Klasszikus

Maratonok és operák

2010.02.11. 09:59
Ajánlom
A Budapesti Fesztiválzenekar februárban négyszer is jelentkezik koncertekkel a Művészetek Palotájából. 21-én egész napos Beethoven-maratont rendeznek, 24-én, 26-án és 28-án pedig Mozart Don Giovanni című operáját játsszák.

Csonka András, a szerdán tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy számos, a közönség körében is népszerű, közös projekten dolgoztak már a Fesztiválzenekarral. 2008-ban a Csajkovszkij-maratonnal kezdődött tavaly Dvorákkal folytatódott az egy-egy zeneszerzői életművet felvázoló egész napos hangversenyek sora. A Mozart-operák előadásai szintén 2008-ban indultak a Cosí fan tuttéval, majd 2009-ben Fischer Iván rendezésével és vezényletével a Figaro házasságát vitték színre. Idén a három Da Ponte-opera utolsó darabjával, a Don Giovannival várják az érdeklődőket.

Fischer Iván, a Don Giovanni dirigense és rendezője az operával kapcsolatban kiemelte, hogy az integrált operarendezés előnye abban áll, hogy a zene és a cselekmény teljes összhangban van. "Az operajátszás nagy veszélye, hogy a különböző tényezők gyengítik egymást. Én azt szeretném elérni, hogy a néző figyelme soha ne legyen megosztva a látvány és a zene között" - mondta a karmester.

Fischer Iván, a Beethoven-maraton művészeti vezetője kiemelte, hogy a tizenegy koncertből álló eseménysor programjait a kapunyitás jegyében tervezték meg. Ezekre a koncertekre, videovetítésekre, kiállításokra ugyanis azok is ellátogatnak, akik ritkán járnak komolyzenei rendezvényeken. A maratonok központi zeneszerzőjét két szempont alapján választják ki: a gazdag életmű és a közönség-vonzerő szerint, a műsorokat pedig mindig úgy állítják össze, hogy a népszerű és közismert művek mellett ritkán hallható különlegességek is helyet kapjanak.

Körner Tamás, a Budapesti Fesztiválzenekar igazgatója hozzátette, hogy bár Fischer Ivánnak nincsenek operarendezői ambíciói, de ezekre az unikális produkciókra, a három Mozart-opera egyéni adaptációjára nagyon nagy a nemzetközi érdeklődés. A Don Giovanni további különlegessége, hogy nem félig, hanem teljes egészében szcenírozott előadás lesz, továbbá a produkcióba bekapcsolódnak a Színház és Filmművészeti Egyetem második évfolyamos hallgatói. A maratonnal kapcsolatban elmondta, hogy egy nap alatt hatszáz művész fog fellépni a tizenegy koncert során, amiket - az eddigi tapasztalatok alapján - sokan örömmel fogják egytől egyig végig hallgatni. A videovetítések anyagát a koncerteken el nem hangzó művekből állították össze olyan előadók tolmácsolásában, akiknek életművében meghatározó szerepe volt a német zeneszerzőnek. A kiállítás ezúttal a bonni Beethoven Házból érkezik és Beethoven és a IX. szimfónia címmel látható majd.

A Beethoven-maraton részletes műsora innen tölthető le.

Mozart: Don Giovanni
2010. február 24., 26., 28. 19:00

Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Km.: Tassis Christoyannis (Don Giovanni), Kristinn Sigmundsson (Kormányzó), Laura Aikin (Donna Anna), Megyesi Zoltán (Don Ottavio), Juliane Banse (Donna Elvira), José Fardilha (Leporello), Sunhae Im (Zerlina), Molnár Levente (Masetto), Budapesti Fesztiválzenekar, Budapesti Stúdió Kórus (karig.: Strausz Kálmán)
D-j.: Zeke Edit
Vez., rend.: Fischer Iván

www.bfz.hu
www.mupa.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus ajánló

Kocsis Krisztián is fellép a Balatonnál

A MOL által támogatott tehetségek, illetve Kovács Gergely, Érdi Tamás és Kocsis Krisztián ingyenesen látogatható koncertjeivel folytatódik a Klassz a pARTon! fesztivál.