Klasszikus

Mediterrán koktél

2004.07.09. 00:00
Ajánlom
Hogy mi legyen egy nyáresti, frissítő mediterrán koktélban? Például egy kis Amoretto almalével, esetleg jegeskávéval. Vagy Sangria sok-sok déligyümölccsel. De egy korty Campari se rossz citromkarikákkal fűszerezve és hűvösen pezsgő tonikkal nyakon öntve. Jég nélkül azonban egyik sem az igazi. Még akkor sem, ha a hűsítő kockák valamicskét elvesznek az italok ízének intenzitásából.

Egy nyáresti hangversenyterem sem az igazi levegő nélkül. Még akkor sem, ha a rádiófelvétel miatt vigyázni kell, nehogy a beszűrődő zajok elvegyenek valamicskét a koncert intenzitásából, legalábbis a hangzás vegytisztaságából. Az előadók és a közönség túlélési esélyeit azonban exponenciálisan megnövelte volna a nyitott ablak július 6-án, a Gödöllői Királyi Kastély dísztermében rendezett Mediterrán koktél című hangversenyen.

A hangverseny első felében Laura Beltrametti és Ennio Poggi játszott a rövid Yamaha zongorán. Clementi szépen formált négykezes Esz-dúr szonátája után csalódást okoztak a Lúdanyó meséi. Nem tudom, túl sokat pedáloztak, vagy a terem akusztikája mosta össze az össze nem illőket, mindenesetre az ilyesfajta „impresszionizmusból” megárt a sok. A mellényúlások, lötyögések sem tettek jót a darabnak. Lám-lám, megint egy mű, ami könnyűként szerepel a köztudatban, sokan játsszák, egy-egy tétele a zeneiskolás továbbképzősöknek is kedvelt vizsgaanyaga és mégis: kényes, érzékeny, valamint roppantul próba- és empátiaigényes. A Verdi és Bellini operarészleteknek, amelyeket Ennio Poggi írt át négy kézre, hatalmas sikerük volt. Majd kis rákészülési, áthangolódási idő után egy Albeniz Tangó következett. Több hasonlót is játszhattak volna. Mondjuk a Ravel helyett. Ráadásként egy Liszt Polonézzel köszönték meg a magyar közönség figyelmét és kedvességét.

Somodari Péter gordonkaművészt nem a klíma betegítette meg. Lázasan feküdt otthon, így eleve el sem tudott jönni a hangversenyre. Ezért aztán Szabadi Vilmos nem vele, hanem Gulyás Márta zongoraművésszel kamarazenélt a koncert második részében. Érthető okokból kifolyólag nem az eredeti műsor darabjait játszották.

Megnyúlt a fülem, mint Midász királyé, amikor a hangverseny második részében Gulyás Márta ült a zongorához. Kicserélték talán a hangszert? Egyszerre árnyaltabb, érzékenyebb lett a zongora hangja, gördülékenyebb a kezelése. És magától értetőbbek a formák, természetesek az összefüggések. A Camparira rákerült a tonik, s egyszerre gyöngyözni, pezsegni kezdett az egész. Soha nem tanult zenét az a barátnőm, aki megjegyezte: jé, most dallam szól, nem hangok egymás mellett! És jé, mennyivel jobban játszik a hegedűs, amikor zongora is szól alatta!

Szabadi Vilmos láthatóan, hangszere pedig hallhatóan szenvedett a melegtől. Ez utóbbi gyakori lehangolódását nehéz volt kordában tartani. A virtuóz darabok, mint De Falla Spanyol Népdalszvitje vagy Ravel Tzigane című műve méltán arattak zajos sikert. Debussy Clair de Lune-je viszont nem talált rá a saját hangszínére, az őszinte arcára. De lehet, hogy ez a szerzemény egyszerűen csak jobban hangzik szólózongorán. Ez persze nem menti az elvétett fekvésváltást, ami meglehetősen kellemetlen volt.

Végül a koncert Debussy Menüettjével kellemes utóízt hagyott maga után. Akár egy jó koktél. Sőt! Még vezetni is lehetett utána!

(2004. július 6. Mediterrán koktél, a Gödöllői Királyi Kastélyban rendezett kamarazenei sorozat hangversenye; Clementi: Esz-dúr szonáta, Allegro maestoso, Andante; Ravel: Lúdanyó meséi; Bellini: Norma – nyitány; Verdi: Aida – részlet; Albeniz: Tangó; Albeniz-Heifetz: Sevilla; De Falla: Spanyol népdalszvit; Debussy: Clair de Lune, La plus que lente; Ravel: Tzigane; km.: Laura Beltrametti, Ennio Poggi, Gulyás Márta (zongora), Szabadi Vilmos (hegedű)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.
Tánc

Novák Ferenc "Tata": Egyszer csak rájöttünk, hogy a Táncszínház nem a miénk

Elkészült a Nemzeti Táncszínház épülete, aztán kiderült, hogy nem is az övék. „Megalázó volt” – mondta az ügyről Novák Ferenc „Tata” Kossuth-díjas koreográfus.
Színház

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.
Vizuál

14 érdekesség Rembrandt épp restaurálás alatt álló Éjjeli őrjáratáról

A Rijks Múzeum július elején megkezdte a festmény nyílt színi restaurálását. A projektet online és a helyszínen is nyomon követhetik az érdeklődők. Ennek apropóján összegyűjtöttünk néhány izgalmas tényt a képről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Hiphopra gyúrja a zongorát, és kavicsot dob a klasszikus zene állóvizébe

Chloe Flower az idei Grammy-gálán tűnt fel, most pedig leszerződtette a Sony. Nem, nem klasszikus zenész a szó szoros értelmében, de a hiphopban is előny lehet, ha egy zongoraművész a Juilliard Schoolban tanult.
Klasszikus ajánló

Sok Bachot hallhat majd a Veszprémi Régizenei Napokon

Idén is a veszprémvölgyi jezsuita templom lesz a Veszprémi Régizenei Napok helyszíne, ami július 22-én kezdődik, és öt napon át tart.
Klasszikus ajánló

Beethoven Tajvanon

Tajpeji zenekar érkezik a Duna Palotába, hogy Beethoven Sors-szimfóniája mellett klasszikus tajvani zeneszerzők műveiből játszanak.
Klasszikus orgona

Egy este a hangszerek királynőjével: jön az Orgonák Éjszakája

Első alkalommal lesz olyan, hogy Orgonák Éjszakája. Mégpedig július 20-án, országszerte, és a Filharmónia Magyarország szervezésében.
Klasszikus ajánló

Légy világsztárok tanítványa!

A Fesztivál Akadémia egyik elsődleges célja a jövő muzsikusainak nevelése, ezért a programok között központi szerepet kapnak az előadások, a mesterkurzusok és a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny. A verseny július 17-én kezdődik, és a nagyközönség számára is nyitott.