Klasszikus

Maurice André Magyarországon

2003.09.29. 00:00
Ajánlom
2003. október 13-án hazánkba látogat a világhírű trombitaművész, Maurice André. A Zeneakadémia művésznövendékei ez alkalomból kamarazenei koncerttel tisztelegnek az idén 70. születésnapját ünneplő művész előtt a Francia Intézet nagytermében október 13-án, 19:30 órai kezdettel. Műsorukban Ravel, Debussy, Tomasi, és Bolling művei csendülnek fel a FranciaArt kulturális évad keretében.

Maurice André alig múlt húsz éves, amikor a párizsi Zeneakadémia első trombitása lett. Először jazzt játszott, majd a Francia Nemzeti Zenekar alkalmazta nyolc éven át. Ezalatt az idő alatt számos nemzetközi trombitaverseny díjnyertese. Szóló karrierje 1963-ban kezdődött. Pályafutása során több, mint 130 művet írt át trombitára, s 2700-nál is több koncertet adott. Zenei pályafutását számtalan kitüntetés kíséri, előadásait telt házzal ünnepli a hallgatóság.

A trombitaművész rendszeresen koncertezik a Liszt Ferenc Kamarazenekarral a világ minden pontján. Október 14-én, este fél nyolctól ismét közös koncertet adnak a Zeneakadémia Nagytermében; másnap, 15-én pedig a szolnoki Sportcsarnokban. A koncerteken a művész gyermekeivel, Nicolas André (trombita) és Beatrice André (oboa) lép színpadra.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Klasszikus

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Klasszikus

Martha Argerich nem mondta le, hálistennek

A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjén az argentin zongoraművésznő ragyogó Beethoven-zongoraversennyel mutatta meg, hogy nem lehet megunni egy darabot akkor sem, ha 70 éve játssza.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.
Vizuál

Elfajzott művészet a javából – Vaszilij Kandinszkij

Olyan művészetet akart teremteni, amely megszabadul a tárgyi ábrázolásból. A szovjetek elől Németországba menekült, a nácik elől Franciaországba. 75 éve hunyt el Vaszilij Kandinszkij.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kritika

Martha Argerich nem mondta le, hálistennek

A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjén az argentin zongoraművésznő ragyogó Beethoven-zongoraversennyel mutatta meg, hogy nem lehet megunni egy darabot akkor sem, ha 70 éve játssza.
Klasszikus interjú

Szüts Apor: „A tökéletességet nem lehet, és nem is kell elérni”

Szüts Apor számára korán jött az ismertség a komolyzene világában. Több interjúban is beszélt eddigi munkásságáról, most viszont a belső munkafolyamatokról és szemléletmódjáról tudhatunk meg részleteket, amelyekről talán a lámpalázzal vagy maximalizmussal küzdő fiatal zenészek is szívesen olvasnának. Így került szóba a fejlődés, az önkritika vagy a tökéletesség nemlétének témája is.
Klasszikus hír

Kecskés D. Balázs Istvánffy Benedek-díjat kapott

A fiatal zeneszerző Három románc című alkotása nyerte el a Magyar Zeneszerzők Egyesületének díját.
Klasszikus fidelio klasszik

Rost Andrea a Fidelio Klasszik vendége

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása december 14-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Elek Ányossal, ifj. Harangozó Gyulával és Rost Andreával.
Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.