Klasszikus

Mediterrán pezsgéssel várja a közönséget a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara

2023.01.16. 11:20
Ajánlom
A mediterrán temperamentum, a spanyol életérzés uralja Kelemen Barnabás és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának koncertjét. Csupa színpompás, magas hőfokon izzó kompozíció: két Ravel-, egy de Falla- és egy Saint-Saëns-mű mellett egy magyar szerző, a fiatal Hubay Jenő virtuóz koncertdarabja is helyet kap.

Az estet két Ravel-mű keretezi, a Spanyol rapszódia és a Bolero. Előbbi művében a zeneszerző saját spanyol kötődéseire épít, baszk származású édesanyja Madridban nevelkedett. A változatos ütőhangszereket is felvonultató, négytételes mű különböző spanyol táncokat vonultat fel, köztük egy korábban két zongorára már feldolgozott habanerát. A Bolero Ravel legnépszerűbb kompozíciója, amelyben ugyanaz a téma ismétlődik egyre nagyobb és nagyobb intenzitással, más és más hangszereléssel, a ritmus megrögzött állandóságát pedig a pergődob ütései alkotják.

A tudósokat a mai napig foglalkoztatja, hogyan függhetett össze a mű sajátos felépítése a zeneszerzőnek az ötvenes éveiben kialakult, rejtélyes neurológiai betegségével.

Az újszerű zenei gondolatokat felvonultató darab a közönséget is megosztotta, az 1928-as bemutatón egy nő például egyenesen kijelentette, hogy a szerző bolond.

Hubay Jenő eredetileg hegedűre és zongorára írt Carmen-fantáziája 1876-ban keletkezett, azaz közvetlenül Bizet operájának 1875-ös premierje után. A hegedűművész-zeneszerző 1880-ban Aggházy Károllyal közös párizsi koncertjén műsorra vette a Fantáziát, a közönség soraiban pedig ott volt a festő Munkácsy Mihály és Saint-Saëns, utóbbi nagyon meleg szavakkal nyilatkozott mindkettőjükről. Egy korabeli tudósítás szerint

a közönség ki nem fogyott a tapsolásból, s virtuóz hazánkfiai e hangverseny után most már a párizsi művész-világ elismert jelesei közt foglalnak helyet.

A francia komponista nem csupán a méltatáson keresztül kapcsolódik a mostani koncerthez, Bevezetés és rondo capriccioso című darabja szintén egy hegedűre és zenekarra írott, virtuóz mű, melyet a szerző eredetileg Pablo de Sarasate számára dedikált. Az est során elhangzik még egy teljes egészében spanyol szerző darabja, Manuel de Falla andalúziai zenéket használt fel A háromszögletű kalap című balettjéhez. A muzsikából azután két szvitet komponált, amelyeket hallgatva a januári hidegből napsütötte tájakra varázsolva érezhetjük magunkat.

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának koncertje
január 18. 19:30, Müpa

Ravel: Spanyol rapszódia
Saint-Saëns: Bevezetés és rondo capriccioso, op. 28
Hubay: Carmen-fantázia, op. 3, No. 3

de Falla: A háromszögletű kalap – I. és II. szvit
Ravel: Bolero

Vezényel: Vajda Gergely
Közreműködik: Kelemen Barnabás (hegedű)

Fejléckép: Kelemen Barnabás (forrás: Müpa)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

A világ alulnézetből – Interjú Vásáry Tamással

Mi motiválja a Nemzet Művészét túl a kilencvenen? Erről kérdeztük a zongoraművész-karmestert, a Magyar Művészet Akadémia rendes tagját, akivel a családi minták és a kicsorduló könnyek is szóba kerültek.
Könyv

Tízezer ingyenes Borbély Szilárd-kötetet vehetnek át a diákok

A 2014-ben elhunyt művész hatvanadik születésnapjára készült válogatáskötetet szeptember 28-tól vehetik át az érvényes diákigazolvánnyal rendelkezők. 
Klasszikus

„A természetem részévé vált a hangszerem” – Botvay Károly gordonkaművész a soproni öntevékeny polgári világról, a megsérült csellóról és az ismétlődő frázisokról

Kimagasló szakmai munkája elismeréseként Magyar Érdemrend parancsnoki kereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Botvay Károly Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gordonkaművész, akivel ebből az alkalomból beszélgettünk.
Zenés színház

Donizetti-vígoperát láthatnak az iskolások az Eiffel Műhelyházban

A zeneszerző egyfelvonásos vígoperáját a Lázár Ervin Program részeként az általános iskola 8. osztályos diákjai számára hirdette meg a Magyar Állami Operaház. Az előadás szeptember 30-án 17.00 órakor a nagyközönség előtt is debütál.
Klasszikus

Három korszak, három művész, három hangszer – a Trio Energico kamaraestje a Zeneakadémián

Szeptember 27-én a Solti Teremben ad koncertet a Trio Energico, a három fiatal kamaramuzsikus a bécsi klasszicizmus és a romantika korának alapdarabjai mellett egy fájdalmasan szép modern alkotást is játszik.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Balogh Máté vokális művei csendülnek fel a Pax et Bonum Kamarakórus előadásában

Az itthon és nemzetközi viszonylatban is elismert, fiatal komponista lesz a Magyar Zene Háza „Szerzők? Jelen!” című koncertsorozatának soron következő részének vendége október 4-én.
Klasszikus hír

Megújult épületben kezdi a 2023/24-es évadot a Szent István Filharmonikusok

A 2024-ben megalapításának hetvenedik évfordulóját ünneplő együttes épületbejárással egybekötött sajtóeseményen jelentette be új évadát, amelynek során a jól ismert sorozatok mellett új, kamarazenei bérlet is várja a közönséget.
Klasszikus interjú

Lélek és hitelesség a muzsikálásban – Keller András és Pierre-Laurent Aimard a Concerto Budapest turnéja kapcsán

Szeptember közepén nagy sikerű koncertsorozatot adott a Concerto Budapest az Egyesült Királyságban és Írországban. A turné zárópontján Keller András karmester és Pierre-Laurent Aimard zongoraművész osztotta meg velünk gondolatait.
Klasszikus interjú

A világ alulnézetből – Interjú Vásáry Tamással

Mi motiválja a Nemzet Művészét túl a kilencvenen? Erről kérdeztük a zongoraművész-karmestert, a Magyar Művészet Akadémia rendes tagját, akivel a családi minták és a kicsorduló könnyek is szóba kerültek.
Klasszikus ajánló

Amerikai minimalizmus magyar nézőpontból – kötet jelent meg a 180-as Csoportról

A hiánypótló alkotást Dargay Marcell hangsúlyosan zeneszerzői nézőpontból írta meg, fókuszában az experimentális művészcsoport alkotásainak elemzése áll.