Klasszikus

Mariss Jansons kapta a 2013-as Siemens-díjat

2013.01.13. 08:48
Ajánlom
A hetvenedik születésnapját január 14-én ünneplő lett karmester az életműdíjjal 250 ezer Eurót is kapott.

A Bajor Rádió Szimfonikus Zenekara, valamint az Amszterdami Concertgebow vezető karmesterének a zene iránti töretlen és mély elkötelezettségét, művészetében az őszinteségével kitűnő emberi megközelítését ismerte el a kuratórium - tolmácsolta a döntés magyarázatát Thomas Ángyán, a zenei alapítvány kuratóriumának elnöke. Humor és nagylelkűség is jellemzi zenekarvezetői munkáját, ezért is tisztelik és szeretik a két világhírű zenekar tagjai. A díjátadó ünnepséget június 4-én a müncheni Prinzregententheaterben tartják, a laudációt az amerikai származású sztárbariton, Thomas Hampson mondja.  Az Ernst von Siemens Zenei Alapítvány 1974 óta adja át zenei díját, idén tehát 40. alkalommal. Az elismerést a magyar zenészek közül, 1998-ban Kurtág György, 1993-ban Ligeti György kapta meg.

A dirigens, aki a Művészetek Palotájában is fellépett és kétszer is vezényelte a bécsi újévi koncertet, január 14-én lesz 70 éves. Bár tagadhatatlanul a sztárkarmesterek kategóriájába tartozik, túl két színinfarktuson és egyéb egészségi problémákon, az utóbbi időben visszafogottan tervez, elegendő a két nagy zenekar, a Bajor Rádió együttese és a Concertgebouw Zenekar vezetésével megbirkóznia. 1996-ban az Oslói Operaház Bohémélet előadása közben kapott infarktust, felépülése hét hónapig tartott, de nem látott okot visszavonulni. "Az életemet a zene iránti szenvedély dominálja, a karmesterség nem a szakmám, hanem a szerelmem. Az életfilozófiám azonban a kulcsfontosságú értékek tekintetében megváltozott" - mondta.

Zenészcsaládban született Rigában: édesapja a neves karmester, Arvid Jansons, édesanyja, Erhaida Jansons is híres énekes volt. Mariss Jansosns hároméves korában kijelentette: karmester lesz. Ennek ellenére a szentpétervári (akkor leningrádi) konzervatóriumban először hegedülni és zongorázni tanult, majd 1969-ben Bécsben Hans Swarowskynál lépett magasabb osztályba és Herbert von Karajannál is képezte magát. 1985-ben vette át a Szentpétervári Szimfonikusokat Jevgenyij Mravinszkijtól, majd 1979 és 2000 között az Oslói Filharmonikusokat vezette. 1997-től 2004-ig a Pittsburgh Symphony Orchestra élén dolgozott. 2003-ban vette át Lorin Maazeltől a Bajor Rádió zenekarát, 2004-ben kérték fel a Concertgebouw Orchester irányítására, mindkét együttesnél 2015-ig szól a szerződése.

Az orosz repertoár mellett Mahler, Richard Strauss, Brahms, Beethoven, Haydn és Bruckner műveinek avatott tolmácsolójaként tartják számon. Számos nemzetközi elismerés birtokosa. Születésnapja alkalmából arról beszélt, hogy Münchennek új koncertteremre van szüksége. "Nincs hol próbálnunk, a Gasteig felújítás előtt áll, a Herkulessaal sem a miénk. Gondolják el, milyen kínos lenne, ha a Bayern Münchennek a bajnokok ligájára az utcán, az aszfalton kellene felkészülnie és nem a stadionjában. Ezt a tarthatatlan helyzetet mielőbb meg kell oldani" - hangsúlyozta a világhírű karmester.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.
Plusz

Ezek a 75 éves David Gilmour kedvenc Pink Floyd-dalai

Ma ünnepli 75. születésnapját David Gilmour, a Pink Floyd szólógitárosa, aki egyébként a basszusgitártól a billentyűkön át a szaxofonig számos hangszeren játszik, mégis karakteres húrhajlításairól, összetéveszthetetlen soundjáról és kitartott hangjairól ismerünk.
Színház

Upor László beszélgetéssorozatot indít az eTrafón

Véget ért a Trafó TudásTrambulin sorozata, a nézők azonban nem maradnak online műsor nélkül: március 10-én indul a Világhazafiak, amelyben Upor László olyan magyarokkal beszélget, akiket bár számos alkalommal láthatunk Magyarországon, külföldön is jelentős sikereket értek el.
Vizuál

90 év után bukkant fel a magyar származású Amrita Sher-Gil festménye

Az indiai Frida Kahlóként is emlegetett magyar származású festőnő portréja akár a 2,8 millió dolláros (849 millió forint) leütési árat is elérheti a Christie's aukciósház árverésén.
Vizuál

Elszakadás a dogmáktól – Nagy Ágnes állatszobrai bevették Velencét

Nagy Ágnes szobrai egy év leforgása alatt utaztak már repülőn az Egyesült Államokba, hajóztak a Canal Grandén és a velencei lagúnákban. Februárban a pandémia után újranyíló Velencében mutatkoztak be a patinás Albrizi-Capello palotában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus lemezajánló

Haydn és Mozart fuvolás kvartettjeiből készített lemezfelvételt barátaival Győri Noémi

Renaud Capuçon ajánlásával jelent meg Győri Noémi fuvolaművész legújabb lemeze a Hungatonnál. A kiadványon Haydn és Mozart kvartettjei szerepelnek magyar muzsikustársak közös előadásában.
Klasszikus videó

Billy Joel-dallal köszönti a hölgyeket a Song Factory Budapest

Az Uptown Girl a cappella változatával, az autószerelő műhelyből köszönti a nőket a Song Factory Buudapest kórus. „Anyák, nővérek, barátok! Köszönjük, hogy vagytok nekünk!” – üzenik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Dmitrij Baskirov orosz zongoraművész

Nyolcvankilenc éves korában elhunyt az orosz zongoraművész és tanár, Dmitrij Baskirov. Hosszú pályája során magyar tanítványai is voltak.
Klasszikus ajánló

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Klasszikus interjú

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.