Klasszikus

Maszkban, lélegzet-visszafojtva – beszámoló a Klassz a pARTon Fesztivál keszthelyi eseményeiről

Keszthelyi körkép – 2. rész
2020.09.02. 13:50
Ajánlom
Ha a zene megindít, együtt lélegzünk vele, és van, hogy nagy levegőt kell vennünk, amit maszkban olykor igencsak nehéz.

A Klassz a pARTon Fesztivál keszthelyi eseményeinek sora a negyedik napon (augusztus 26.) egy délutáni koncerttel indult a Festetics-kastély Tükörtermében, a Kamara-Kör muzsikusainak lélegzetelállító műsorával. A fiatalokból álló zenei csoportosulás három taggal képviseltette magát: a művészeti vezető Radnóti Róza (zongora) partnerei Matuska Flóra (cselló) és Varga Oszkár (hegedű) voltak. Professzionális, érzékeny és koncentrált előadásukban az itthon még mindig nem eléggé gyakran játszott cseh szerző, Leoš Janáček hegedűre és zongorára komponált drámai Szonátája – az első világháború kitörésének évéből –, elhunyt lányára emlékező Pohádka (Mese) című darabja csellóra és zongorára, valamint az ugyancsak 1914-ben keletkezett Kodály Duó (hegedűre és csellóra) hangzott el.

Mindhárom darabban, illetve felállásban érződött, hogy összeszokott kamarapartnerek muzsikálnak, akik félszavakból is megértik egymást.

Varga Oszkár és Matuska Flóra

Varga Oszkár és Matuska Flóra (Fotó/Forrás: Klassz a pARTon / Oláh Gergely Máté)

A Kamara-Kör koncertjével még korántsem ért véget a nap, 20 órától Balog József zongoraművész adott koncertet a 250 éve született Beethoven és a 210 éve született Chopin műveiből. Bátran állíthatjuk, hogy a pianista hazánk egyik legfoglalkoztatottabb, legnagyobb teherbírású muzsikusa, aki rengeteget koncertezik külföldön is. Hatalmas repertoárját elmondása szerint nemrég bővítette a Waldstein-szonátával, amelynek igen felvillanyozó interpretációját hallhattuk. A Beethoven-művet hat – változatosan és egységes módon összeállított – Chopin-etűd követte, a líraitól a virtuózig. Kifejezetten megindító volt a pillanat, amikor az op. 10-es E-dúr etűd híres dallamát valaki a közönség soraiból Balog József jobb kezével együtt dúdolta. A hangverseny végét Chopin híres g-moll balladájával koronázta meg a zongorista, kidomborítva a darab lírai elemei és táncos karakterei között feszülő kontrasztokat. Ráadásként ismét Beethoven-muzsikát hallhattunk, a szerző legutolsó zongoradarabjával, az op. 126-os sorozat utolsó bagatelljével zárta műsorát Balog József.

Balog József

Balog József (Fotó/Forrás: Klassz a pARTon / Oláh Gergely Máté)

A festői szépségű kastély helyett csütörtökön már egy következő – hasonlóan kellemes helyszín – a Balaton-parti Zenepavilon várta a muzsika szerelmeseit, a szabadtéri koncerten a maszk használata sem volt kötelező, de nem kizárólag ez járult hozzá a könnyebb légzéshez. A Balaton-part jó levegőjén túl az utolsó két koncert hangvételében is segítette az ellazulást, a klasszikus és a populáris zene határait feszegetve. A reneszánsz komponista, Adriano Banchieri gondolatai jutottak eszembe mind Kertesi Ingrid és a Szent Efrém Férfikar, mind a Budapest Saxophone Quartet koncertjét hallgatva, aki szerint

„a komoly és drámai művek mellett az embereknek szükségük van vidám, szórakozást nyújtó darabokra is. Csináld jól az egyiket és élvezd a másikat!”

Nos, ennek az elképzelésnek mindkét formáció eleget tett.

Szent Efrém Férfikar

Szent Efrém Férfikar (Fotó/Forrás: Klassz a pARTon / Oláh Gergely Máté)

A Szent Efrém Férfikarnak már a bevonulása is impozáns volt Archiminia című görög újévköszöntőjével, majd az elmélyült daraboktól haladt a műsor a könnyedebb irányába, Kertesi Ingrid operaénekessel kiváló összhangban pedig olyan „egyházi slágerek” hangzottak el, mint Caccini Amarillije, Franck Panis Angelicusa vagy Mozart Ave verum corpusa. Már a „komolyabb”, bizánci rítushoz kapcsolódó műveknél is gyakran tapasztalhattunk táncos elemeket – egy szemlátomást 3-4 éves kislány szint a műsor legelejétől a színpad előtt ropta –, a koncert második felében pedig a kórus a rekeszizmainkat sem kímélte olyan szellemes zenékkel, mint Bubnó Lőrinc A Török című nótája, amely Mozart Török indulójának és Tarkan egykori Şıkıdım és Şımarık (igen, a cuppogós Kiss Kiss) című slágereinek felettébb fergeteges feldolgozása, illetve a vírushelyzetre reflektáló sziporkázó szerzeménnyel, a Pandémiával.

Az est zárása azonban inkább lírai és meghitt irányt vett:

Gershwin Summertime-jának megszólaltatása után (Kertesi Ingrid dögös szólójával) Bartók Este a székelyeknél című zongoradarabjának (!) feldolgozása hangzott el az Ideje bujdosásimnak kezdetű népdal szövegével, ráadásként pedig Kodály Esti dala szólt szép búcsúzóként.

Budapest Saxophone Quartet

Budapest Saxophone Quartet (Fotó/Forrás: Klassz a pARTon / Oláh Gergely Máté)

A Klassz a pARTon keszthelyi programjait a Budapest Saxophone Quartet zárta, kiegészülve két ifjú, tehetséges zeneakadémistával, Nagy Zsófiával és Vincze Marcellel. Rögtön a koncert elején Händel Salamonjából Sába királynője bevonulása adott impulzív kezdést, amelyet aztán a változatosság jegyében egy Morricone-egyveleg követett.

Kétség nem fért hozzá, perfekt kamarazenélést hallhatunk egy összeszokott formációtól, a gazdag hangszínvilág érzékeny formálással párosult.

A továbbiakban főleg táncos muzsikák következtek Iturralde Hellenikus szvitjétől (a szaxofonok mellett a ritmusszekciót egy cajón biztosította) klezmer zenén és tangókon át (Kurt Weill és Piazzolla darabjai) Heiner Wilberny Ulla in Africa című, energikus zárószámáig. Közben azon kaptam magam, hogy a lábaim elkezdtek önálló életet élni. Kár, hogy ilyen hamar vége lett a nyárnak...

Szerző: Tóth Endre

A fesztivál kiemelt támogatója a Szerencsejáték Zrt.

A keszthelyi programokat Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonprofit Kft. és a Goldmark Károly Művelődési Központ támogatta.

Klasszaparton2020-111502.png

Klassz a pARTon! 2020

Fejléckép: Szent Efrém Férfikar / Klassz a pARTon / Oláh Gergely Máté

„A változatosság gyönyörködtet” – Beszámoló a Klassz a pARTon Fesztiválról

Kapcsolódó

„A változatosság gyönyörködtet” – Beszámoló a Klassz a pARTon Fesztiválról

A cicerói szállóige lehetne akár az idei Klassz a pARTon fesztivál mottója is, és most még csak nem is a fesztivál egészéről nyilatkozom – bár a műsorfüzet alapján bátran kijelenthetjük, hogy az állítás megállja a helyét –, hanem kizárólag az általam is látogatott keszthelyi programokról.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ingyen látható a Macskák londoni előadása az online térben

Bemutatásának 40. évfordulóján a The Show Must Go On Youtube-csatornája ingyenesen közvetíti Andrew Lloyd Webber kultikus darabját, a Macskákat.
Plusz

A b(m)űvész embersége – interjú a 110 éve született Rodolfo lányával, Gálvölgyi Judittal

Polgári neve Gross Dezső volt, de Rodolfoként ismerte meg a világ. „Vigyázat, csalok!”, mondta – és csalt. A többi már játék volt és szórakozás. Születésének 110. évfordulója alkalmából lánya, Gálvölgyi Judit segítségével idéztük föl a bűvész és édesapa legendás alakját.
Könyv

Felavatták Tandori Dezső és felesége síremlékét

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és József Attila-díjas költő, író, műfordító és felesége, Tandori Ágnes síremlékét május 15-én avatták fel Budapesten, a Fiumei úti sírkertben.
Plusz

Itt a teljes program: magyar művészeket jelentett be a VeszprémFest

Véglegessé vált az idei VeszprémFest programja. A korábban már meghirdetett Tom Jones, Jazz+Az és VeszprémFest Classic koncertek mellett jön az LGT sztárjaival színpadra lépő Zenevonat, a 25 éves jubileumát ünneplő Cotton Club Singers, valamint a Concerto Budapest Snétberger Ferenc és Roby Lakatos közreműködésével.
Színház

Nyári színház négy helyszínen, visszatérnek A Pál utcai fiúk is

Komédiák, bohózatok, visszatérő színésznő, szerelem, mámor, Grund és stand up, mert ehhez van kedvünk. Idén nyáron a Vörösmarty Színház négy helyszínen várja közönségét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Cziffra és Liszt műveket játszik a két zongoravirtuóz, Boris Berezovsky és Balázs János

Június 9-én Liszt Ferenc és Cziffra György szólózongora művei és négykezes átiratai hangoznak el Boris Berezovsky és Balázs János zongoraestjén. A Cziffra György-emlékév kiemelt eseményét a MOMkultban rendezik meg, melyet a közönség már élőben élvezhet.
Klasszikus hír

Magyar népdalt énekel Emma Kirkby a Kórusok Éjszakája jóvoltából

A Kórusok Éjszakája kórusfesztivál megálmodói a Csíkszerda Egyesület tagjai, akik a világhírű angol szopránnal, Emma Kirkbyvel készítenek közös videót, melyben a Csillagok, csillagok kezdetű magyar népdalt éneklik közösen.
Klasszikus gyász

Elhunyt Balassa Sándor zeneszerző, a nemzet művésze

Életének 87. évében, hosszan tartó betegség után elhunyt Balassa Sándor Erkel Ferenc- és Kossuth-díjas zeneszerző, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) egyik alapítója és rendes tagja – közölte az MTI-vel az MMA.
Klasszikus hír

A Budapesti Fesztiválzenekar emlékkoncertet tart a koronavírus áldozatainak emlékére

A május 26-i ingyenes emlékkoncertet a Budapest Kongresszusi Központban rendezik meg, ahol a Budapesti Fesztiválzenekar és egy erre az alkalomra összeálló kórus, Fischer Iván vezényletével Mozart Requiemjét adja elő. A koncertet aznap az RTL Klub-on is meg lehet tekinteni.
Klasszikus hír

Haydn és magyar nóta az Óbudai Danubia Zenekar online kínálatában

Az Óbudai Danubia Zenekar május 15-én a Best of BMC sorozat keretében Haydn műveit szólaltatja meg, míg május 22-én a magyar nóta értékeit felvillantva, Liszt Ferenc valamint Brahms művei mellett, Ott Rezső kifejezetten erre az alkalomra írt szimfonikus magyar nótacsokrát játssza.