Klasszikus

Már néhány fontért lehet Beethoven-kéziratot venni

2016.12.08. 12:01
Ajánlom
Zavarba ejtő dolog történt a napokban egy Sotheby’s aukció körül: két zenetudós bebizonyította, hogy az árverésre bocsátott Beethoven-kézirat hamis, majd állítólag egyikük a kikiáltási ár törtrészéért megpróbálta megvásárolni azt.

Eredetileg 200.000 fontos kikiáltási áron bocsátották árverésre azt a partitúrát amiről azt gondolták, Beethoven h-moll Allegretto vonósnégyesének 1817-es, saját kezű lejegyzése - írta a The Telegraph. A kézirat azonban nem kelt el, lévén két vezető zenetörténész időközben bebizonyította, hogy a kotta nem lehet Beethovené. Most felütötte a fejét egy olyan hír, mely szerint az egyik szakértő, aki hamisnak állította a kéziratot, titokban megpróbálta rávenni a kotta tulajdonosát, hogy a kikiáltási ár kevesebb mint egy százalékáért, 757 fontért adja el neki azt.

Beethoven

Beethoven

Az említett tudós -nevezetesen Dr. Michael Ladenburger, a bonni Beethoven Múzeum vezetője - nagy felháborodást keltett tettével, szakmai összeférhetetlenséggel, a tudományos etika megsértésével vádolták. Dr. Otto Biba, Európa egyik vezető zenei kutatókönyvtárának, a bécsi Gesellschaft der Musicfreunde igazgatója, aki szerint a kézirat valódi volt, úgy fogalmazott:

Dr. Ladenberger tettével a tudományos etika és az akadémikus társaság ellen vétett. Nincsenek szavaim erre a cselekedetére”.

A Telegraph arra kérte Dr. Ladenberget, magyarázza meg, miért tett ajánlatot a kottára. A tudós tagadta, hogy ajánlatot tett volna a hamis kéziratra. „Mindenki tudja, hogy független és komoly szakértő vagyok. Soha nem tennék ilyet. A névtelenséget kérő tulajdonos vádja tisztességtelen és elfogadhatatlan” - szögezte le.

Az Allegretto kottája - ami állítólag 1817-ben készült, és a rajta álló felirat szerint „Beethoven komponálta és írta”- ugyanaz a darab, mint amit 1999-ben a Cornish várban megtaláltak és amelyet Beethoven annak idején Richard Fordnak, a 19. századi írónak adott. Az a kézirat 166.500 fontért kelt el egy árverésen. A most előkerült kotta újbóli bevizsgálása után Barry Cooper, a Manchesteri Egyetem tanára azt mondta, a Fordtól származó kézirattal való összehasonlításból teljesen egyértelművé vált számára, hogy a kottát nem Beethoven másolta le.

Képünkön Beethoven IX. szimfóniájának első kiadása a szerző kézírásával, 2003.

Képünkön Beethoven IX. szimfóniájának első kiadása a szerző kézírásával, 2003. (Fotó/Forrás: Ian Waldie)

Dr. Biba ugyanakkor ragaszkodik a kézirat hitelességéhez és azon igyekszik, hogy intézménye, a Gesellschaft der Musicfreunde 150.000 fontos áron vegye meg azt. „Ha összegyűlik a szükséges összeg, azonnal megvásárolom. Minden jel arra mutat véleményem szerint, hogy a kotta eredeti Beethoven kézírás” - mondta. "Elővettem a gyűjteményünk Beethoven ezen korszakából származó darabjait és a természetes jeleket teljesen azonosnak találtam”. Dr. Biba még azt is megmagyarázta, a mások által kifogásolt ütemzáró a partitúra végén miért nem dupla: „A szerző minden bizonnyal a mű befejezetlenségét akarta ezzel érzékeltetni”.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.