Klasszikus

Maratoni Schubertiáda

2011.02.09. 13:17
Ajánlom
11 koncert, 500 résztvevő, 6 videovetítés – ezek a számok jellemzik a Fischer Iván művészeti vezetésével, a Müpa és a Fesztiválzenekar közös szervezésében rendezett Schubert-maratont.

Február 19-én negyedik alkalommal kerül sor a különleges hangulatú, sokféle előadót felvonultató, egész napos koncertsorozatra, amit Csonka András, a Művészetek Palotájának vezérigazgató helyettese a Müpa egyik emblematikus eseményeként aposztrofált a szerdai sajtótájékoztatón. Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) zeneigazgatója azt emelte ki, hogy az osztrák zeneszerző szerénysége, műveinek líraisága tette igen népszerű és szimpatikus zeneszerzővé - igaz, csak az utókor ismerte fel jelentőségét. „Schubertnek egyetlen szerzői estje volt élete során, de arra sem látogattak el túl sokan, mert aznap épp Paganini koncertezett Bécsben. Néhány barátnak írta szerzeményeit, amit szalonokban adtak elő, de ahogy Mahler is fogalmazta, a zenéjében van egy ösztönösen kialakuló, nem tervezett vonulat, ami sokak szívét rabul ejti."

A Müpa és a BFZ először 2008-ban rendezett közös maratont, akkor Csajkovszkij műveit játszották. 2009-ben Dvorák, 2010-ben pedig Beethoven művészete került középpontba. „Az egyre népszerűbb rendezvények teltház előtt zajlottak, és most is már csak négy koncertre kaphatók jegyek" - emelte ki Körner Tamás, a BFZ igazgatója. Ez alatt a négy év alatt olyan jó értelembe vett rutin is kialakult, ami gördülékenyebbé teszi az 500 fős előadógárda mozgatását és a koncertek szervezését is. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a 11 koncert olyan időrendben követi egymást, hogy akinek kedve és ideje engedi, az összes hangversenyt végighallgathatja. A jegyek ára is ezt a szemléletet tükrözi, hiszen 900 Ft-os egységáron kaphatók, ráadásul, ha valaki hármat vesz, a negyediket ingyen kapja.

A szervezők további ínyencségekkel is kedveskednek a látogatóknak. A büfében például Schuberthez köthető ételeket is árusítanak majd, továbbá a zenei különlegességek között szerepel az Asz-dúr mise, a Rosamunda-kísérőzene, ami teljes hosszában ritkán hallható és az a-moll „Arpeggione" szonáta valóban az arpeggione nevű hangszeren csendül föl, fortepiano kísérettel, két belga művész tolmácsolásában. Az elmúlt évekhez képest sokkal nagyobb teret kapnak a fiatal művészek (pl. Báll Dávid, Fejérvári Zoltán személyében) és most először a koncerteket élőben közvetíti az MR3-Bartók Rádió is.

A videók közül Körner Tamás két különlegességet emelt ki: Dietrich Fischer-Dieskau és Schiff András koncertfelvételét valamint Peter Pears és Benjamin Britten videóját, amin csak Pears látható, mert Britten csak a zongorajátékát adta, látszódni nem akart a képeken.

A teljes program ide kattintva érhető el.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Mindig is nagyobb volt bennem a színház utáni alázat, mint az önmutogatásra való késztetés" – Sunyovszky Szilvia 75 éves

A Kossuth-díjas színésznő február 2-án ünnepli a 75. születésnapját. Noha a színészi pályát több, mint 30 éve diplomáciai és politikusi munkára váltotta, így is nyomot hagyott a hazai színházi és filmes életben.
Vizuál

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-díjat

Február 8-án szerdán, 18 órakor adják át az idei Baumgarten-emlékdíjat, illetve a Baumgarten-emlékjutalmat a Vörösmarty téri Szamos Gourmet Házban.
Zenés színház

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.
Vizuál

Egy hónap múlva kezdődik a Frankofón Filmnapok

Március 1-12. között huszonhat kortárs, köztük több díjnyertes alkotást láthat a magyar közönség a frankofón filmtermés legjavából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.
Klasszikus hír

Február 20-ától lehet jelentkezni az idei Bartók Világversenyre

A szervező Zeneakadémia meghirdette a 44 000 euró összdíjazású, ezúttal hegedűsöknek rendezendő megmérettetését, a zsűriben most is elismert magyar és külföldi zenészek ülnek majd.
Klasszikus kritika

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kertész Lajos zongoraművész

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zenetanárképző Intézetének tanárát, Kertész Lajos zongoraművészt, református teológust életének 98. évében érte a halál.
Klasszikus hír

Visszavon egy zeneelméleti könyvet az MMA Kiadó a fordítási hibák miatt

Roger Scruton A zenéről című kötetének fordításáról Tornyai Péter zeneszerző közölt kritikát, az észrevételek hatására a kiadó visszavonja és felülvizsgálja a kötetet.