Klasszikus

Mario Castelnuovo-Tedesco

2004.03.16. 00:00
Ajánlom
Mario Castelnuovo-Tedesco 1895. április 3-án született Firenzében spanyol származású bankár család legkisebb fiaként. Édesapja ellenezte fia zenei tanulmányait, mert később őt is a bankszakmában szerette volna tudni, ezért kezdetben csak az édesanyja tanította zongorázni. Első nyomtatásban megjelent művét, a Piccolo Walzer-t 9 évesen komponálta. 12 évesen, immár apja beleegyezésével a Luigi Cherubini Konzervatórium hallgatója Firenzében.

Legelső zongoratanárának javaslatára zeneszerzést kezdett tanulni, rövid ideig Antonio Scontrinonál, majd Idebrando Pizzettinél, aki a fiatal komponista egész életére meghatározó hatással volt. Első spanyolországi útja szüleivel 1913-ban szintén mély benyomást tett rá, ami később zenéjében is érezhetővé vált. 1914-ben zongoristaként szerezte meg diplomáját, 1918-ban pedig zeneszerzőként végzett. A következő években megírta első operáját, különböző zongoradarabokat, hegedűversenyt, melyeket híres művészek adtak elő, mint Walter Gieseking vagy Jasha Heifetz.

1932-ben egy zenei fesztiválon találkozott először Andrés Segoviával, akinek biztatására Castelnuovo-Tedesco gitárműveket kezdett el komponálni. Később a 20. századi gitárirodalom remekei születtek ebből a találkozásból, köztük az 1939-ben komponált híres D-dúr concerto. 1939-ben a fasiszta diktatúra üldözése miatt családjával el kellett hagynia imádott szülővárosát és Amerikában telepedett le. Még ebben az évben zongoristaként mutatkozott be a new yorki közönség előtt, ám hamar rá kellett jönnie, hogy családja számára ez nem jelenthet biztos megélhetést.

1940-től 1956-ig zeneszerzőként dolgozott a Metro-Goldwin-Mayer-nek és más hollywood-i filmgyáraknak, de ez idő alatt is számos koncert zenét szerzett. Ilyen az Il Mercante di Venezia című operája, amely 1958-ban a Milánói Scala által támogatott nemzetközi pályázaton első díjat nyert. 1943-tól fokozatosan elkezdett tanítani, egyik legelső tanítványa André Previn volt. Az 1950-es évektől a Los Angeles-i Zenei Konzervatórium tanára volt. A háború után még néhányszor visszatért Európába, ahol műveit távozása után is számon tartották és rendszeresen játszották. 1968. március 18-án halt meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.