Klasszikus

Márciusban zárul a Liszt-év

2012.03.06. 17:21
Ajánlom
A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjével indult tavaly és fejeződik be idén az emlékév március 31-én az Operaházban.

2011 végével nem ért véget a magyarországi Liszt-év. Ha a Liszt-emlékév számait nézzük, a 2011 januárjában a Liszt Ferenc Kamarazenekar madridi koncertjével kezdődött a Liszt-év során a világ legnagyobb koncerttermeiben, több mint 200 alkalommal csendültek fel a magyar kultúra és zenetörténet legismertebb komponistájának művei. Több mint 20 ország közönsége előtt 5000 zenész munkájából emberek millióihoz jutott el Liszt művészete. 2012. március 31-én, szombaton este a Ránki Dezső kétszeres Kossuth-díjas zongoraművész és a számos kitüntetéssel díjazott Liszt Ferenc Kamarazenekar búcsúztatja az emlékévet. A koncerten többek között Liszt Ferenc Angelus című műve és a h-moll szonáta is elhangzik Ránki Dezső tolmácsolásában. A zongoraművész az emlékév során Brüsszelben és a londoni Liszt-héten is fellépett. A mozgalmas Liszt bicentenáriumi évben feleségével Klukon Edittel is koncertezett: a római Quirinálén közösen adtak zongorakoncertet Liszt műveiből. (A 2011-ben szintén jubileumot, 60. születésnapját ünneplő muzsikussal készült beszélgetésünket itt olvashatják.)

A számos díjjal kitüntetett, Rolla János művészeti vezetésével működő Liszt Ferenc Kamarazenekarnak a 2011-es Liszt-év számos lehetőséget kínált. A magyar EU-elnökséget is ünneplő madridi nyitókoncerten az Auditorio Nacionalban I. János Károly spanyol király és Zsófia királyné is megtisztelte jelenlétével a zenekart. A madridi koncerten kívül felléptek Pekingben a világhírű National Centre for the Performing Arts koncerttermében, valamint meghívást kaptak Ázsia egyik legrangosabb fesztiváljára: a China-Shanghai International Arts Festival-ra.

Íme Liszt II. Magyar rapszódiája Wolf Péter átiratában és a Liszt Ferenc Kamarazenekar előadásában:

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

A Sziget harmadik és negyedik napján is a felhőtlen szórakozásé volt a főszerep – GALÉRIA

A délutánt még pihenéssel és sportolással töltötték a Sziget Szitizenek, az esti koncertre azonban már a fesztiválozók nagy része a színpadok köré csoportosult.
Könyv

Halálosan megfenyegették J. K. Rowlingot, amiért kiállt Salman Rushdie mellett

„Ne aggódj, te leszel a következő" – ez a komment érkezett a Harry Potter-sorozat szerzőjének Twitter-bejegyzése alá, amelyben együttérzéséről biztosította Salman Rushdie-t. A megtámadott író egyébként már felébredt az altatásból, beszélni is tud, állapota azonban még súlyos.
Színház

Résztvevőket keres új előadásához a Paralel Alkotócsoport

Az Otthon című készülő közösségi színházi performanszhoz nemcsak közreműködőket, történeteket is vár a társulat.
Plusz

Ami körül a világ forog – Programajánló a Sziget 6. napjára

Kihagyhatatlannak ígérkezik a fesztivál utolsó, hétfői napja is: a Fidelio Színház- és táncplaccon megtudhatod, mi lesz a cirkusz, a tánc és a performansz ötvözetéből, és, hogy két évnyi korlátozás után hogyan reagál a művészet az érintés lehetőségére. Búcsúztassuk együtt a Szigetet augusztus 15-én!
Színház

Szigorodnak a belépési szabályok a Budapest Bábszínházban

Az intézmény átalakította a házirendjét, komoly életkori feltételekhez kötve a belépést.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Tihanyban lép fel a világhírű Marmen Quartet

A brit vonósnégyes első Magyarországi koncertjét adja az Esterházy Magyarország Alapítvány meghívására, az esemény a Harmónia a Vizek Felett III. – Bencés Zenei Ünnep programsorozat részeként valósul meg, és egyben tiszteleg Joseph Haydn előtt születésének 290. évfordulója alkalmából.
Klasszikus ajánló

Mozarttal járja körül a Balatont a Concerto Budapest

A Jupiter szimfónia, a Varázsfuvola-nyitány, a Kis éji zene, a Serenata notturna, a klarinétverseny, az Üvegharmonika-kvintett, a D-dúr és az F-dúr divertimento is megszólal azokon a hangversenyeken, amelyeket a Concerto Budapest rendez augusztus 11-14. között, nyolc balatoni helyszínen.
Klasszikus ajánló

A Magyar Dal Napja a Pesti Vigadóban

A szeptember 11-i eseményen magyar költők kortárs zeneszerzők által megzenésített verseivel találkozhat a közönség. A Zeneművészeti Tagozat részvétele a Magyar Dal Napján lehetőséget ad arra, hogy a tagozat ösztöndíjasa, Nagy Márta bemutatkozzon mint fellépő zongoraművész, s mint a műsor szerkesztője.
Klasszikus ajánló

Magyarországi bemutatók és világsztárok a Kaposfesten

2022. augusztus 13-16. között újra megrendezik az ország egyik legfontosabb kamarazenei ünnepét, a 13. Kaposfestet. Az idei fesztivál kiemelt vendége lesz Elisabeth Leonskaja, a zongora nagyasszonyaként emlegetett világhírű zongoraművésznő.
Klasszikus ajánló

A megújulás útján – augusztusban újra Arcus Temporum Művészeti Fesztivál

Valódi mélységek és tartalmak. Ezt kínálja minden évben az Arcus Temporum a Pannonhalmi Főapátságban. A monostor csodálatos tereiben idén is a zenei, az irodalmi és a képzőművészeti élet hazai és nemzetközi kiválóságai, és persze a bencés szerzetesek várják a közönséget augusztus 26–28. között.