Klasszikus

Mariss Jansons kapta a 2013-as Siemens-díjat

2013.01.13. 08:48
Ajánlom
A hetvenedik születésnapját január 14-én ünneplő lett karmester az életműdíjjal 250 ezer Eurót is kapott.

A Bajor Rádió Szimfonikus Zenekara, valamint az Amszterdami Concertgebow vezető karmesterének a zene iránti töretlen és mély elkötelezettségét, művészetében az őszinteségével kitűnő emberi megközelítését ismerte el a kuratórium - tolmácsolta a döntés magyarázatát Thomas Ángyán, a zenei alapítvány kuratóriumának elnöke. Humor és nagylelkűség is jellemzi zenekarvezetői munkáját, ezért is tisztelik és szeretik a két világhírű zenekar tagjai. A díjátadó ünnepséget június 4-én a müncheni Prinzregententheaterben tartják, a laudációt az amerikai származású sztárbariton, Thomas Hampson mondja.  Az Ernst von Siemens Zenei Alapítvány 1974 óta adja át zenei díját, idén tehát 40. alkalommal. Az elismerést a magyar zenészek közül, 1998-ban Kurtág György, 1993-ban Ligeti György kapta meg.

A dirigens, aki a Művészetek Palotájában is fellépett és kétszer is vezényelte a bécsi újévi koncertet, január 14-én lesz 70 éves. Bár tagadhatatlanul a sztárkarmesterek kategóriájába tartozik, túl két színinfarktuson és egyéb egészségi problémákon, az utóbbi időben visszafogottan tervez, elegendő a két nagy zenekar, a Bajor Rádió együttese és a Concertgebouw Zenekar vezetésével megbirkóznia. 1996-ban az Oslói Operaház Bohémélet előadása közben kapott infarktust, felépülése hét hónapig tartott, de nem látott okot visszavonulni. "Az életemet a zene iránti szenvedély dominálja, a karmesterség nem a szakmám, hanem a szerelmem. Az életfilozófiám azonban a kulcsfontosságú értékek tekintetében megváltozott" - mondta.

Zenészcsaládban született Rigában: édesapja a neves karmester, Arvid Jansons, édesanyja, Erhaida Jansons is híres énekes volt. Mariss Jansosns hároméves korában kijelentette: karmester lesz. Ennek ellenére a szentpétervári (akkor leningrádi) konzervatóriumban először hegedülni és zongorázni tanult, majd 1969-ben Bécsben Hans Swarowskynál lépett magasabb osztályba és Herbert von Karajannál is képezte magát. 1985-ben vette át a Szentpétervári Szimfonikusokat Jevgenyij Mravinszkijtól, majd 1979 és 2000 között az Oslói Filharmonikusokat vezette. 1997-től 2004-ig a Pittsburgh Symphony Orchestra élén dolgozott. 2003-ban vette át Lorin Maazeltől a Bajor Rádió zenekarát, 2004-ben kérték fel a Concertgebouw Orchester irányítására, mindkét együttesnél 2015-ig szól a szerződése.

Az orosz repertoár mellett Mahler, Richard Strauss, Brahms, Beethoven, Haydn és Bruckner műveinek avatott tolmácsolójaként tartják számon. Számos nemzetközi elismerés birtokosa. Születésnapja alkalmából arról beszélt, hogy Münchennek új koncertteremre van szüksége. "Nincs hol próbálnunk, a Gasteig felújítás előtt áll, a Herkulessaal sem a miénk. Gondolják el, milyen kínos lenne, ha a Bayern Münchennek a bajnokok ligájára az utcán, az aszfalton kellene felkészülnie és nem a stadionjában. Ezt a tarthatatlan helyzetet mielőbb meg kell oldani" - hangsúlyozta a világhírű karmester.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Petíció indult és tüntetést szerveznek a kulturális élet totális átszervezése ellen

Teljesen ellehetetlenítené a függetlenek működését, de a kőszínházak műsorpolitikáját is felülről irányítaná a kormány egy új törvényjavaslat szerint. Ennek megakadályozására szerveznek december 9-én tüntetést a fővárosi kőszínházak – emellett petíció is indult a törvényjavaslat elfogadása ellen. FRISSÍTVE
Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Plusz

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
Színház

Újszínházi zaklatási ügyről ír a HVG

A lap úgy tudja, egy állami kitüntetéssel is rendelkező, ismert színész zaklathatott egy nem színész alkalmazottat az Újszínházban.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.
Klasszikus ajánló

Áthallások – az Egri & Pertis Zongoraduó új koncertsorozata a BMC-ben

Milyen maszkban pantomimozott volna Debussy? Mi köze volt Faurénak a bergamaszkokhoz? Sétált-e Händel London komédiás negyedében, és mit talált Sztravinszkij Petruska szobájában?
Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.
Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.