Klasszikus

Marta Eggerth-Kiepura élete, pályafutása

2003.11.21. 00:00
Ajánlom
Tárlat az Operaház Vörös Szalonjában Berlin és Bécs után Budapesten is bemutatják azt a két magángyűjteményből (Werner Mohr, Kőniger Miklós) készült kiállítást, amely az 1912-ben, Budapesten született, ma New Yorkban élő művésznő, Eggerth Márta életéről, pályafutásáról készült.

A csodagyerekként induló Eggerth Márta zenei tanulmányait Budapesten végezte, s egész fiatalon került a zenés színpadokra. Az Operaházban 1923-ban lépett fel először, Offenbach Hoffmann meséi című darabjának Olympiájaként. Tizenhét évesen felfedezték a filmesek is, 1929-ben ugyanis leforgatta első és egyetlen magyar filmjét, a „Csak egy kislány van a világon” című alkotást.

Kálmán Imre zeneszerző 1930-ban Hamburgba, a Montmartre-i ibolya címszerepére hívta a Bécsben vendégeskedő Eggerthet. Itt fedezte fel a szintén magyar származású filmes, Géza von Cziffra, s azonnal beajánlotta Richard Eichberg rendezőnek. Eggerth Márta 1931-ben akkora sikert aratott természetes szépségű megjelenésével, nagyszerűen iskolázott szoprán hangjával, hogy egy esztendő alatt négy film főszerepét is alakíthatta ( Der Draufganger, Die Brautigamswitwe, Eine Nacht im Grand Hotel, Trara um die Liebe).

Eggerth Márta 1938-ig több mint harminc német, osztrák, angol és olasz operettben, illetve zenés filmben szerepelt. A legismertebb német színészek (többek között Hans Albers, Gustav Fröhlich, Hans Sönker, Georg Alexander és Paul Hörbiger) voltak a partnerei. Filmszerepei mellett szívesen látott vendég volt a hanglemez-stúdiókban is, s 1931-től 1938-ig 54 sikeres és népszerű lemezfelvételt készített.

1936-ban ment férjhez a már nemzetközileg is ismert operaénekes-tenoristához, a lengyel származású Jan Kiepurához (1902-1966). Együtt játszottak filmben (Mein Herz ruft nach dir) és színpadon, majd 1938-ban együtt emigráltak Bécsen és Párizson keresztül az Egyesült Államokba. Amerikai sikereikre jellemző, hogy Lehár Ferenc A víg özvegy című operettjének főszerepeit több mint ezerszer elénekelhették. Eggerth Márta operett-primadonnaként a New York-i Metropolitanben és a Buenos Aires-i Teatro Colónban is fellépett.

A második világháborút követően az Eggerth-Kiepura házaspár vendégként is sikeresen tért vissza Európába. 1952-ben A mosoly országa című operettből készült film főszerepeit alakították, 1957-ben, a Tavasz Berlinben című filmben pedig Eggerth Márta az énekesnő szerepét játszhatta el. Később bécsi és kölni televíziós stúdiók, illetve zenés színpadok sztárvendégeiként szerepeltek.

Eggerth Márta 1979-ben, a Berlinalén több évtizedes munkája elismeréseként átvehette a Film Band Gold-kitüntetést. Nyolcvanadik születésnapját bécsi fellépéssel ünnepelte. A művésznőt 90. születésnapja estéjén, 2002. április 17-én, a berlini Collegium Hungaricumban egy 500 darabból álló – fotók, képeslapok, plakátok, cigaretta-reklámok, film-műsorfüzetek, magyar és német újságok, lemezek – dokumentum-kiállítással és filmvetítéssel köszöntötték. Ugyanez év májusában férje, Jan Kiepura születésének 100. évfordulóján a bécsi Theater an der Wienben adott zenés koncertet, majd megtekintette a teátrum múzeumában a tiszteletére készült ünnepi megemlékezést.

A budapesti tárlatot a Magyar Állami Operaház Vörös Szalonjában Parti Nagy Lajos nyitja meg november 28-án, pénteken 17.30-kor. A kiállítás – amelynek Kőniger Miklós a kurátora – december 19-ig látható az előadások szünetében, illetve operalátogatások keretében.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.