Klasszikus

Mediterrán este Dani Kleinnal

2005.06.07. 00:00
Ajánlom
Rövid, de magával ragadó koncertet adott a Vaya Con Dios hétfőn este a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.

Félórás késéssel kezdődött a koncert, de ennek ezúttal valószínűleg nem a zenekar volt az oka. Sokkal inkább az, hogy az egyetlen pénztár előtt még negyed kilenckor is sorban álltak azok, akik már fél nyolckor megérkeztek. Odabent a nézőtéren nyugodtan várakoztak a már bejutottak, ették-itták az egyáltalán nem olcsó jegyek (7500-15000 forint) mellé szintén nem olcsón vásárolt inni- és rágcsálnivalót, figyelték a színpadon a legnagyobb lelki nyugalommal fogócskázó két kismacskát, vagy épp arról beszélgettek, milyen jó, hogy végre hozzánk is eljutott a Vaya Con Dios.

Aztán fél kilenckor néhány széket leszámítva megtelt a nézőtér, és belépett a színpadra Dani Klein és zenekara. Minden különösebb teketória nélkül játszani kezdték az új lemez, a The Promise dalait. A közönség nagy része még nem ismerte ezeket, a lendületes dallamok mégis magukkal ragadtak mindenkit, bár kényelmetlen székeken ülve elég nehéz egy ilyen koncertet élvezni. Volt itt régi mexikói-spanyol dal, reggae, francia sanzon. Aztán egy franciául előadott feldolgozás, amelyről elmondta: ez a cigányok himnusza, amelyet magyar zenészekkel vettek fel. Elmesélte, hogy előző nap egy újságíró erre azt mondta: de hát a cigányzene nem magyar zene. Érezni lehetett, hogy nem tud mit kezdeni ezzel a kijelentéssel, és kisvártatva hozzá is tette: sajnálom, de ezt hallani az éttermekben, mindenki ezt ismeri magyar zeneként. Nyugtázva, hogy a feltett Nem így van? kérdésre alig-alig érkezik válasz, folytatta, méghozzá régebbi nagy slágerekkel, mint a Don't Cry for Loui, meg a Puerto Rico. Ez utóbbinál ismét kísérletet tett, hogy bevonja a közönséget az éneklésbe, de valahogy még nem volt olyan a hangulat, hogy mindenki kieressze a hangját. Azon már nem lepődtem meg, hogy a francia és az angol mellett spanyolul is énekelt, ezután viszont egy német nyelvű nóta is előkerült - bár igaz, kiejtése miatt elnézést kért azoktól, akik nála jobban beszélik a nyelvet.

Ezután visszatért az új cd-hez, a How We Lose című dalt énekelte, amelyről azt is elmondta, hogy nagyon sokat jelent számára. Ez át is jött, mert végre a közönség is elkezdett mozgolódni, bár nem vitték túlzásba. Aztán még egy-két dal, és a zenészek egyszer csak levonultak a színpadról, alig egy órányi játék után. Ezt persze a közönség nem hagyta szó nélkül, visszatapsolták őket. Dani bemutatta a zenészeit, és ráadásként elkezdték az új lemezen Bongával duettként énekelt dalt, az Iliát. Majd a kétségtelenül legismertebb szám, a Neh nah nah következett, és a közönség egyszer csak megindult a színpad felé. Két perc sem telt bele, és a fél nézőtér a színpad előtt táncolt, énekelt, tapsolt, mintha akkor jöttek volna rá, hogy egy nagyon hangulatos koncerten vannak.

Ezzel viszont vége is volt, bár még egy dal, a Time Flies erejéig visszatért a zenekar. Aztán már csak a felkapcsolt reflektorok és a színpadon megjelenő technikai személyzet látványa maradt, így az épphogy csak hangulatba jött közönség elindult kifelé, ahol szinte majdnem ugyanannyian hallgatták végig a koncertet. Nagy kár, hogy összesen csak másfél órára sikeredett.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Venczel Vera az MMA kitüntetettjei között

Október 18-án átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait. A kitüntetéseket minden kategóriában két-két főnek ítélik oda, a Színházművészeti tagozat elismerésében Venczel Vera és Dobos Imre részesült.
Plusz

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.
Zenés színház

„Körül szeretnék nézni a világban” – Interjú Fürjes Anna Csengével

Egyetlen magyarként került a IV. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny döntőjébe Fürjes Anna Csenge, aki fiatal kora ellenére több kisebb-nagyobb szerepet énekelt már a Magyar Állami Operaház produkcióiban is. A mindössze huszonöt éves mezzoszopránnal beszélgettünk.
Színház

„Na, Kisdajka, gyerünk!” – kiállítás nyílt Dajka Margit életéből

A Kisdajka. Dajka Margit (1907-1986) pályaképe című tárlaton a színésznő gazdag, fordulatos és országokon átívelő életútja elevenedik meg fotókon, videókon, nyilatkozatokon és önvallomásokon keresztül.
Zenés színház

A művészet lázadása

Hargitai Iván legújabb rendezésével egy örök érvényű történethez nyúl, fiatalok útkeresésén, sikerein és bukásain keresztül beszél az életről. A székesfehérvári Vörösmarty Színház Fame-előadása eltávolodik a hagyományos színházi keretektől, már-már cirkuszi poronddá változtatva a teret.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.
Klasszikus magazin

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Klasszikus interjú

„Olyan ez, mint új partnerrel táncolni” – interjú Vadim Gluzmannal

A világszerte ismert hegedűművész a Liszt Ferenc Kamarazenekar meghívására jött hozzánk, és október 25-én a Zeneakadémia színpadán a koncertmesteri széket is elfoglalja. Csupán rövid időre, mert az est második felében már kettősversenyt játszik Várdai Istvánnal. Az első próba után beszélgettünk vele.
Klasszikus hír

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bernard Haitink

A világhírű holland karmestert kilencvenkét évesen érte a halál londoni otthonában, október 21-én – tudatta ügynöksége, az Askonas Holt.