Klasszikus

Marschall Miklós maradt a BFZ Alapítvány elnöke

2005.02.08. 00:00
Ajánlom
A Budapesti Fesztiválzenekar Alapítványa február 4-i ülésén újabb két évre elnökévé választotta Marschall Miklóst. A Berlin és Budapest között ingázó közgaszdász, aki főállásban a Transparency International európai igazgatója, elmondta, hogy fő feladatának egy olyan háromoldalú megállapodás megkötését tartja, amelyben a kulturális tárca, a fővárosi önkormányzat és a BFZ Alapítvány együtt gondoskodik a zenekar finanszírozásáról: „Ezzel példát mutathatnánk, hogy milyen a korszerű kultúrafinanszírozás”.

Örökre szóló hitbizományok helyett konkrét, időre szóló, a feladatokat, elvárásokat pontosan megfogalmazó és azokat számon is kérő szerződésekben hisz Marschall. „Hollandiában négyéves szerződést köt az állam a legfontosabb kulturális intézményekkel. Ilyesmit szeretnénk mi is, aminek a végén a felek értékelnék, hogy jól használták-e az adófizetők pénzét és megvalósultak-e a kitűzött célok. Ha igen, akkor jöjjön az állami támogatás a következő négy évre is, de ha nem, akkor kapjon más is lehetőséget. Természetesen ez nem azt jelentené, hogy négyévenként cserélődnének mondjuk a támogatandó múzeumok vagy zenekarok. Ez nonszensz. Ilyen létbizonytalanságnak nem lehet kitenni a kulturális intézményeket. Az viszont nagyon kívánatos lenne, hogy időközönként - mondjuk négyévente - módszeresen értékeljék az adott intézmény teljesítményét, aminek alapján aztán eldönthető, hogy változzon vagy maradjon a besorolás, nőjön vagy csökkenjen a támogatás. Egyfajta akkreditációs rendszerre gondolok, világos feltételekkel. A rendszer stabil, kiszámítható, de a tagság nem örökös: a rendszerbe – az intézményi támogatottak körébe – be lehet kerülni, de ki is lehet esni. Az okos, az adófizető pénzével jól gazdálkodó kultúrafinanszírozás egyszerre kell, hogy biztosítsa a stabilitást és a versenyt” - mondta Marschall Miklós.

Az elnök szeretné, hogy baráti legyen a viszonyuk a Nemzeti Filharmonikusokkal és a többi zenekarral: „Ne a politikusok előszobájában, hanem a hangversenyteremben versenyezzünk. A zenerajongók ezzel járnának a legjobban. Persze ehhez a feltételeknek is nagyjából hasonlóaknak kell lenniük.” Marschall sajnálja, hogy az a szép gondolat, hogy a NFZ és a BFZ együtt lépjen fel a Nemzeti Hangversenyterem hivatalos megnyitásán, nem valósulhat meg.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Az ítélet harsonái – emlékezés Verdi gyászmiséjével

Halottak napjához közeledve Verdi nagyszabású gyászmiséjét, a Requiemet adja elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar a Müpában, a fiatal olasz karmester, Giacomo Sagripanti vezényletével.
Klasszikus videó

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.