Klasszikus

Medveczky Ádám karmestert köszöntötték az Operaházban

2011.10.26. 14:00
Ajánlom
Hetvenedik születésnapja és operaházi működésének negyvenedik évfordulója alkalmából köszöntötték Medveczky Ádám karmestert hétfőn a Magyar Állami Operaházban. Az idén Kossuth-díjjal kitüntetett muzsikusnak az ünnepi alkalomból Ókovács Szilveszter, a dalszínház kormánybiztosa nyújtotta át a rangos Mesterművész elismerést.

"Úgy érzem, hogy a dalszínház aranykorában Medveczky Ádámnak nagy része volt, és hogy a jelen is aranykorként legyen számon tartva, ahhoz szükséges az ő munkája" - fogalmazott Ókovács Szilveszter, aki egyébiránt a karmester volt zeneakadémiai tanítványa. Egy Ferencsik-fotográfiát is átadott az ünnepeltnek, aki felidézte: legtöbbet a hajdani főzeneigazgatótól, Ferencsik Jánostól tanult.

A karmester pálcája - szerencsés esetben - igenis megszólal - vélte a karmester, és állította a hétfői operaházi ünnepségen Bátori Éva és Molnár András, akiknek színpadi munkáját olyan odaadóan segítette. Azt is felidézték az ünnepi esemény alkalmával, amit zongoratanára, Ferenczi György mondott Liszt Ferencről: "Egy művész ne úgy álljon a zenekar és a közönség elé, mint egy elítélt a bírái elé, hanem mint egy pap a gyülekezet elé."

Személyes sorsáról pedig így beszélt: "Nem mondhatom, hogy Krőzusként élünk, de normális körülmények között. Ha valamit mégis kívánhatnék a születésnapomon egy jó tündértől: adjon a kultúrának több pénzt."

A július 15-én született karmestert a Fidelio magazin születésnapi interjúval köszöntötte, ami az online felülfetünkön erre a linkre kattintva olvasható. Ebben a cikkben a Kossuth-díjas karmester a Bibliáról és a hitről is beszélt: "Hittel és alázattal láttam el a feladataimat, és mindig magam mögött éreztem egy végtelen erő támogatását, amelynek révén a három állásomat el tudtam látni. A meleg, támogató családi háttér az öt gyerekkel és a nyolc unokával mindig képes volt boldogságra hangolni."

A neves karmesterrel nemcsak az Operaházban találkozhatunk. Október elején például a Savaria Szimfonikusokat vezényelte a Müpa Szimfonikus felfedezések sorozatában. A Győri Filharmonikusok vezető karmesterüket az évadnyitón köszöntötték jubileumai alkalmából. Szeptemberben a Liszt Zongoraversenyen is dirigált, nyáron pedig a Nemzeti Filharmonikusokat vezényelte a martonvásári Beethoven-koncertek egyikén.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Spielberg egy 17 éves, ismeretlen lányt választott a West Side Story női főszerepére

Steven Spielberg egy nyílt szereplőválogatáson feltűnt, ismeretlen 17 éves lányra bízta Maria szerepét a West Side Story új filmes feldolgozásában.
Vizuál

A naiv festő, aki egy szenttől kapta tudását

60 év felett kezdett el festeni, és úgy vált az egyik meghatározó roma művésszé itthon, hogy csak két általánost végzett el. Balázs Jánosnak nem volt könnyű élete, de mindig elfogadta sorsát - egyedül az alkotás érdekelte.
Klasszikus

Így szóltak azok a hangszerek, amikre Mozart, Haydn, Händel vagy Beethoven komponáltak

A Felvilágosodás Korának Zenekara jóvoltából most egyesével meghallgathatjuk, milyen hangszerekre írták műveiket a legnagyobb klasszicista és barokk szerzők.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus galéria

Ismerd meg a fényképészt, aki utánozhatatlan fotókat készít klasszikus zenészekről

Vízben ázó cselló, fegyverként használt fagottok, a térben eltévedt vonósnégyes. Nikolaj Lund fotóművészete minden, csak nem unalmas.
Klasszikus hír

Ők kaptak KÓTA-díjat idén

Erdei Péter, Szabó Dénes és Fekete Gyula is KÓTA-díjat kapott. Mutatjuk a teljes listát!
Klasszikus hír

Lajtha-díjjal tüntették ki Balog József zongoraművészt

Balog József zongoraművész vehette át a Lajtha László Alapítvány Kuratóriumának díját a magyar kultúra napján Budapesten, a Bartók Rádió Lajtha-emlékkoncertjén.
Klasszikus magazin

Ilyen lenne a #10éveskihívás kedvenc zeneszerzőinkkel

A közösségi médiában hódít a 10 éves kihívás, azaz a #10yearschallenge. Megnéztük, milyen lenne, ha a legnagyobb zeneszerzők is posztolnának fotót és szöveget.
Klasszikus óbudai danubia zenekar

Baráth Emőke és az Óbudai Danubia koncertjét közvetítjük élőben

Pénteken este Händel műveiből ad koncertet a világszerte ismert magyar énekesnő az ÓDZ kíséretével. Ha nem tud ott lenni a BMC-ben, kövesse az eseményt a Fidelio Facebook oldalán.