Klasszikus

Maratoni zongoraverseny

2007.07.09. 00:00
Ajánlom
Busoni – egy név, amelyet a zongorajáték rajongóin kívül nem sokan ismernek. A 1866-ban, Toszkánában született muzsikus a 19. század utolsó évtizedeiben világkarriert befutott zongoristák – mint Hofmann vagy Paderewski – sorának egyik legérdekesebb és zeneszerzőként valószínűleg legjelentősebb alakja.

A csodagyerek Busoni, akit zongorán, illetve klarinéton játszó szülei már hétévesen pódiumra állítottak, hamar meghódította Európát: 1888-ban Helsinkiben, két évvel később már Moszkvában tanít zongorát, 1891 és 1894 között pedig az amerikai közönséget nyűgözi le játékával – hogy azután 1894-től végleg Berlinben találjon otthonra. A német fővárost csak a világháború éveiben cserélte fel Bologna és Zürich viszonylagos nyugalmával.

Busoni zeneszerzői tevékenysége – érthető módon – a zongora köré összpontosul, azon belül is az átiratok – főleg a Bach-átiratok – azok, amelyek néha fel-feltűnnek a koncertpódiumokon. Egyetlen zongoraversenyt írt: ennek terjedelme viszont felér a három Liszt-zongoraversenyével – hirtelen nem is jut eszembe versenymű, amely vetekedhetne a Busoni-opusz öt tételének maratoni, mintegy hetven perces hosszával. Szegény Busoni nem gondolhatott arra, hogy a koncertszerkesztési szokások idővel annyira megváltoznak, hogy egy hetven perces versenymű gyakorlatilag beilleszthetetlen minden műsorba – és annyira meg talán nem erős, koherens a darab, hogy – mint pl. Mahler VI szimfóniája – egymaga "elvigye" az egész koncertet.

Az 1903-04-ben írt Busoni-koncert jól megírt és szerethető zene, de elsősorban kuriózumként érdekes – mind a darab monumentalitása, mind pedig az ötödik, "Cantico" című tételben megszólaló férfikar szimfonikus előképeket sejt. Beethoven IX. szimfóniájánál konkrétabb és közelebbi rokonság a Mahler II. szimfóniája, amely egy impozáns kórusfináléval ér véget, s amelynek bemutatójára 1895-ben került sor – mégpedig éppen Berlinben, ahol az USA-ból hazatért Busoni épp otthonra talált.

John Ogdon, aki 1962-ben Ashkenazyval megosztva első díjat nyert a moszkvai Csajkovszkij-versenyen, magabiztos virtuozitással diadalmaskodik a Busoni-zongoraverseny néha nyaktörő megoldásain, a Daniell Revenaugh vezette Royal Philharmonic pedig megbízható partnere ebben a feladatban. Revelációt senki se várjon, a Busoni-koncert felfedezése nem azonos élmény pl. a harmadik Rachmanyinov-zongoraverseny megismerésével. De a romantikus zongorajáték imádói – és ilyenek szép számmal akadnak – nem fogják megbánni, ha adnak egy esélyt maguknak és a műnek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.