Klasszikus

Már zajlik a Notre Dame orgonájának újjáépítése

2020.11.09. 10:30
Ajánlom
Alaposan meg kell tisztítani a Notre Dame orgonájának sípjait, mert noha nem sérültek jelentősen sem a tűztől, sem a locsolócsövektől, a hőmérséklet-ingadozások nem tettek neki jót.

Fotókat közölt a Notre Dame orgonájának felújításáról a Le Pèlerin francia hetilap online kiadása. Bár korábban sokan sokfélét mondtak az orgona helyzetéről – mi a hivatalos közlemény szerint korábban arról írtunk, hogy túlélte, de nem biztos, hogy meg fog szólalni –, most úgy tűnik, a felújítás rendben halad.

A 2019. április 15-i tragikus tűzvészben az orgona csodával határos módon alig sérült.

Az erős hőmérséklet-ingadozások és a tetőről lehulló korom és ólom azonban bekerült a mintegy 8000 orgonasípba, így elengedhetetlen ezek tisztítása, akárcsak a barokk játszóasztalé.

A hatalmas sípok renoválásához háromszintes állványzatot helyeztek a hangszer mellé. A kisebb sípokat leszerelik, a nagyokat – a legnagyobbak 25 méter magasak! – elszállítani sem lehet, ezeket a helyszínen tisztítják meg.

Nem ma fog elkészülni a hangszer, csak a sípok felhangolásához hat hónap szükséges. Olivier Latry francia orgonista, a székesegyház négy címzetes orgonistáinak egyike elmondta, hogy az ötmanuálos, 115 regiszteres hangszer teljes egészében a Notre Dame akusztikájárnak megfelelően alakult ki, 1733 óta minden hangszerépítő arra törekedett, hogy javítson elődje munkáján. Biztosan más lesz a hangja a tisztítás és újraépítés után, de ehhez a játékosoknak alkalmazkodniuk kell. Úgy tervezik, a felújított orgona 2024 április 16-án szólalhat meg először.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Szégyen és gyalázat” – Írók reagáltak Demeter Szilárd publicisztikájára

Kepes András lemondta a PIM-ben megrendezendő könyvbemutatóját, Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte Demeter Szilárdot, Dragomán szégyennek és gyalázatnak nevezte az esetet. Felbolygatta a szakmát a PIM főigazgatójának írása.
Színház

Vecsei H. Miklós arról beszélt, miért búcsúzott el a Vígszínháztól

„Leszek én még vígszínházi tag” – mondta a Rózsavölgyi Szalon Mi jár a fejedben című műsorában Vecsei H. Miklós, akinek a neve hosszú évekre egybeforrt Nemecsekével. Most ír, rendez, zenél és újratervez.
Könyv

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Arról kérdeztek az ellenzéki képviselők, hogy menesztik-e a Demeter Szilárdot a holokausztrelativizáló publicisztika miatt.
Könyv

Végül híres és hírhedt lett – 120 éve hunyt el Oscar Wilde

1900. november 30-án hunyt el a 19. század második felének egyik legjelentősebb írója, Oscar Wilde, aki már fiatalon elhatározta: gazdag és híres lesz.
Vizuál

Aki a lányok miatt képezte magát – 85 éves Woody Allen

Az Annie Hall és még számtalan fanyar humorú film alkotója, Woody Allen december 1-jén ünnepli nyolcvanötödik születésnapját.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.
Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.