Klasszikus

McCreesh és Ljubimov a BFZ koncertjein

2008.12.04. 00:00
Ajánlom
A historikus zenei irányzat két kiemelkedő képviselője, a brit karmester Paul McCreesh és az orosz zongoraművész Alekszej Ljubimov lesznek a Fesztiválzenekar vendégei a "Haydn-Mozart Plusz" sorozat december 13-i és 14-i, zeneakadémiai hangversenyein. A budapesti műsort december 12-én Győrben is előadják.

A műsorban Mozart K.133-as D-dúr szimfóniája és Csajkovszkij "Mozartiana" zenekari szvitje mellett két versenymű is elhangzik, Mendelssohn op. 22-es Capriccio brillantja zongorára és zenekarra (ez tehát változás az eredetileg meghirdetett Mozart Hangversenyrondóhoz képest), valamint Joseph Haydn D-dúr zongoraversenye.

Paul McCreesh, a kiváló brit karmester pályája az általa alapított Gabrieli Consort vezetőjeként az 1980-as évek elején indult: a főleg reneszánsz és barokk zenét előadó együttes néhány év alatt világhírű lett. Bár máig a historikus zenei irányzat egyik meghatározó képviselőjének tekintik, a sokoldalú művész szívesen dolgozik modern szimfonikus zenekarokkal is, elsősorban a bécsi klasszikus és a 20. századi repertoár tolmácsolójaként. 2001-ben Gluck Orfeusz és Euridikéjének átütő sikert arató produkciójával debütált operakarmesterként, majd Britten Albert Herringjét vezényelte Amszterdamban. Berlinbe (Komische Oper) az Orlando, a Koppenhágai Operaházba A varázsfuvola vezénylésére hívták meg. McCreesh 2005 októberében vezényelte először a Fesztiválzenekart.

Alekszej Ljubimov 1944-ben, Moszkvában született művész szülővárosa konzervatóriumában a legendás pedagógus, Heinrich Neuhaus egyik utolsó tanítványa volt. Az "Alternatíva" avantgárd zenei fesztivál létrehozásáért feketelistára kerül, nem utazhat külfödre, így nemzetközi karrierje csak 1987-ben indul meg. A tilalom éveiben érdeklődése a barokk zene felé fordul: megalapítja a Moszkvai Barokk Kvartettet és a Moszkvai Kamaraakadémiát. 1987-től rendszeresen fellép a világ zenei központjaiban Salzburgtól Párizsig, Londontól Szentpétervárig. A sokoldalú zongorista kamarazenészként (Peter Schreier, Christian Tezlaff, Natalia Gutman és Heinrich Schiff rendszeres partnereként) és régi zenei együttesek szólistájaként is gyakran koncertezik. 1998-ban óriási sikerrel játszotta a BFZ Fischer Iván vezényelte karácsonyi budapesti koncertjein Mozart K.453-as, G-dúr zongoraversenyét.

(2008. december 13., 14. 19:45 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) és 15. 19:00 Richter-terem (Győr) - Budapesti Fesztiválzenekar; km: Alekszej Ljubimov (zongora); vez: Paul McCreesh; Mozart: D-dúr szimfónia, K 133 no. 20; D-dúr koncertrondó, K 382; Haydn: D-dúr zongoraverseny, Hob. XVIII:11; Csajkovszkij: Négy szvit "Mozartiana", op. 61)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.