Klasszikus

Maratonok és operák

2010.02.11. 09:59
Ajánlom
A Budapesti Fesztiválzenekar februárban négyszer is jelentkezik koncertekkel a Művészetek Palotájából. 21-én egész napos Beethoven-maratont rendeznek, 24-én, 26-án és 28-án pedig Mozart Don Giovanni című operáját játsszák.

Csonka András, a szerdán tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy számos, a közönség körében is népszerű, közös projekten dolgoztak már a Fesztiválzenekarral. 2008-ban a Csajkovszkij-maratonnal kezdődött tavaly Dvorákkal folytatódott az egy-egy zeneszerzői életművet felvázoló egész napos hangversenyek sora. A Mozart-operák előadásai szintén 2008-ban indultak a Cosí fan tuttéval, majd 2009-ben Fischer Iván rendezésével és vezényletével a Figaro házasságát vitték színre. Idén a három Da Ponte-opera utolsó darabjával, a Don Giovannival várják az érdeklődőket.

Fischer Iván, a Don Giovanni dirigense és rendezője az operával kapcsolatban kiemelte, hogy az integrált operarendezés előnye abban áll, hogy a zene és a cselekmény teljes összhangban van. "Az operajátszás nagy veszélye, hogy a különböző tényezők gyengítik egymást. Én azt szeretném elérni, hogy a néző figyelme soha ne legyen megosztva a látvány és a zene között" - mondta a karmester.

Fischer Iván, a Beethoven-maraton művészeti vezetője kiemelte, hogy a tizenegy koncertből álló eseménysor programjait a kapunyitás jegyében tervezték meg. Ezekre a koncertekre, videovetítésekre, kiállításokra ugyanis azok is ellátogatnak, akik ritkán járnak komolyzenei rendezvényeken. A maratonok központi zeneszerzőjét két szempont alapján választják ki: a gazdag életmű és a közönség-vonzerő szerint, a műsorokat pedig mindig úgy állítják össze, hogy a népszerű és közismert művek mellett ritkán hallható különlegességek is helyet kapjanak.

Körner Tamás, a Budapesti Fesztiválzenekar igazgatója hozzátette, hogy bár Fischer Ivánnak nincsenek operarendezői ambíciói, de ezekre az unikális produkciókra, a három Mozart-opera egyéni adaptációjára nagyon nagy a nemzetközi érdeklődés. A Don Giovanni további különlegessége, hogy nem félig, hanem teljes egészében szcenírozott előadás lesz, továbbá a produkcióba bekapcsolódnak a Színház és Filmművészeti Egyetem második évfolyamos hallgatói. A maratonnal kapcsolatban elmondta, hogy egy nap alatt hatszáz művész fog fellépni a tizenegy koncert során, amiket - az eddigi tapasztalatok alapján - sokan örömmel fogják egytől egyig végig hallgatni. A videovetítések anyagát a koncerteken el nem hangzó művekből állították össze olyan előadók tolmácsolásában, akiknek életművében meghatározó szerepe volt a német zeneszerzőnek. A kiállítás ezúttal a bonni Beethoven Házból érkezik és Beethoven és a IX. szimfónia címmel látható majd.

A Beethoven-maraton részletes műsora innen tölthető le.

Mozart: Don Giovanni
2010. február 24., 26., 28. 19:00

Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Km.: Tassis Christoyannis (Don Giovanni), Kristinn Sigmundsson (Kormányzó), Laura Aikin (Donna Anna), Megyesi Zoltán (Don Ottavio), Juliane Banse (Donna Elvira), José Fardilha (Leporello), Sunhae Im (Zerlina), Molnár Levente (Masetto), Budapesti Fesztiválzenekar, Budapesti Stúdió Kórus (karig.: Strausz Kálmán)
D-j.: Zeke Edit
Vez., rend.: Fischer Iván

www.bfz.hu
www.mupa.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Szabó István nem veszi át életműdíját

Az Oscar- és Kossuth-díjas rendező kitüntetését a közelmúltban többen kritizálták Szabó István ügynökmúltja miatt.
Vizuál

Elhunyt Szentandrássy István festőművész

A 62 éves korában elhunyt művész 2012-ben kapott Kossuth-díjat a cigányság ősi, balladisztikus hagyományait és alakjait ábrázoló műveiért.
Zenés színház

Plácido Domingo bocsánatot kért

A világhírű spanyol operaénekes közleményben kért bocsánatot azoktól a nőktől, akik szexuális zaklatással vádolták meg az elmúlt fél évben - adta hírül a spanyol média kedden.
Könyv

Láttad már Ady vasúti bérletét vagy az önéletrajzát?

Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az Országos Széchényi Könyvtárban micsoda kincsek rejtőznek. Az OSZK kamarakiállításokkal igyekszik ezeket a kuriózumokat látogatóival is megosztani.
Könyv

Feleannyi könyv az idei Aegon-díj döntőjében

Gumicsizma, kiskocsma és magadra ismerés – mi fér bele egy igazán személyes könyvajánlóba? Az Aegon Irodalmi Díj idei zsűrije szerint mindezek és még sok más érdekesség…

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Sosztakovics-szimfónia hazai bemutatójára készül az Óbudai Danubia Zenekar

Sosztakovics IV. szimfóniájának magyarországi bemutatójára készül az Óbudai Danubia Zenekar Hámori Máté vezényletével február 28-án pénteken a budapesti Zeneakadémián.
Klasszikus ajánló

Húszállomásos Kárpát-medencei turnéra indul Bogányi Gergely

Útjára indul Bogányi Gergely 2020-as koncertturnéja, a zongoraművész 20 koncerten 20 különböző műsort ad elő szerte a Kárpát-medencében.
Klasszikus ajánló

Fiatal lengyel ugrik be a koronavírus miatt Olaszországban ragadt zongoraművész helyett

Piotr Pawlak nyitja meg a március 1-én induló Chopin Fesztivált az Óbudai Társaskörben, miután Alberto Nosé a koronavírus-járvány olaszországi terjedése miatt nem tud eljönni Budapestre.
Klasszikus ajánló

A Ránki-család koncertjével várja fiatalok jelentkezését a kőszegi Altalena Nyári Akadémia

Augusztus elején rendezik meg Kőszegen a BMFest Altalena Nyári Akadémiáját, amelyre 14-32 év közötti fiatal zenészek jelentkezését várják. Vendégei között a Ránki-család, Fejérvári Zoltán, Bősze Ádám, a Berecz-család és Dukay Barnabás.
Klasszikus ajánló

Országos programot indít az ifjúsági kóruséneklésért a KÓTA

Országos programsorozat indult Hangról hangra... az ifjúsági kóruséneklésért címmel az idén 50 éves Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) szervezésében.