Klasszikus

Márk Tivadar halálára

2003.10.15. 00:00
Ajánlom
Tegnap temették Márk Tivadar Kossuth-díjas, kiváló mûvészt, aki negyvenhárom évig volt az Operaház jelmeztervezője.

Körülbelül négyezer tervet készített, negyvenhárom évig volt az Operaház jelmeztervezője, de utána is "visszadolgozott”. Egy egész korszak látványvilágát határozta meg az Andrássy úti palotában. Rajta kívül hosszú ideig mást nem is nagyon hívtak. Mondhatni, egyeduralkodó volt a saját területén. De olyan uralkodó, aki értett is az uralkodáshoz. Pontosan ismerte különböző korok stílusirányzatait, az anyagok természetrajzát, az énekesek rigolyáit. Maga se volt mentes rigolyáktól, de zsörtölődéseit humorba ágyazta. És pontosan tudta, kinek mi a gyengéje. Tudta például, hogy a kiváló operaénekes, Réti József kövér is, alacsony is - miközben gyönyörû hangja volt -, és megpróbált olyan ruhákat kieszelni számára, amikben jól mutatott a deszkákon.

Természetesnek tartotta, hogy nemcsak a premiereken, hanem a széria-előadásokon is rendszeresen megjelent, ellenőrizte, mi kerül a mûvészekre, ha hibát talált, azon nyomban korrigált. Háry Jánosok, Fából faragott királyfik, Bánk bánok, Aidák, Turandotok sorát öltöztette. Ha nem volt pénz nemes anyagokra, akkor akár a legócskább pamutot, a molinót is képes volt különböző trükkökkel, színes festékekkel látványossá ügyeskedni. Közvetlen a háború után a régi jelmezeket alakítgatta át az igényeknek megfelelően. Ma ezt sajnos már sok esetben meglehetősen nehéz lenne megtenni, mert az Operaház jelmezeinek jelentős része - ahelyett, hogy különböző múzeumokba vagy a jelmeztárba vándorolt volna - a MÉH-be került hulladékként, bálás anyagként.

Márk Tivadar tulajdonképpen egész hadseregeket öltöztetett fel, hiszen temérdek olyan produkcióban dolgozott, amelyben katonák garmadája masírozott a színpadon. Dolgozott a filmgyártás számára is, első munkája a Nádasdy Kálmán által rendezett emlékezetes Ludas Matyi, de ő tervezte például a Föltámadott a tenger jelmezeit is. Tervezett a Nemzetinek, a nagy szabadtéri színpadoknak, Szegednek, a Margitszigetnek, Szombathelynek. És munkát kínáltak számára Bécsben, Brüszszelben, Rómában, Oslóban, Chilében, Kuvaitban egyaránt. Megkapott minden lehetséges kitüntetést, és megkapta azt is - ami Magyarországon eléggé szokásos ajándék -, hogy negyvenhárom évi szolgálat után az akkori direktor kirúgta, ha szebben fogalmazunk, nyugdíjazta. De aztán más igazgatók újra hívták, lényegében a haláláig dolgozott. Sokáig, kilencvenöt évig élt, nagy életmûvet hagyott maga után.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.
Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Vizuál

Tíz új európai filmet kínál az ArteKino Filmfesztivál az interneten

December 31-ig tart az ArteKino Filmfesztivál, amely tíz új európai filmhez biztosít ingyenes, online hozzáférést. A filmbarátok kényeztetésére minden filmet magyar felirattal láttak el, sőt rendezői nyilatkozatot, szinopszist és filmajánlót is mellékeltek hozzájuk. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.
Klasszikus zongora

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Klasszikus hír

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Klasszikus advent

Mozart átiratában hallható Händel Messiása

Az átirat Anger Ferenc rendezésében, Nádasdy Ádám új magyar fordításával csendül fel december 21-én az Erkel Színházban. A karácsonyi négy előadás szólistái Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián, az Opera Zenekart és az Énekkart Kesselyák Gergely vezényli.
Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.