Klasszikus

Már néhány fontért lehet Beethoven-kéziratot venni

2016.12.08. 12:01
Ajánlom
Zavarba ejtő dolog történt a napokban egy Sotheby’s aukció körül: két zenetudós bebizonyította, hogy az árverésre bocsátott Beethoven-kézirat hamis, majd állítólag egyikük a kikiáltási ár törtrészéért megpróbálta megvásárolni azt.

Eredetileg 200.000 fontos kikiáltási áron bocsátották árverésre azt a partitúrát amiről azt gondolták, Beethoven h-moll Allegretto vonósnégyesének 1817-es, saját kezű lejegyzése - írta a The Telegraph. A kézirat azonban nem kelt el, lévén két vezető zenetörténész időközben bebizonyította, hogy a kotta nem lehet Beethovené. Most felütötte a fejét egy olyan hír, mely szerint az egyik szakértő, aki hamisnak állította a kéziratot, titokban megpróbálta rávenni a kotta tulajdonosát, hogy a kikiáltási ár kevesebb mint egy százalékáért, 757 fontért adja el neki azt.

Beethoven

Beethoven

Az említett tudós -nevezetesen Dr. Michael Ladenburger, a bonni Beethoven Múzeum vezetője - nagy felháborodást keltett tettével, szakmai összeférhetetlenséggel, a tudományos etika megsértésével vádolták. Dr. Otto Biba, Európa egyik vezető zenei kutatókönyvtárának, a bécsi Gesellschaft der Musicfreunde igazgatója, aki szerint a kézirat valódi volt, úgy fogalmazott:

Dr. Ladenberger tettével a tudományos etika és az akadémikus társaság ellen vétett. Nincsenek szavaim erre a cselekedetére”.

A Telegraph arra kérte Dr. Ladenberget, magyarázza meg, miért tett ajánlatot a kottára. A tudós tagadta, hogy ajánlatot tett volna a hamis kéziratra. „Mindenki tudja, hogy független és komoly szakértő vagyok. Soha nem tennék ilyet. A névtelenséget kérő tulajdonos vádja tisztességtelen és elfogadhatatlan” - szögezte le.

Az Allegretto kottája - ami állítólag 1817-ben készült, és a rajta álló felirat szerint „Beethoven komponálta és írta”- ugyanaz a darab, mint amit 1999-ben a Cornish várban megtaláltak és amelyet Beethoven annak idején Richard Fordnak, a 19. századi írónak adott. Az a kézirat 166.500 fontért kelt el egy árverésen. A most előkerült kotta újbóli bevizsgálása után Barry Cooper, a Manchesteri Egyetem tanára azt mondta, a Fordtól származó kézirattal való összehasonlításból teljesen egyértelművé vált számára, hogy a kottát nem Beethoven másolta le.

Képünkön Beethoven IX. szimfóniájának első kiadása a szerző kézírásával, 2003.

Képünkön Beethoven IX. szimfóniájának első kiadása a szerző kézírásával, 2003. (Fotó/Forrás: Ian Waldie)

Dr. Biba ugyanakkor ragaszkodik a kézirat hitelességéhez és azon igyekszik, hogy intézménye, a Gesellschaft der Musicfreunde 150.000 fontos áron vegye meg azt. „Ha összegyűlik a szükséges összeg, azonnal megvásárolom. Minden jel arra mutat véleményem szerint, hogy a kotta eredeti Beethoven kézírás” - mondta. "Elővettem a gyűjteményünk Beethoven ezen korszakából származó darabjait és a természetes jeleket teljesen azonosnak találtam”. Dr. Biba még azt is megmagyarázta, a mások által kifogásolt ütemzáró a partitúra végén miért nem dupla: „A szerző minden bizonnyal a mű befejezetlenségét akarta ezzel érzékeltetni”.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Az ítélet harsonái – emlékezés Verdi gyászmiséjével

Halottak napjához közeledve Verdi nagyszabású gyászmiséjét, a Requiemet adja elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar a Müpában, a fiatal olasz karmester, Giacomo Sagripanti vezényletével.
Klasszikus videó

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.