Klasszikus

Maxim Vengerov és a Liszt Ferenc Kamarazenekar

2012.02.24. 16:23
Ajánlom
Az univerzális tehetségű hegedűművész, korunk egyik legnagyobb muzsikusegyénisége március 17-én lesz a Művészetek Palotája vendége.

Pályája csúcsán, 2007-ben azonban úgy tűnt, hogy egy egészségügyi probléma miatt megtörik hegedűművészi karrierje. Talán nem túlzás, hogy Vengerov visszavonulásának híre a magyar közönséget is sokkolta. Valamennyi koncertjét lemondta, és egy régi tervének munkálatait is - Mozart hegedűversenyeinek lemezfelvételét - fel kellett függeszteni. A következő évben jobb keze fokozatosan regenerálódott. Vengerov újra bizakodott: "Ha soha nem tudnék visszatérni a hegedüléshez, az ugyanolyan volna, mintha többé nem szólalnék meg oroszul, a hegedű az életem része."

A nagyszerű művész Budapesten mindig felforrósított légkörben játszott, érthető, hogy nagyon szeretett nálunk fellépni. Most a Liszt Ferenc Kamarazenekar és egy kiváló török muzsikus társaságában ad hangversenyt, két briliáns kettősversenyben hallhatjuk, a zeneirodalom szimfóniacsúcsai közé számító Mozart-darabban pedig karmesterként mutatkozik be. A versenyművekben Özcan Ulucan lesz a partnere, a hegedű- és brácsaművész (aki nem teljesen ismeretlen a magyar közönség előtt) 2000-2004-ig Vengerov irányítása mellett tökéletesítette tudását, s úgy tűnik, hogy tanára legnagyobb megelégedésére, hiszen azóta is gyakran muzsikálnak együtt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Zenés színház

A díva, akit a grúz szegénységből a világ tetejére segített az énekhangja

Tbilisziben született, Milánóban él, szerte a világon ünneplik. 2020-ban Japán és Kína mellett a Keresztény farsang sztárvendégeként Magyarországon is fellép „az operavilág Angelina Jolie”-jaként emlegetett szoprán, Nino Machaidze, aki magazinunknak karrierje lépcsőfokairól, múltjáról, jelenéről és jövőjéről is mesélt.
Jazz/World

Jön Juan Diego Flórez – Íme a 17. VeszprémFest teljes programja

Az öt napos zenei fesztiválon duplázik a Jazz+Az, érkezik a Postmodern Jukebox és közönség elé lép a világ egyik legnépszerűbb opera csillaga, Juan Diego Flórez.
Vizuál

A színész, akinek Oscar-jelölést hozott, hogy összebilincselték Tony Curtis-szel

Sidney Poitier bahamai földművesek gyerekéből lett az első afroamerikai, aki Oscar-díjat kapott a legjobb férfi színész kategóriában. Kitaposta az utat a fehérek uralta Hollywoodban, mégis számos kritika érte az alakításait. Idén ünnepli 93. születésnapját.
Vizuál

Eredeti művek – hamis kiállítás?

Lehet-e egy punkot klasszikus kiállításon bemutatni? Kifinomult bosszú a művészeti közegtől vagy egyszerű félreértelmezés?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Klasszikus gyász

Elhunyt Sulyok Tamás karmester

Életének 90. évében elhunyt Sulyok Tamás magyar karmester, tanár. A Győri Filharmonikus Zenekar egykori igazgatóját otthonában érte utol a halál február 4-én – tudatta a szomorú hírt a társulat vezetőségével a karmester lánya, Sulyok Márta.
Klasszikus videó

Hegedűn játszott az agyműtétje közben, a sebész elveszett Mahlernél

Egy 53 éves brit muzsikus agyműtéten esett át. A hangszerét is vinnie kellett az operációra, hogy az orvosok ellenőrizni tudják, ne sérüljenek az agy más részei a beavatkozás közben.
Klasszikus bűnügy

Börtönbe megy a nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatott komolyzenét

A liverpooli nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatta a ClassicFM-et, azt mondta a bírónak, verjék csak láncra. Huszonnégy hétre tették hűvösre.
Klasszikus mozart

Egész nap Mozart zenéje szól a tavasz első napján

Egy nap, tíz koncert a Concerto Budapesttel! Március 1. vasárnap délelőtt 11-től este 10-ig kizárólag Mozart zenéje tölti meg a Zeneakadémia koncerttermeit.