Klasszikus

Mark Kaplan lesz Fischer Iván karácsonyi koncertjeinek vendége

2003.12.15. 00:00
Ajánlom
A Fesztiválzenekar és Fischer Iván hagyományos karácsonyi hangversenyeinek szólistája idén a jeles amerikai hegedűművész, Mark Kaplan lesz. Kaplant, aki Berg és Sztravinszkij versenyműveit Lawrence Foster vezényletével pár éve a Koch lemezcég számára már lemezre vette a Fesztiválzenekarral, a budapesti közönség először hallhatja.

Mark Kaplan rendszeres vendége a nagy amerikai szimfonikus zenekaroknak: New York, Los Angeles, Chicago, Philadelphia, Cleveland, St. Louis, Washington, Pittsburgh, Baltimore, Minnesota, Cincinnati, Indianapolis. A nemzetközi zenei élet meghatározó karmesterei közül fellépett többek között Ormándyval, Tennstedt-tel, Maazellel, Masurral, Conlonnal, Dutoit-val, Bychkovval, Fosterrel, Gattival, Rattle-lel, Salonennel, Zinmannal. 1975-ös beugrása óta, amikor Pinchas Zuckerman helyett Bartók hegedűversenyét játszotta Kölnben, Európa rangos hangversenytermeiben is gyakran megfordul (London, Berlin, Párizs, Bécs, Prága, Zürich, Amszterdam, Koppenhága, Milánó).

Számos lemezfelvételt készített, utoljára épp a Fesztiválzenekarral és Lawrence Fosterrel vette fel Berg és Sztravinszkij hegedűversenyét a Koch cég számára. CD-re játszotta Paganini, Wieniawski és Viotti több hegedűversenyét, Brahms Kettősversenyét, több Bartók művet (köztük a hegedű szólószonátát), Luigi Nono Varianti című darabját és J. S. Bach szóló hegedűdarabjait. Kaplan egy 1685-ben készített Stradivari hangszeren játszik. A december 26-i és 27-i zeneakadémiai koncertek műsorában két francia zeneszerző, Chabrier és Chausson művei mellett elhangzik Bartók első, fiatalkori hegedűversenye és Beethoven IV. szimfóniája.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.
Klasszikus

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Színház

Kiállnak Upor László rektorjelölt mellett kollégái és hallgatói 

Több mint nyolcvan színházi dramaturg, és az SZFE Doktori Iskolájának negyven hallgatója állt ki nyilatkozataiban a Színház- és Filmművészeti Egyetem múlt héten megszavazott rektorjelöltje, Upor László dramaturg, fordító és egyetemi tanár szakmai és emberi integritása mellett.
Színház

Mégsem szűnik meg az NKA?

Az EMMI hivatalos közleményt adott ki az állami kulturális támogatások jelentős részét szétosztó Nemzeti Kulturális Alappal kapcsolatban megjelent hírekre válaszul.
Zenés színház

Cecilia Bartoli operaigazgató lett

Az olasz operaénekesnő az első nőként veszi át a monte-carlói operaház, a La Salle Garnier vezetését 2023-tól.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Klasszikus hír

Igor Levit zongoraművész kapja a Nemzetközi Beethoven-díjat

Igor Levit zongoraművész kapja idén a tízezer euróval járó Nemzetközi Beethoven-díjat – jelentette be a Beethoven Akadémia.
Klasszikus virtuózok

A Virtuózok viharos sikert arattak a londoni Covent Gardenben

Magyarország klasszikus zenei tehetségkutatójának hat felfedezettjét látta vendégül a Londoni Magyar Kulturális Központ egy nagyszabású adventi koncerten.