Klasszikus

Mark Kaplan lesz Fischer Iván karácsonyi koncertjeinek vendége

2003.12.15. 00:00
Ajánlom
A Fesztiválzenekar és Fischer Iván hagyományos karácsonyi hangversenyeinek szólistája idén a jeles amerikai hegedűművész, Mark Kaplan lesz. Kaplant, aki Berg és Sztravinszkij versenyműveit Lawrence Foster vezényletével pár éve a Koch lemezcég számára már lemezre vette a Fesztiválzenekarral, a budapesti közönség először hallhatja.

Mark Kaplan rendszeres vendége a nagy amerikai szimfonikus zenekaroknak: New York, Los Angeles, Chicago, Philadelphia, Cleveland, St. Louis, Washington, Pittsburgh, Baltimore, Minnesota, Cincinnati, Indianapolis. A nemzetközi zenei élet meghatározó karmesterei közül fellépett többek között Ormándyval, Tennstedt-tel, Maazellel, Masurral, Conlonnal, Dutoit-val, Bychkovval, Fosterrel, Gattival, Rattle-lel, Salonennel, Zinmannal. 1975-ös beugrása óta, amikor Pinchas Zuckerman helyett Bartók hegedűversenyét játszotta Kölnben, Európa rangos hangversenytermeiben is gyakran megfordul (London, Berlin, Párizs, Bécs, Prága, Zürich, Amszterdam, Koppenhága, Milánó).

Számos lemezfelvételt készített, utoljára épp a Fesztiválzenekarral és Lawrence Fosterrel vette fel Berg és Sztravinszkij hegedűversenyét a Koch cég számára. CD-re játszotta Paganini, Wieniawski és Viotti több hegedűversenyét, Brahms Kettősversenyét, több Bartók művet (köztük a hegedű szólószonátát), Luigi Nono Varianti című darabját és J. S. Bach szóló hegedűdarabjait. Kaplan egy 1685-ben készített Stradivari hangszeren játszik. A december 26-i és 27-i zeneakadémiai koncertek műsorában két francia zeneszerző, Chabrier és Chausson művei mellett elhangzik Bartók első, fiatalkori hegedűversenye és Beethoven IV. szimfóniája.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Könyv

Feleannyian olvasnak rendszeresen könyvet, mint 15 éve

A Tárki kutatása szerint 2005 óta majdnem megfeleződött a rendszeres könyolvasók száma. Átlagosan 37 könyvet olvasnak évente azok, akik olvasnak.
Vizuál

Átadták a legjobb magyar filmelőzetesnek járó díjakat

Az idei Arany Blende a zsűri szavazatai szerint A létezés eufóriája-trailerhez került, míg a közönségdíj az Apró mesék előzeteséé lett. Mutatjuk a nyertes videókat!
Vizuál

Akár telefonról is bejárhatóak a Nyitott Műhelyek az idei Budapest Design Weeken

Online cukorvirág-készítés, környezettudatos esőkabát előállítás, vicces kerámiák vagy kézműves cipők műhelytitkai. Az idei Design Hét félig a netre költözött, így a nyitott műhelyekbe akár otthonról is bepillanthatunk! Mutatjuk, hogyan!
Vizuál

Október 1-jén indul a Szemrevaló Filmfesztivál

A nyitófilm Burhan Qurbani társadalmi kérdéseket feszegető mozija, az idei Berlinale egyik versenyfilmje, a Berlin, Alexanderplatz lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.