Klasszikus

Martonvásár: a hangversenyek mellett porcelánkiállítás is lesz

2004.07.19. 00:00
Ajánlom
14 éve szervezik meg a martonvásári napokat, melyeket idén a Beethoven-hangversenyek mellett, egy porcelán kiállítás tesz különlegessé.Összegűjtötték a martonvásáriak féltett kincseit,így ki-ki megcsodálhatja a magáét, vagy a szomszéd féltve örzött régi porcelánjait.

Nagy Ágnes klubvezető Martonvásár bemutatását a következőkkel kezdte: Villa Forum Martini, azaz Márton Vására falu már 1268-an "vásáros hely" volt, e virágzó piacközpont azonban a török időkben teljesen elpusztult. A mai Martonvásár kialakulását a Brunszvik családnak köszönheti, melynek tagjai az 1700-es évek második felében igazi honfoglalói elszántsággal telepítették újra a kihalt falut, és teremtettek ismét civilizációt az elvadult, mocsaras és kopár pusztán. E 18. századi "honalapítás" idejéből való a Jung József által tervezett barokk katolikus templom. A 18. századi angolkert mai, impozáns formáját az 1810-es években H. Nebbien tervei alapján nyerte el.

Martonvásár, a haladó gondolkodású művészetpártoló Brunszvik grófok egykori rezidenciális helye ritka értékű egyetemes zenetörténeti emléket őriz: a múlt század legelső éveiben itt vendégeskedett a halhatatlan zenei géniusz, Ludwig van Beethoven. Egyes vélemények szerint 1806-ban itt fejezte be a barátjának, Brunszvik Ferencnek dedikált híres Appassionata szonátát. A gróf nővérei, Teréz és Jozefin a zeneköltő tehetséges tanítványai voltak. Levelek egész sora tanúskodik arról a szenvedélyes szerelemről, amely Beethovent az "Egyedüli Kedves"-hez Brunszvik Jozefinhez fűzte.

Beethoven hangversenyeink mellett, idén Bencsik Sándorra is elmékezünk, az amatőr zenészek meghívásával.
A község büszkesége a nemzetközi hírű Szászorszép együttes, amely a magyar népi táncművészet hagyományait népszerűsíti. A hagyományőrzés, pontosabban a gazdag múltra visszatekintő Martonvásár emlékeinek ápolása a célja az 1991 óra évente megrendezett "Martonvásári Napok"-nak is. E színvonalas és sokféle programot (zene, sport, néptánc, kiállítások,lovasbemuató, teniszverseny stb.) kínáló rendezvénysorozattal ide várja a község évről-évre július végén a látogatókat. Idén 14. alkalommal rendezik meg a martonvásári napokat, amely 10 napon át várja az érdeklődőket. Ízelítőül álljon itt néhány programajánlat:
-Séta a 18. század végén épült Brunszvik-kastélyt körülölelő angolkertben (természetvédelmi terület).
- Látogatás a kastélyban található Beethoven Múzeumba és Közép-Európa egyetlen Óvoda Múzeumába.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Könnyed kortárs kalandok az Óbudai Társaskörben

A Budapest Saxophone Quartet szaxofonosaival folytatódik a kortárszenei sorozat, először ad magyar nyelvű sanzonestet Szilágyi Enikő, lesz filmvetítés, visszatérnek Seress Rezső-slágerei, nem maradnak el az operarészletek, lesz medley és mashup – az Óbudai Társaskör februári kínálatából szemezgettünk.
Klasszikus ajánló

Berlioz ritkán hallható brácsaversenyét adja elő Szűcs Máté

A Harold Itáliában is elhangzik a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén, amelyet a Müpa után a Pesti Vigadóban is megismétel az együttes.
Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.