Klasszikus

Maxim Vengerov: "Újraértelmeztem a határaimat"

2012.03.25. 06:52
Ajánlom
Mintegy hat évnyi kényszerpihenő után a Budapesti Tavaszi Fesztiválon ismét szólistaként lépett fel a világ egyik legkeresettebb előadóművésze, aki ezúttal pálcát is ragadott. Március 17-i koncertje előtt nem mulasztottuk el az alkalmat, hogy az orosz sztárhegedűst felépüléséről, dirigensi tevékenységéről és terveiről kérdezzük.

- Vállműtétéből való felépülése után hogyan érzi, milyen fizikai korlátokkal kell megküzdenie?

- Visszavonulásom során egyben határaimat is újraértelmeztem. Az elmúlt időszak életem egyik legkeményebb periódusa volt. De azzal, hogy sikerült kiutat találnom belőle, egyúttal meg is erősített. Olyan ez, mint a hegymászás. Amikor felértél a csúcsra, nem arra gondolsz vissza, milyen nehézségekkel kellett megküzdened, hanem örülsz annak, hogy túlvagy rajtuk. A visszavonulás nemcsak regenerálódást jelentett számomra, hanem egy tanulási folyamatot is, ami során csak még több önfegyelemre és kitartásra tettem szert. Azzal tehát, hogy megtapasztaltam a határaimat, egyben ki is terjesztettem őket. Ami pedig a sérülésemből való felépülésemet illeti, a műtét olyannyira jól sikerült, hogy a jobb kezem különb, mint valaha. Ha van még fizikai korlát, amit le kell küzdenem, az csak az lehet, hogy a bal kezem ugyanolyan jó legyen, mint amilyen most a jobb. (nevet)

- Más tanulságokat is le kellett vonnia?

- Elsősorban azt, hogy pozitívan álljak a dolgokhoz és mindent, amin átmentem, a lehető legjobbként éljem meg. Másként nem is történhetett volna jobban. Általában az a jellemző, hogy amikor mindent rendben találunk, belehelyezkedünk egy kényelmes pontba, ahonnan nem tudunk, és nem akarunk előrelépni. Ezzel nem azt akarom sugallani, hogy mindig a végsőkig kell strapálni magunkat, mert annak is megvan a maga következménye. Mindenesetre én az a típus vagyok, aki igényli a kihívásokat. Hogy ezeket a megmérettetéseket én választom magamnak vagy az élet hozza őket, az már más kérdés. Szembenézek velük, mert ez az, ami előre visz engem.

- Miért vonzó egy befutott és ünnepelt hegedűművész számára, ha karmesterként is kipróbálhatja magát?

- A vezénylés a legmélyebb válságból jelentette számomra a kiutat. Az alapokat Jurij Szimonovval, az orosz karmesteriskola egyik legkiválóbb mesterével raktuk le, majd az intenzív és kemény munka eredményeképp a gyakorlatban, zenekarok élén is hamar kipróbálhattam magam. Most, hogy újra szólistaként is adok koncerteket, már nem csak hegedűsként állok a színpadon, a vezénylés is az identitásom részévé vált. És ez már az interpretációimban is sokat változtatott.

A szólista pálya ugyanakkor sok szempontból az átlagosnál magányosabb létformát követel. Bár amikor a közönség elé léphetek, az szinte mindenért kárpótol, egyre inkább kezdett megfogalmazódni bennem az az igény, hogy ne csak egyedül, hanem másokkal együtt is muzsikáljak. A közös zenélésnek a kamarazene is egy kiváló formája, de vezénylés közben, amikor a zenekar előtt állok, úgy érzem, ez az öröm hatványozottan teljesülhet. A közösségi élményen felül a szimfóniák hatalmas repertoárja volt az, ami a leginkább megragadott. Hegedűművészként eddig szinte kizárólag a hegedűirodalom kötötte le a figyelmem, a vezényléssel viszont most egy új és hatalmasabb univerzum nyílt ki előttem. Egyszerűen lenyűgözőnek tartom ezt a gazdagságot.

- Ha az ideiglenes visszavonulás alatt nem ragad karmesteri pálcát, milyen tevékenységbe vágott volna bele még szívesen?

- Minden bizonnyal a társadalmi felelősséggel kapcsolatos projekteket választottam volna. Komolyan gondolkodtam rajtam, hogy ezt az irányt választom, de végül a karmesterkedés mellett döntöttem, mert úgy gondoltam, a szociális érzékenység és a jótékonykodás a későbbiekben is központi szerepbe kerülhet még. Az UNICEF zenei nagyköveteként eddig több nemzetközi projektben is részt vettem: jártam Bosznia-Hercegovinában, szarajevói zeneiskolákban, és besegítettem egy olyan programba is, ahol a zeneoktatás kialakításával próbáltunk segíteni a nehéz helyzetben élő dél-afrikai gyermekeknek.

- Jelen pillanatban mi jelenti az Ön számára a legnagyobb a kihívást?

- Az, hogy figyelmesen és átgondolva osszam be az időmet és csak annyit vállaljak magamra, hogy az még véletlenül se ne menjen a kiegyensúlyozottság rovására. A szólókarrier és a vezénylés mellett jelenleg Svájcban és Londonban is tanítok, és akkor a családomat még nem is említettem. Mindegyik ugyanolyan fontos szerepet tölt be az életemben, és egyiket se szeretném elhanyagolni. A legnagyobb kihívás számomra tehát az, hogy a legnagyobb odaadással, egyenlő arányban tudjak velük foglalkozni.

- És már kikristályosodott Önben, hogy pontosan milyen arányokban? A továbbiakban inkább a vezénylésre vagy a szólózásra szeretne nagyobb hangsúlyt fektetni?

- Ezt a törékeny egyensúlyt évi ötven-hatvan koncerttel látom fenntarthatónak. Arról viszont még nem tudok konkrétumot mondani, hogy ebből milyen arányban fogok vezényelni vagy szólót játszani. A vezénylésben azt tartom vonzónak, hogy a hegedűirodalomnál sokkal színesebb repertoárból válogathatok. Jelenleg leginkább Bruckner és Mahler szimfóniái foglalkoztatnak, de szívesen vezényelnék operát is. Aztán meglátjuk, mennyi terhet bírok a vállamra venni. A műtétem jól sikerült, de nem szeretnék belőle többet.

(Maxim Vengerov budapesti fellépéséről a Fidelio kritikát is megjelentetett, amit elolvashatnak, ha erre a linkre kattintanak.)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Ilyen volt a Sziget Fesztivál első két napja – Galéria

Szabadság, buli, önfeledt szórakozás, némi kultúrával megspékelve – a Sziget idén is hozza a formáját, a fesztiválozók pedig nagyon várták mindezt, főleg két év kihagyás után. Fura jelmezekbe bújt fiatalokból most sincs hiány, mindenki barátságos, és nagy csodálkozásunkra földön fetrengő fesztiválozókból is jóval kevesebbet láttunk, mint néhány évvel ezelőtt.
Színház

29 éves korában elhunyt Uszléber Ádám színpadtechnikus

A Komáromi Jókai Színház munkatársát hosszú betegség után, tragikusan fiatalon érte a halál – tudatta Facebookon a teátrum.
Klasszikus

Tihanyban lép fel a világhírű Marmen Quartet

A brit vonósnégyes első Magyarországi koncertjét adja az Esterházy Magyarország Alapítvány meghívására, az esemény a Harmónia a Vizek Felett III. – Bencés Zenei Ünnep programsorozat részeként valósul meg, és egyben tiszteleg Joseph Haydn előtt születésének 290. évfordulója alkalmából.
Vizuál

Elsőként Budapesten látható a rasszizmus elleni vándorkiállítás

A rasszizmus és a radikalizáció elleni harc fontosságára hívja fel a figyelmet egy bécsi vándorkiállítás, amely augusztus 23-tól lesz látható a budapesti Holokauszt Emlékközpontban. Az Osztrák Történelem Háza (hdgö) tárlatát a nagy nemzetközi sikerre való tekintettel világkörüli útra indították. "A radikalizáció bécsi modellje. Ausztria és a Soá" című kiállítást elsőként Budapesten mutatják be.
Plusz

Udvarlási tánc a Willendorfi Vénusz árnyékában – Programajánló a Sziget 3. napjára

Nem mindennapi udvarlási táncot láthatunk az olasz művész, Alessandro Sciaronni tolmácsolásában, amelyben szinte akrobatikus mozdulatokkal feszülnek egymáshoz a testek. Ha a táncból nem lenne elég, nézzük meg a Willany Leó előadását is, levezetésképpen pedig irány az ArtZone, ahol kollázsolhatunk, festhetünk és zenélhetünk is. Látogassatok el a Fidelio támogatásával megvalósuló színház- és táncplaccra augusztus 12-én is!

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Tihanyban lép fel a világhírű Marmen Quartet

A brit vonósnégyes első Magyarországi koncertjét adja az Esterházy Magyarország Alapítvány meghívására, az esemény a Harmónia a Vizek Felett III. – Bencés Zenei Ünnep programsorozat részeként valósul meg, és egyben tiszteleg Joseph Haydn előtt születésének 290. évfordulója alkalmából.
Klasszikus ajánló

Mozarttal járja körül a Balatont a Concerto Budapest

A Jupiter szimfónia, a Varázsfuvola-nyitány, a Kis éji zene, a Serenata notturna, a klarinétverseny, az Üvegharmonika-kvintett, a D-dúr és az F-dúr divertimento is megszólal azokon a hangversenyeken, amelyeket a Concerto Budapest rendez augusztus 11-14. között, nyolc balatoni helyszínen.
Klasszikus ajánló

A Magyar Dal Napja a Pesti Vigadóban

A szeptember 11-i eseményen magyar költők kortárs zeneszerzők által megzenésített verseivel találkozhat a közönség. A Zeneművészeti Tagozat részvétele a Magyar Dal Napján lehetőséget ad arra, hogy a tagozat ösztöndíjasa, Nagy Márta bemutatkozzon mint fellépő zongoraművész, s mint a műsor szerkesztője.
Klasszikus ajánló

Magyarországi bemutatók és világsztárok a Kaposfesten

2022. augusztus 13-16. között újra megrendezik az ország egyik legfontosabb kamarazenei ünnepét, a 13. Kaposfestet. Az idei fesztivál kiemelt vendége lesz Elisabeth Leonskaja, a zongora nagyasszonyaként emlegetett világhírű zongoraművésznő.
Klasszikus ajánló

A megújulás útján – augusztusban újra Arcus Temporum Művészeti Fesztivál

Valódi mélységek és tartalmak. Ezt kínálja minden évben az Arcus Temporum a Pannonhalmi Főapátságban. A monostor csodálatos tereiben idén is a zenei, az irodalmi és a képzőművészeti élet hazai és nemzetközi kiválóságai, és persze a bencés szerzetesek várják a közönséget augusztus 26–28. között.