Klasszikus

Másodszor Artisjus-díjas az Ewald Rézfúvós Kvintett

2004.01.27. 00:00
Ajánlom
A hazai komolyzenei élet egyik rangos együttese a még mindig fiatal zenekarnak számító Ewald Rézfúvós Kvintett, amely decemberben immár másodjára részesült a Magyar Szerzői és Jogvédő Iroda Artisjus-díjában.

Az Ewald Rézfúvós Kvintett 1996-ban alakult a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem akkori hallgatóiból. Az együttes művészeti vezetője Bakó Levente trombitaművész, a Danubia Szimfonikus Zenekar tagja, az ELTE kamarazenekarának segédkarmestere.

Bakó Levente így vall a kezdetekről: "Felismerve az igényes kamarazenélés alapfeltételeit, aprólékos, fáradhatatlan munkával vetettük bele magunkat a tökéletes hangzás és együttjáték kialakításába, melyek elválaszthatatlan része a számtalan próba, nemzetközi versenyeken való részvétel és a koncertlehetőségek maradéktalan kiaknázása."

Első nemzetközi megmérettetésüknek 1998-ban a műfaj legrangosabb világversenyét, a franciaországi Narbonne-ban megrendezésre került VII. Nemzetközi Rézfúvóskvintett Versenyt választották, ahol rögtön első díjat, "ráadásként" pedig különdíjat nyertek. Ezt követően két év leforgása alatt az együttes nyolc nemzetközi versenyen szerzett dobogós helyeket.

A kvintett tagjai – Bakó Levente, Tarkó Tamás, Kovalcsik András, Kelemen Lajos, Kelemen Tamás – szólistaként is elismertek: országos versenyek győztesei, illetve díjazottjai.
Tudásukat az egyetem elvégzése óta is folyamatosan gyarapítják, számos hazai és külföldi mesterkurzuson vettek részt. Repertoárjukon a rézfúvós zeneirodalom legkiválóbb darabjai szerepelnek a reneszánsztól a klasszikusokon át egészen a modern művekig. Kimagasló szerepet vállalnak a magyar kortárs zene széles körű megismertetésében, ez évi koncertnaptáruk is meglehetősen zsúfolt. Produkcióikat a Magyar Rádió és Televízió révén a zene barátainak szélesebb tábora is megismerhette. Egy-egy fellépésük itthon és külföldön egyaránt eseményszámba megy. Nemcsak az öreg kontinensen jegyzik őket: Európán kívül felléptek már Dél-Koreában (ahová az idén ismét készülnek) és az Amerikai Egyesült Államokban is.

Az Ewald Rézfúvós Kvintett első önálló lemeze 2001-ben jelent meg Chamber Music címmel, ezen Bach, Haydn, Brahms műveiből és európai madrigálokból adnak ízelítőt rézfúvós átiratban. Második lemezükön (Popular Music) Bach, Grieg, Ravel, Verdi, Bernstein és névadójuk, Victor Ewald népszerű művei hallhatók. 2002-ben munkássága és a kortárs magyar zeneművészet megismertetése érdekében végzett tevékenységéért az együttes Liszt Ferenc-díjban részesült. Az Artisjus Magyar Szerzői és Jogvédő Iroda Egyesület 2000-ben és 2003-ban is az Ewald Rézfúvós Kvintettet tartotta érdemesnek Artisjus-díjára.

Érdekesség, hogy nemcsak a szakma és a közönség elismerését vívta ki az együttes, hanem felfigyelt rájuk egy hangszerkészítő gyár is. 2000 szeptemberétől azokon az új mesterhangszereken játszanak a tagok, melyeket a német érdekeltségű JA-Musik és a Wenzel Meinl GmbH közös szponzorálása révén, exkluzív szerződés keretében kaptak. A kvintett több mint húsz mesterhangszert kapott a manufaktúrától, ezáltal a gyár hivatalos művészeivé váltak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Jazz/World

„Gyakran maga a hangszer ihlet meg" – Bögöthy Ádámmal beszélgettünk

Bár Bögöthy Ádám zenei tanulmányait gitáron kezdte meg, hamar kiderült, hogy a nagybőgő hangja is közel áll a szívéhez. A Kodolányi János Főiskolán és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is jazz tanszéken tanult – a két képzést párhuzamosan végezte el –, azóta pedig számos versenyen bizonyította tehetségét. Három éve csatlakozott a Modern Art Orchestrához, ennek kapcsán beszélgettünk vele a zenekarról, jazzről, vallásról.
Vizuál

Horvát Lili új filmjét dicséri a rangos Variety

Szeptember 24-én mutatták be itthon Horvát Lili megjegyezhetetlen című filmjét. A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című alkotásról a Variety közölt méltató kritikát.
Könyv

Feleannyian olvasnak rendszeresen könyvet, mint 15 éve

A Tárki kutatása szerint 2005 óta majdnem megfeleződött a rendszeres könyolvasók száma. Átlagosan 37 könyvet olvasnak évente azok, akik olvasnak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.
Klasszikus hír

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.