Klasszikus

Mediterrán utazás várja a közönséget a Concerto Budapest koncertjén

2021.12.09. 14:05
Ajánlom
Dél-európai témájú zeneművek hangzanak el a december 11-én a Müpában rendezett koncerten, Eötvös Péter Alhambra című hegedűversenyének magyarországi bemutatójában Baráti Kristóf működik közre.

Egy görög és egy spanyol – ez a vezérfonal köti össze a Concerto Budapest december 11-i koncertjének programját, mindkét műsoron szereplő zeneszerzőnek a dél-európai kultúrkörhöz kötődő művei csendülnek majd fel.

Eötvös Péter Sirens’ Song című darabja az Odüsszeia kafkai értelmezésén alapszik, eszerint a férfiakat bűvös énekükkel magukhoz vonzó, madártestű, asszonyfejű szörnyek becsapták Odüsszeuszt, mikor az viasszal betapasztotta a fülét, hogy ne hallja a csábító dalt. A szirének csak úgy tettek, mintha énekelnének, de valójában egyetlen hangot sem hallattak. Az Alhambra című hegedűverseny a Granadai Fesztivál igazgatójának, Pablo Heras-Casadónak a felkérésére készült. A varázslatos szépségű épületet megzenésítő műben a zeneszerző hangokba foglalta a megrendelő és az ősbemutató szólistájának, Isabelle Faustnak a nevét.

Erről a zeneszerzői módszerről Eötvös Péter interjúnkban részletesen is beszélt:

A Cziffra név disszonanciája – interjú Eötvös Péterrel

Kapcsolódó

A Cziffra név disszonanciája – interjú Eötvös Péterrel

November 5-én , Cziffra György századik születésnapján, a Cziffra-emlékév kiemelt koncertjén mutatják be Eötvös Péter Cziffra Psodia című zongoraversenyét, a fesztivál művészeti vezetője, Balázs János közreműködésével. A zeneszerzővel az új művéről és a közeljövőbeli egyéb terveiről is beszélgettünk.

A második részben két Debussy-alkotás hangzik el. A Mallarmé verse alapján írt Egy faun délutánja a zeneszerző egyik legismertebb műve. A darab szintén a klasszikus mitológia egy félig emberi lényét állítja a középpontba, a kecskelábú, a hagyomány szerint nagy szexuális étvággyal rendelkező faun csodálkozik rá félálomszerű állapotában az őt körülvevő világra. A spanyol témát feldolgozó Ibéria, a komponista Zenekari képek című sorozatának középső darabja, két nap és a köztük lévő éjszaka hangulatát adja vissza, három tételen keresztül: Utcákon, utakon, Az éjszaka illatai, Ünnepnap reggele.

Eötvös Péter, Baráti Kristóf és a Concerto Budapest koncertje

december 11. 19:30, Müpa

Eötvös Péter: Sirens’ Song
Eötvös Péter: Alhambra (III. hegedűverseny) – magyarországi bemutató

Debussy: Egy faun délutánja
Debussy: Ibéria

Fejléckép: Eötvös Péter (Csibi Szilvia / Müpa)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Egy hallgató azt írta, ha nem lett volna a Notturno, végzett volna magával” – Interjú Némethy Attilával

Némethy Attila zongoraművésszel, a Zeneakadémia tanárával a Bartók Rádiónál vezetett műsorairól, a közönség érdeklődéséről és a hagyományok átadásáról beszélgettünk.
Vizuál

Túl a barátságon – kritika A sziget szellemeiről

Martin McDonagh új filmje a tisztességről szól. Arról, hogy bárhogy is viseljük a ránk mért sorsot, egymással szemben nem szabad kegyetlennek lennünk. A sziget szellemei joggal érdemelte ki a kilenc Oscar-jelölést.
Zenés színház

„Minden színésznő álma egy igazi nadrágszerep” – interjú Lévai Enikővel a Mária főhadnagy bemutatója kapcsán

Lévai Enikő századik születésnapját ünneplő színháza centenáriumi gálaestjén lép színpadra február közepén, egy hónappal később pedig a Mária főhadnagy címszerepében mutatkozik be.
Vizuál

Kern András előtt tiszteleg a FILMIO

A Nemzeti Filmintézet streaming platformján négy napig ingyenesen láthatunk három, Kern András főszereplésével készült magyar filmet.
Klasszikus

A 82 éves Kobajasi Kenicsiró vezényelte a Nemzeti Filharmonikusokat Japánban

Beethoven, Bruch, Dvořák és Csajkovszkij műveit adta elő a magyar együttes tizenkét napos turnéja során. A japán közönség szívélyesen fogadta a zenekart, valamennyi koncert teltház előtt zajlott.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Improvizáció, ütősök és ősbemutatók az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál zárókoncertjein

Végéhez közeledik az év elejének izgalmas kortárs zenei programsorozata, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, ám február elején még a tőlük megszokottan sokszínű koncertekkel várják a közönséget.
Klasszikus ajánló

Korcsolán Orsolya modern és kortárs műveket játszik a Zeneakadémián

A ragyogó külföldi sikereket elérő hegedűművész Eötvös Péter, Richard Strauss és Kurt Weill műveiből ad hangversenyt, amely egyben doktori képzésének zárókoncertje is lesz.
Klasszikus ajánló

Egész napos zenepedagógiai programmal emlékeznek Lukácsházi Győzőre a Magyar Zene Házában

Fél évvel ezelőtt hatalmas veszteség érte a hazai életet, a tavaly elhunyt Lukácsházi Győzőre most koncerttel és szakmai programokkal emlékezik a Magyar Zene Háza február 4-én.
Klasszikus interjú

„Egy hallgató azt írta, ha nem lett volna a Notturno, végzett volna magával” – Interjú Némethy Attilával

Némethy Attila zongoraművésszel, a Zeneakadémia tanárával a Bartók Rádiónál vezetett műsorairól, a közönség érdeklődéséről és a hagyományok átadásáról beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Schubert-sorozattal indítja az évet a Concerto Budapest

A Hallgassunk Schubertet! tematikus nap január 28-án a schuberti életmű változatos műfaji kínálatával és sztárvendégekkel várja közönségét három koncertre a Zeneakadémiára.