Klasszikus

Maratonok és operák

2010.02.11. 09:59
Ajánlom
A Budapesti Fesztiválzenekar februárban négyszer is jelentkezik koncertekkel a Művészetek Palotájából. 21-én egész napos Beethoven-maratont rendeznek, 24-én, 26-án és 28-án pedig Mozart Don Giovanni című operáját játsszák.

Csonka András, a szerdán tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy számos, a közönség körében is népszerű, közös projekten dolgoztak már a Fesztiválzenekarral. 2008-ban a Csajkovszkij-maratonnal kezdődött tavaly Dvorákkal folytatódott az egy-egy zeneszerzői életművet felvázoló egész napos hangversenyek sora. A Mozart-operák előadásai szintén 2008-ban indultak a Cosí fan tuttéval, majd 2009-ben Fischer Iván rendezésével és vezényletével a Figaro házasságát vitték színre. Idén a három Da Ponte-opera utolsó darabjával, a Don Giovannival várják az érdeklődőket.

Fischer Iván, a Don Giovanni dirigense és rendezője az operával kapcsolatban kiemelte, hogy az integrált operarendezés előnye abban áll, hogy a zene és a cselekmény teljes összhangban van. "Az operajátszás nagy veszélye, hogy a különböző tényezők gyengítik egymást. Én azt szeretném elérni, hogy a néző figyelme soha ne legyen megosztva a látvány és a zene között" - mondta a karmester.

Fischer Iván, a Beethoven-maraton művészeti vezetője kiemelte, hogy a tizenegy koncertből álló eseménysor programjait a kapunyitás jegyében tervezték meg. Ezekre a koncertekre, videovetítésekre, kiállításokra ugyanis azok is ellátogatnak, akik ritkán járnak komolyzenei rendezvényeken. A maratonok központi zeneszerzőjét két szempont alapján választják ki: a gazdag életmű és a közönség-vonzerő szerint, a műsorokat pedig mindig úgy állítják össze, hogy a népszerű és közismert művek mellett ritkán hallható különlegességek is helyet kapjanak.

Körner Tamás, a Budapesti Fesztiválzenekar igazgatója hozzátette, hogy bár Fischer Ivánnak nincsenek operarendezői ambíciói, de ezekre az unikális produkciókra, a három Mozart-opera egyéni adaptációjára nagyon nagy a nemzetközi érdeklődés. A Don Giovanni további különlegessége, hogy nem félig, hanem teljes egészében szcenírozott előadás lesz, továbbá a produkcióba bekapcsolódnak a Színház és Filmművészeti Egyetem második évfolyamos hallgatói. A maratonnal kapcsolatban elmondta, hogy egy nap alatt hatszáz művész fog fellépni a tizenegy koncert során, amiket - az eddigi tapasztalatok alapján - sokan örömmel fogják egytől egyig végig hallgatni. A videovetítések anyagát a koncerteken el nem hangzó művekből állították össze olyan előadók tolmácsolásában, akiknek életművében meghatározó szerepe volt a német zeneszerzőnek. A kiállítás ezúttal a bonni Beethoven Házból érkezik és Beethoven és a IX. szimfónia címmel látható majd.

A Beethoven-maraton részletes műsora innen tölthető le.

Mozart: Don Giovanni
2010. február 24., 26., 28. 19:00

Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Km.: Tassis Christoyannis (Don Giovanni), Kristinn Sigmundsson (Kormányzó), Laura Aikin (Donna Anna), Megyesi Zoltán (Don Ottavio), Juliane Banse (Donna Elvira), José Fardilha (Leporello), Sunhae Im (Zerlina), Molnár Levente (Masetto), Budapesti Fesztiválzenekar, Budapesti Stúdió Kórus (karig.: Strausz Kálmán)
D-j.: Zeke Edit
Vez., rend.: Fischer Iván

www.bfz.hu
www.mupa.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Ez a kedvenc pályázatunk egy „zöld”, környezetbarát Notre Dame megépítésére

Futurisztikus üvegtorony, napenergia és városi farm a rászorulóknak – ilyen lehetne a Notre Dame egy, az újjáépítésre pályázó mérnöki iroda szerint.
Klasszikus

Ilyen volt: Baráti Kristóffal zenélt a Kodály Filharmonikusok a reptéren

A négy őselem, a tűz, a víz, a föld és a levegő szolgált mottóként a debreceni Kodály Filharmonikusok nagyszerű koncertjének műsorában. Kritika.
Könyv

Pakold meg magad könyvekkel a Líra raktárában pár száz forintért!

Mi már tudjuk az igazi könyvmolyok szombati programját. Raktárvásár lesz a Lírában.
Színház

Operagála köszönti az 50 éves Szentendrei Teátrumot

Öt saját bemutatót és számos előadást kínál új évadában a Szentendrei Teátrum, amely idén ünnepli ötvenéves fennállását. A születésnapi operagálát Szentendre főterén rendezik meg, az évad háziasszonya Gubik Petra.
Klasszikus

Még májusban lehet jelentkezni a Crescendo Nyári Akadémiára

Immár 16. alkalommal rendezik meg a nemzetközi komolyzenei mesterkurzust és fesztivált 2019. július 24. és augusztus 5. között Tokajban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus virtuózok

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Klasszikus interjú

Mikołaj Górecki: „Nem vagyok zeneszerző, csak egy fickó, aki komponál”

Egy ismert komponista gyermekének lenni nem mindig kiváltság, különösen ha a gyermek a szülői pályát kívánja követni. Mikołaj Górecki egyik művét a Liszt Ferenc Kamarazenekar előadásában hallhatja majd a közönség május 25-én. Ennek kapcsán tettünk fel néhány kérdést az Amerikában élő lengyel komponistának.
Klasszikus kritika

Ilyen volt: Baráti Kristóffal zenélt a Kodály Filharmonikusok a reptéren

A négy őselem, a tűz, a víz, a föld és a levegő szolgált mottóként a debreceni Kodály Filharmonikusok nagyszerű koncertjének műsorában. Kritika.
Klasszikus ajánló

Fassang László templomépítésért koncertezik

A Liszt Ferenc-díjas művész jótékonysági orgonaestjét május 19-én tartják a Deák téri evangélikus templomban. A befolyt összeggel a budakeszi evangélikus templom építését támogatják.
Klasszikus ajánló

Még májusban lehet jelentkezni a Crescendo Nyári Akadémiára

Immár 16. alkalommal rendezik meg a nemzetközi komolyzenei mesterkurzust és fesztivált 2019. július 24. és augusztus 5. között Tokajban.