooper, a Manchesteri Egyetem tanára azt mondta, a Fordtól származó kézirattal való összehasonlításból teljesen egyértelművé vált számára, hogy a kottát nem Beethoven másolta le.

Képünkön Beethoven IX. szimfóniájának első kiadása a szerző kézírásával, 2003.

Képünkön Beethoven IX. szimfóniájának első kiadása a szerző kézírásával, 2003. (Fotó/Forrás: Ian Waldie)

Dr. Biba ugyanakkor ragaszkodik a kézirat hitelességéhez és azon igyekszik, hogy intézménye, a Gesellschaft der Musicfreunde 150.000 fontos áron vegye meg azt. „Ha összegyűlik a szükséges összeg, azonnal megvásárolom. Minden jel arra mutat véleményem szerint, hogy a kotta eredeti Beethoven kézírás” - mondta. "Elővettem a gyűjteményünk Beethoven ezen korszakából származó darabjait és a természetes jeleket teljesen azonosnak találtam”. Dr. Biba még azt is megmagyarázta, a mások által kifogásolt ütemzáró a partitúra végén miért nem dupla: „A szerző minden bizonnyal a mű befejezetlenségét akarta ezzel érzékeltetni”.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Karinthy Vera: „Felelősséggel dolgozom a színház jövőéért”

A Karinthy Színház alapítójának lánya lapunknak úgy nyilatkozott, jelenleg tárgyalások folynak a színház jövőjéről, a támogatások lehetőségeiről.
Színház

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Zenés színház

„Maradj otthon, hallgass zenét” – Dalposta Kolonits Klárától és Dinyés Dánieltől

Az operavilág meghatározó művészházaspárja, Kolonits Klára énekesnő és Dinyés Dániel karmester dalpostát indított a közösségi médiában, mert a zene nem némulhat el világjárvány idején sem. A mai epizódot nálunk, a Fidelio olvasói is meghallgathatják.
Klasszikus

Rohmann Ditta: Úgy teszünk, mintha normális életet élnénk

A Művészi szabadság című sorozatban Rohmann Ditta csellóművészt is megkérdeztük, mivel tölti az időt a járványhelyzet alatt. Természetesen ő sem unatkozik, sőt, hangfelvételt is küldött nekünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Balázs János: Ez a kényszerleállás segít utat találni önmagunkhoz

A Fidelio „Művészi szabadság” című sorozatában ismert művészeket kérdezünk arról, mivel töltik az önkéntes izoláció napjait. Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész életében is változott néhány dolog: például több ideje jut ráérős beszélgetésekre, de nem érzi úgy, be lenne zárva.
Klasszikus gyász

Elhunyt Krzysztof Penderecki lengyel zeneszerző

Nyolcvanhat éves korában, hosszú és súlyos betegség után vasárnap elhunyt Krzysztof Penderecki neves lengyel zeneszerző, a kortárs zene kiemelkedő alakja - közölte a lengyel sajtó.
Klasszikus playlist

Klasszikusok merengős és borongós estékre

Zenei válogatásunk magányos vagy csöndes estékhez, amikor egy forró bögre teával az ember átadja magát a semmittevésnek, a meditációnak, majd előbb-utóbb az álomnak is.
Klasszikus hír

Anne-Sophie Mutter elkapta a koronavírust

A német hegedűművész bejelentette, hogy pozitív lett a COVID-19 tesztje. Bizakodik a felépülésben.