Klasszikus

Maxim Vengerov és a Liszt Ferenc Kamarazenekar

2012.02.24. 16:23
Ajánlom
Az univerzális tehetségű hegedűművész, korunk egyik legnagyobb muzsikusegyénisége március 17-én lesz a Művészetek Palotája vendége.

Pályája csúcsán, 2007-ben azonban úgy tűnt, hogy egy egészségügyi probléma miatt megtörik hegedűművészi karrierje. Talán nem túlzás, hogy Vengerov visszavonulásának híre a magyar közönséget is sokkolta. Valamennyi koncertjét lemondta, és egy régi tervének munkálatait is - Mozart hegedűversenyeinek lemezfelvételét - fel kellett függeszteni. A következő évben jobb keze fokozatosan regenerálódott. Vengerov újra bizakodott: "Ha soha nem tudnék visszatérni a hegedüléshez, az ugyanolyan volna, mintha többé nem szólalnék meg oroszul, a hegedű az életem része."

A nagyszerű művész Budapesten mindig felforrósított légkörben játszott, érthető, hogy nagyon szeretett nálunk fellépni. Most a Liszt Ferenc Kamarazenekar és egy kiváló török muzsikus társaságában ad hangversenyt, két briliáns kettősversenyben hallhatjuk, a zeneirodalom szimfóniacsúcsai közé számító Mozart-darabban pedig karmesterként mutatkozik be. A versenyművekben Özcan Ulucan lesz a partnere, a hegedű- és brácsaművész (aki nem teljesen ismeretlen a magyar közönség előtt) 2000-2004-ig Vengerov irányítása mellett tökéletesítette tudását, s úgy tűnik, hogy tanára legnagyobb megelégedésére, hiszen azóta is gyakran muzsikálnak együtt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.