Klasszikus

Medveczky Ádám: "Hittel és alázattal láttam el a feladataimat"

2011.07.05. 07:40
Ajánlom
Két esztendeje "csak" negyvenesztendős operaházi tagságát ünnepelte Medveczky Ádám karmester, mostanra már hármas jubileumra is futotta. Az idén hetvenesztendős dirigens ötven éve lépett a pályára, ráadásul a korábbi Alternatív Kossuth-díj mellé márciusban megkapta az igazit is.

- Hívő emberként az ünnepi csomópont okán nem rögtön a Biblia jutott eszébe: "Kérjetek és megadatik!"?  

- A Jóistennek köszönhetően a pályámnak valóban valamiféle aranymetszése alakult most ki, ami nagyon örvendetes dolog. Emberként külön élvezem, hogy aktívan érhettem meg ezt a kort, s ötven év után is teljes lendülettel mehet a vonat.

- A Kossuth-díj kapcsán muszáj ismét idéznem, ezúttal azonban Önt. Egyik interjújában Sarastrót citálta: "Már lángol a napfény, az éj messze tűnt/A nap messze űzi a földről a bűnt! Reméljük, eljön ez a kor is". Most érkezett el?

- Idézetre a Kékszakállúból vett Judit-idézettel válaszolok: "Nézd, derül már. Ugye, derül? Nézd ezt a fényt." Szerintem megindult a világosodás, s a nyugodt munka időszaka következik. A kultúra mostohagyereknek számított az utóbbi időben, kevesebb figyelmet, s még kevesebb ráfordítást könyvelhetett el magának. Most ott tartunk, hogy a fiatal muzsikosok nehezen tudnak elhelyezkedni, aki teheti, külföldre megy, ami az egyéni boldogulás szempontjából érthető választás, de mindennek a magyar zenekultúra látja kárát. Apró jelek, nyilatkozatok láttán optimizmus tölt el, de évek kellenek, amíg vissza tudjuk adni a zene becsületét.

- Ez azt is jelenti, hogy - amint egyik korábbi nyilatkozatában felvetette - vissza kell térnünk a zenéből kiinduló rendezésekhez?

- Ma még határozottabban úgy gondolom, hogy a rendező nem viheti színre kizárólag a saját egyéni elképzeléseit. Más ugyanis a modernizálás, s más, amikor a darab fő mondandója megváltozik. Ez egyébként olyan, mintha én elégedetlen lennék Mozart vagy Haydn valamelyik korai operájának harmonizálásával, ezért nekem tetsző harmonikus menetekkel látnám el, ráadásul áthangszerelném vonósnégyesre és tangóharmonikára. Úgy látom, a hazai operajátszás nem esett annyira áldozatul ennek a világjárványnak, s bízom abban, hogy a közönség ízlése a jövőben is megfékezi a szélsőséges megnyilvánulásokat. Az állandó modernizálás közben ugyanis félő, hogy lassan elvész a műfaj mögül az aranyfedezet.

- Ne feledkezzünk meg egy újabb nevezetes számról sem: hetvenévesen hetvenedik operáját dirigálhatja, a Don Giovannit.

- Ez már valóban a számmisztika területe vagy a véletlenek szerencsés összjátéka. A Don Giovannit eddig valóban nem vezényelhettem teljes egészében, csak részleteiben, de ez most megadatott. Úgy vélem, ez a Mozart-opera egy jelenség, egy embereket rabul ejtő, démonikus erő - nincs rá jobb kifejezés: a liberalizmus ősi megtestesítője - körül forog, amelyet csak a túlvilág pozitív hatalmai tudnak megsemmisíteni. Amikor a főhős azt énekli, hogy „Viva la libertá!", akkor nem a Bastille ellen akar vonulni, hanem felruházza magát azzal a joggal, hogy minden törvényre fittyet hányjon. Azon izgulok, nehogy a manapság divatos hóbort szerint elhagyják a finálét, hiszen ott látható, hogy milyen, amikor egy mindent irányító jelenség hirtelen megsemmisül, és utána a világ képes meglenni felkavaró jelenségek nélkül.

- Ennyi örömteli egybeesés nem indította valamiféle summázat megalkotására?

- Nem, sosem végzek ilyet. Nem mintha félnék, hogy ez életem epilógusa lenne, hanem azért, mert sosem hátra, mindig előre tekintek, s próbálom a történtekből a tanulságokat levonni. A magam kritikusa már csak azért sem akarok lenni, mert nem befelé, hanem kifelé, a közönség irányába gondolkodom. Ha egy produkció jól sikerül, az nem a magam szakmai tökéletességét, az öncélú magamutogatást dicséri, sokkal inkább jelenti az egységes kifejezőerő diadalát.

- Mark Twain úgy vélekedik, hogy a menny az isteni igazságszolgáltatás terepe, ahol a rejtve maradt tehetségért az igazakat kárpótolják. Ön eleve elrendeltnek tűnő karriert futott be, de van-e, amiért a Teremtőtől mégis jóvátételt remél?

- Hittel és alázattal láttam el a feladataimat, és mindig magam mögött éreztem egy végtelen erő támogatását, amelynek révén a három állásomat el tudtam látni. A meleg, támogató családi háttér az öt gyerekkel és a nyolc unokával mindig képes volt boldogságra hangolni. Ha szabad ismét egy bibliai idézettel előhozakodni: „A hit a reménylett dolgok valósága és a láthatatlan dolgokról való bizonyos meggyőződés". Ez a hit, ez a meggyőződés állt rendre mögöttem. Összességében annyi pluszt kaptam, hogy ha az Úr megtűr maga mellett, már örömként könyvelem el.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.
Könyv

Dsida Jenő négysorosára is licitálhatunk a dedikált könyvek online aukcióján

Az Antikvárium.hu számos bibliofil kötetet kínáló árverésén több érdekességet is találunk, többek között Babits Mihály, Juhász Gyula, Szabó Dezső, Molnár C. Pál, Márffy Ödön, Szép Ernő kézjegyével ellátott köteteket. A 223 tételre október 24-ig lehet licitálni.
Színház

Venczel Vera az MMA kitüntetettjei között

Október 18-án átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait. A kitüntetéseket minden kategóriában két-két főnek ítélik oda, a Színházművészeti tagozat elismerésében Venczel Vera és Dobos Imre részesült.
Színház

5 ígéretes független színházi előadás

Az ősz hagyományosan hemzseg az új bemutatóktól, csak kapkodjuk a fejünket a sokszínű a kínálat láttán, mi viszont most olyan előadásokat ajánlunk, amelyek talán kevesebb figyelmet kapnak a kőszínházak műsorával szemben. Szubjektív válogatásunkban szerepelnek klasszikus művek, izgalmas életutak és kortárs dráma is.
Vizuál

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Magyar Kincsek-koncertsorozat a nemzeti ünnep alkalmából

Október 23-án egész napos eseménysorozatot szentel a magyar zenének a Concerto Budapest, a Zeneakadémián tartott koncerteken a legnagyobb zeneszerzők művei mellett népzenei darabokat is meghallgathat a közönség.
Klasszikus beszámoló

Az ember nélküli hang és a hang nélküli ember

Vidovszky László korai műveiből tartottak összművészeti estet és ismertető előadást a Zeneakadémia Solti Termében.
Klasszikus ajánló

Lengyel-magyar barátság - Emszt/Koszowski Duó első lemeze

A Folks című albumon lengyel és magyar zeneszerzők művei szólalnak meg az alkotók átiratában, szoprán szaxofonon és zongorán.
Klasszikus hír

Még lehet jelentkezni a Hubay Jenő Hegedűversenyre

Október 22-ig várja a húszévesnél fiatalabb közép-európai hegedűművészek jelentkezését a Fesztivál Akadémia által szervezett Hubay Jenő Hegedűverseny
Klasszikus ajánló

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.