Klasszikus

Mario Castelnuovo-Tedesco

2004.03.16. 00:00
Ajánlom
Mario Castelnuovo-Tedesco 1895. április 3-án született Firenzében spanyol származású bankár család legkisebb fiaként. Édesapja ellenezte fia zenei tanulmányait, mert később őt is a bankszakmában szerette volna tudni, ezért kezdetben csak az édesanyja tanította zongorázni. Első nyomtatásban megjelent művét, a Piccolo Walzer-t 9 évesen komponálta. 12 évesen, immár apja beleegyezésével a Luigi Cherubini Konzervatórium hallgatója Firenzében.

Legelső zongoratanárának javaslatára zeneszerzést kezdett tanulni, rövid ideig Antonio Scontrinonál, majd Idebrando Pizzettinél, aki a fiatal komponista egész életére meghatározó hatással volt. Első spanyolországi útja szüleivel 1913-ban szintén mély benyomást tett rá, ami később zenéjében is érezhetővé vált. 1914-ben zongoristaként szerezte meg diplomáját, 1918-ban pedig zeneszerzőként végzett. A következő években megírta első operáját, különböző zongoradarabokat, hegedűversenyt, melyeket híres művészek adtak elő, mint Walter Gieseking vagy Jasha Heifetz.

1932-ben egy zenei fesztiválon találkozott először Andrés Segoviával, akinek biztatására Castelnuovo-Tedesco gitárműveket kezdett el komponálni. Később a 20. századi gitárirodalom remekei születtek ebből a találkozásból, köztük az 1939-ben komponált híres D-dúr concerto. 1939-ben a fasiszta diktatúra üldözése miatt családjával el kellett hagynia imádott szülővárosát és Amerikában telepedett le. Még ebben az évben zongoristaként mutatkozott be a new yorki közönség előtt, ám hamar rá kellett jönnie, hogy családja számára ez nem jelenthet biztos megélhetést.

1940-től 1956-ig zeneszerzőként dolgozott a Metro-Goldwin-Mayer-nek és más hollywood-i filmgyáraknak, de ez idő alatt is számos koncert zenét szerzett. Ilyen az Il Mercante di Venezia című operája, amely 1958-ban a Milánói Scala által támogatott nemzetközi pályázaton első díjat nyert. 1943-tól fokozatosan elkezdett tanítani, egyik legelső tanítványa André Previn volt. Az 1950-es évektől a Los Angeles-i Zenei Konzervatórium tanára volt. A háború után még néhányszor visszatért Európába, ahol műveit távozása után is számon tartották és rendszeresen játszották. 1968. március 18-án halt meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.
Színház

Petíció indult és tüntetést szerveznek a kulturális élet totális átszervezése ellen

Teljesen ellehetetlenítené a függetlenek működését, de a kőszínházak műsorpolitikáját is felülről irányítaná a kormány egy új törvényjavaslat szerint. Ennek megakadályozására szerveznek december 9-én tüntetést a fővárosi kőszínházak – emellett petíció is indult a törvényjavaslat elfogadása ellen. FRISSÍTVE
Plusz

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
Vizuál

Online elérhető magyar filmek (nem csak) külföldieknek

Mindig is meg akartad mutatni a külföldi ismerőseidnek, hogy miért jók a hazai mozifilmek? Itt a lehetőség!
Színház

Újszínházi zaklatási ügyről ír a HVG

A lap úgy tudja, egy állami kitüntetéssel is rendelkező, ismert színész zaklathatott egy nem színész alkalmazottat az Újszínházban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.
Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.