Klasszikus

Maratoni zongoraverseny

2007.07.09. 00:00
Ajánlom
Busoni – egy név, amelyet a zongorajáték rajongóin kívül nem sokan ismernek. A 1866-ban, Toszkánában született muzsikus a 19. század utolsó évtizedeiben világkarriert befutott zongoristák – mint Hofmann vagy Paderewski – sorának egyik legérdekesebb és zeneszerzőként valószínűleg legjelentősebb alakja.

A csodagyerek Busoni, akit zongorán, illetve klarinéton játszó szülei már hétévesen pódiumra állítottak, hamar meghódította Európát: 1888-ban Helsinkiben, két évvel később már Moszkvában tanít zongorát, 1891 és 1894 között pedig az amerikai közönséget nyűgözi le játékával – hogy azután 1894-től végleg Berlinben találjon otthonra. A német fővárost csak a világháború éveiben cserélte fel Bologna és Zürich viszonylagos nyugalmával.

Busoni zeneszerzői tevékenysége – érthető módon – a zongora köré összpontosul, azon belül is az átiratok – főleg a Bach-átiratok – azok, amelyek néha fel-feltűnnek a koncertpódiumokon. Egyetlen zongoraversenyt írt: ennek terjedelme viszont felér a három Liszt-zongoraversenyével – hirtelen nem is jut eszembe versenymű, amely vetekedhetne a Busoni-opusz öt tételének maratoni, mintegy hetven perces hosszával. Szegény Busoni nem gondolhatott arra, hogy a koncertszerkesztési szokások idővel annyira megváltoznak, hogy egy hetven perces versenymű gyakorlatilag beilleszthetetlen minden műsorba – és annyira meg talán nem erős, koherens a darab, hogy – mint pl. Mahler VI szimfóniája – egymaga "elvigye" az egész koncertet.

Az 1903-04-ben írt Busoni-koncert jól megírt és szerethető zene, de elsősorban kuriózumként érdekes – mind a darab monumentalitása, mind pedig az ötödik, "Cantico" című tételben megszólaló férfikar szimfonikus előképeket sejt. Beethoven IX. szimfóniájánál konkrétabb és közelebbi rokonság a Mahler II. szimfóniája, amely egy impozáns kórusfináléval ér véget, s amelynek bemutatójára 1895-ben került sor – mégpedig éppen Berlinben, ahol az USA-ból hazatért Busoni épp otthonra talált.

John Ogdon, aki 1962-ben Ashkenazyval megosztva első díjat nyert a moszkvai Csajkovszkij-versenyen, magabiztos virtuozitással diadalmaskodik a Busoni-zongoraverseny néha nyaktörő megoldásain, a Daniell Revenaugh vezette Royal Philharmonic pedig megbízható partnere ebben a feladatban. Revelációt senki se várjon, a Busoni-koncert felfedezése nem azonos élmény pl. a harmadik Rachmanyinov-zongoraverseny megismerésével. De a romantikus zongorajáték imádói – és ilyenek szép számmal akadnak – nem fogják megbánni, ha adnak egy esélyt maguknak és a műnek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Pakold meg magad könyvekkel a Líra raktárában pár száz forintért!

Mi már tudjuk az igazi könyvmolyok szombati programját. Raktárvásár lesz a Lírában.
Könyv

Családi találkozót rendeznek Petőfi rokonai Kiskunfélegyházán

Igen, jól olvasta a címet! Míg egyesek a költő sírjának felkutatásával vannak elfoglalva, mások az élőkre koncentrálnak és családi találkozót hirdettek, amelyen eddig állítólag 66 utód jelezte a részvételét.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Zenés színház

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Hat orosz zeneszerzőt mutat be Szabó Marcell fesztiválja

Budapesten és Debrecenben rendezik meg október 7. és 13. között az Orosz Zenei Fesztivált, amelyen minden koncert egy-egy zeneszerzőt állít a középpontba.
Klasszikus virtuózok

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Klasszikus interjú

Mikołaj Górecki: „Nem vagyok zeneszerző, csak egy fickó, aki komponál”

Egy ismert komponista gyermekének lenni nem mindig kiváltság, különösen ha a gyermek a szülői pályát kívánja követni. Mikołaj Górecki egyik művét a Liszt Ferenc Kamarazenekar előadásában hallhatja majd a közönség május 25-én. Ennek kapcsán tettünk fel néhány kérdést az Amerikában élő lengyel komponistának.
Klasszikus kritika

Ilyen volt: Baráti Kristóffal zenélt a Kodály Filharmonikusok a reptéren

A négy őselem, a tűz, a víz, a föld és a levegő szolgált mottóként a debreceni Kodály Filharmonikusok nagyszerű koncertjének műsorában. Kritika.
Klasszikus ajánló

Fassang László templomépítésért koncertezik

A Liszt Ferenc-díjas művész jótékonysági orgonaestjét május 19-én tartják a Deák téri evangélikus templomban. A befolyt összeggel a budakeszi evangélikus templom építését támogatják.