Klasszikus

Mediterrán este Dani Kleinnal

2005.06.07. 00:00
Ajánlom
Rövid, de magával ragadó koncertet adott a Vaya Con Dios hétfőn este a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.

Félórás késéssel kezdődött a koncert, de ennek ezúttal valószínűleg nem a zenekar volt az oka. Sokkal inkább az, hogy az egyetlen pénztár előtt még negyed kilenckor is sorban álltak azok, akik már fél nyolckor megérkeztek. Odabent a nézőtéren nyugodtan várakoztak a már bejutottak, ették-itták az egyáltalán nem olcsó jegyek (7500-15000 forint) mellé szintén nem olcsón vásárolt inni- és rágcsálnivalót, figyelték a színpadon a legnagyobb lelki nyugalommal fogócskázó két kismacskát, vagy épp arról beszélgettek, milyen jó, hogy végre hozzánk is eljutott a Vaya Con Dios.

Aztán fél kilenckor néhány széket leszámítva megtelt a nézőtér, és belépett a színpadra Dani Klein és zenekara. Minden különösebb teketória nélkül játszani kezdték az új lemez, a The Promise dalait. A közönség nagy része még nem ismerte ezeket, a lendületes dallamok mégis magukkal ragadtak mindenkit, bár kényelmetlen székeken ülve elég nehéz egy ilyen koncertet élvezni. Volt itt régi mexikói-spanyol dal, reggae, francia sanzon. Aztán egy franciául előadott feldolgozás, amelyről elmondta: ez a cigányok himnusza, amelyet magyar zenészekkel vettek fel. Elmesélte, hogy előző nap egy újságíró erre azt mondta: de hát a cigányzene nem magyar zene. Érezni lehetett, hogy nem tud mit kezdeni ezzel a kijelentéssel, és kisvártatva hozzá is tette: sajnálom, de ezt hallani az éttermekben, mindenki ezt ismeri magyar zeneként. Nyugtázva, hogy a feltett Nem így van? kérdésre alig-alig érkezik válasz, folytatta, méghozzá régebbi nagy slágerekkel, mint a Don't Cry for Loui, meg a Puerto Rico. Ez utóbbinál ismét kísérletet tett, hogy bevonja a közönséget az éneklésbe, de valahogy még nem volt olyan a hangulat, hogy mindenki kieressze a hangját. Azon már nem lepődtem meg, hogy a francia és az angol mellett spanyolul is énekelt, ezután viszont egy német nyelvű nóta is előkerült - bár igaz, kiejtése miatt elnézést kért azoktól, akik nála jobban beszélik a nyelvet.

Ezután visszatért az új cd-hez, a How We Lose című dalt énekelte, amelyről azt is elmondta, hogy nagyon sokat jelent számára. Ez át is jött, mert végre a közönség is elkezdett mozgolódni, bár nem vitték túlzásba. Aztán még egy-két dal, és a zenészek egyszer csak levonultak a színpadról, alig egy órányi játék után. Ezt persze a közönség nem hagyta szó nélkül, visszatapsolták őket. Dani bemutatta a zenészeit, és ráadásként elkezdték az új lemezen Bongával duettként énekelt dalt, az Iliát. Majd a kétségtelenül legismertebb szám, a Neh nah nah következett, és a közönség egyszer csak megindult a színpad felé. Két perc sem telt bele, és a fél nézőtér a színpad előtt táncolt, énekelt, tapsolt, mintha akkor jöttek volna rá, hogy egy nagyon hangulatos koncerten vannak.

Ezzel viszont vége is volt, bár még egy dal, a Time Flies erejéig visszatért a zenekar. Aztán már csak a felkapcsolt reflektorok és a színpadon megjelenő technikai személyzet látványa maradt, így az épphogy csak hangulatba jött közönség elindult kifelé, ahol szinte majdnem ugyanannyian hallgatták végig a koncertet. Nagy kár, hogy összesen csak másfél órára sikeredett.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rosszkedvű? – Vígjátékok karantén idejére

Nem a valóság elől menekülünk, egyszerűen csak szeretnénk egy kicsit jobban érezni magunkat. Ezért nézünk vígjátékokat és ezért ajánljuk őket. Szubjektív filmajánlónkban az HBO Go klasszikus és közelmúltbeli vígjátékaiból válogattunk.
Plusz

Hatezer műsort tesz közzé ingyenesen az MTVA

A NAVA, a Rádióarchívum és az M3 is ingyenessé tette tartalmainak egy részét, hogy komolyzene, hangoskönyvek, tévéfilmek és sorozatok által biztosítsák az igényes otthoni szórakozást.
Klasszikus

Elhunyt Peskó Zoltán világhírű magyar karmester

83 évesen, hosszas betegség után március 31-én elhunyt Peskó Zoltán - tájékoztatta lapunkat a művész családja.
Színház

Molnár Piroska: „A színházak nem köthetnek ki végleg az online térben”

A Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze azt mondja, hogy most is minden nap körbetelefonálják egymást Pogány Judittal és Csomós Marival, ki hogy van. Bizakodnak. Molnár Piroska arról is beszél, hogy ez a rendkívüli helyzet komoly lelki és szellemi erőpróba is, egy mentális maraton, ezért óvatosan kell bánnunk az energiáinkkal. Ő türelmes, de azért már nagyon hiányoznak neki a kollégák.
Klasszikus

26 fiatal nyert állami zenei ösztöndíjat

Három állami zenei ösztöndíj biztosít szakmai előrelépési lehetőséget a pályakezdő művészek számára. A rendszeres pénzbeli támogatáson és a fellépési lehetőségeken túl az ösztöndíjak segítik a tehetséges fiatalokat pályájuk elindításában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Ha ennek vége, első dolgom találkozni a zenekarommal

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító karmestere azt mondja, hozott a járványhelyzet jót is a rossz mellett. De vannak dolgok, amelyek ne maradjanak így. Például, hogy nem találkozhat a zenekarával.
Klasszikus gyász

Elhunyt Peskó Zoltán világhírű magyar karmester

83 évesen, hosszas betegség után március 31-én elhunyt Peskó Zoltán - tájékoztatta lapunkat a művész családja.
Klasszikus koronavírus

Autókból zenélnek a MÁV Szimfonikusok

Zenészek vezetik a naponta útnak muzsikáló indított autókat.
Klasszikus magazin

6 zenemű, amely kapudrog lehet Krzysztof Pendereckihez

86 éves korában elhunyt Krzysztof Penderecki, akit kétségkívül a II. világháború utáni zeneszerzők élvonalában kell emlegetnünk. Sokan talán hallották már a nevét, de kevesebben ismerik a zenéjét – számukra ismert és kevéssé ismert, hosszabb és rövidebb művekből válogattunk.
Klasszikus hír

26 fiatal nyert állami zenei ösztöndíjat

Három állami zenei ösztöndíj biztosít szakmai előrelépési lehetőséget a pályakezdő művészek számára. A rendszeres pénzbeli támogatáson és a fellépési lehetőségeken túl az ösztöndíjak segítik a tehetséges fiatalokat pályájuk elindításában.