Klasszikus

Márciusi Krisztusok

2011.03.25. 14:31
Ajánlom
E tavaszi hónap végén több helyen is felcsendül Liszt Ferenc ritkán hallható oratóriuma itthon és külföldön egyaránt.

A Pannon Filharmonikusok januárban Pécsett, Budapesten és Bécsben is eljátszották a művet, a március 20. és 27. között rendezett finn Kirkko soikoon fesztiválon szintén műsorra tűzték, 25-én Debrecenben hagzik el a debreceni Csokonai Színházban, 27-én pedig a Művészetek Palotájában csendül fel a kompozíció a debreceni társulat előadásában. A Debreceni Filharmonikus Zenekar, a debreceni Kodály Kórus és a Csokonai Színház kórusa kiváló szólistákkal kiegészülve, Kocsár Balázs vezényletével szólaltatja meg a művet. A Csokonai Színház azonban nemcsak a zenei anyagra koncentrál, hanem arra is, hogy méltó vizuális keretet teremtsen az oratóriumnak. Autentikus-archaikus betlehemezés, különleges koreográfia, vetített álló- és mozgóképek, különleges fény- és pirotechnikai hatások segítik majd a mű mélyebb befogadását. A produkció rendezője a tévé- és játékfilmjeiről ismert Mispál Attila, koreográfusa pedig Gemza Péter, aki a Nagy József Társulat meghatározó tagja.

Az előadás 2008-ban, a Biblia évében jött létre Vidnyánszky Attila művészeti vezető és Kocsár Balázs zeneigazgató jóvoltából, a Magyar Bibliatársulat kezdeményezésére. A Liszt-évhez pedig ennek a darabnak a felelevenítésével kapcsolódnak.

Liszt egyik főművének tekintett művén húsz évig dolgozott, bemutatójára 1873-ban, a weimari Herder-templomban a szerző vezényletével került sor. A műben tisztán nagyzenekari tételek váltakoznak kórusra, szólistákra és zenekarra, csak szólóra és zenekarra, illetve orgonakíséretes kórusra írott számokkal. Mindenképpen érdekes kísérletnek lehetnek tanúi, akik ellátogatnak a debreceniek előadására, amelybe az alábbi videós részlet segítségével most is bepillanthatnak:

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.