Klasszikus

Mark Kaplan lesz Fischer Iván karácsonyi koncertjeinek vendége

2003.12.15. 00:00
Ajánlom
A Fesztiválzenekar és Fischer Iván hagyományos karácsonyi hangversenyeinek szólistája idén a jeles amerikai hegedűművész, Mark Kaplan lesz. Kaplant, aki Berg és Sztravinszkij versenyműveit Lawrence Foster vezényletével pár éve a Koch lemezcég számára már lemezre vette a Fesztiválzenekarral, a budapesti közönség először hallhatja.

Mark Kaplan rendszeres vendége a nagy amerikai szimfonikus zenekaroknak: New York, Los Angeles, Chicago, Philadelphia, Cleveland, St. Louis, Washington, Pittsburgh, Baltimore, Minnesota, Cincinnati, Indianapolis. A nemzetközi zenei élet meghatározó karmesterei közül fellépett többek között Ormándyval, Tennstedt-tel, Maazellel, Masurral, Conlonnal, Dutoit-val, Bychkovval, Fosterrel, Gattival, Rattle-lel, Salonennel, Zinmannal. 1975-ös beugrása óta, amikor Pinchas Zuckerman helyett Bartók hegedűversenyét játszotta Kölnben, Európa rangos hangversenytermeiben is gyakran megfordul (London, Berlin, Párizs, Bécs, Prága, Zürich, Amszterdam, Koppenhága, Milánó).

Számos lemezfelvételt készített, utoljára épp a Fesztiválzenekarral és Lawrence Fosterrel vette fel Berg és Sztravinszkij hegedűversenyét a Koch cég számára. CD-re játszotta Paganini, Wieniawski és Viotti több hegedűversenyét, Brahms Kettősversenyét, több Bartók művet (köztük a hegedű szólószonátát), Luigi Nono Varianti című darabját és J. S. Bach szóló hegedűdarabjait. Kaplan egy 1685-ben készített Stradivari hangszeren játszik. A december 26-i és 27-i zeneakadémiai koncertek műsorában két francia zeneszerző, Chabrier és Chausson művei mellett elhangzik Bartók első, fiatalkori hegedűversenye és Beethoven IV. szimfóniája.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.