Klasszikus

Medveczky Ádám karmestert köszöntötték az Operaházban

2011.10.26. 14:00
Ajánlom
Hetvenedik születésnapja és operaházi működésének negyvenedik évfordulója alkalmából köszöntötték Medveczky Ádám karmestert hétfőn a Magyar Állami Operaházban. Az idén Kossuth-díjjal kitüntetett muzsikusnak az ünnepi alkalomból Ókovács Szilveszter, a dalszínház kormánybiztosa nyújtotta át a rangos Mesterművész elismerést.

"Úgy érzem, hogy a dalszínház aranykorában Medveczky Ádámnak nagy része volt, és hogy a jelen is aranykorként legyen számon tartva, ahhoz szükséges az ő munkája" - fogalmazott Ókovács Szilveszter, aki egyébiránt a karmester volt zeneakadémiai tanítványa. Egy Ferencsik-fotográfiát is átadott az ünnepeltnek, aki felidézte: legtöbbet a hajdani főzeneigazgatótól, Ferencsik Jánostól tanult.

A karmester pálcája - szerencsés esetben - igenis megszólal - vélte a karmester, és állította a hétfői operaházi ünnepségen Bátori Éva és Molnár András, akiknek színpadi munkáját olyan odaadóan segítette. Azt is felidézték az ünnepi esemény alkalmával, amit zongoratanára, Ferenczi György mondott Liszt Ferencről: "Egy művész ne úgy álljon a zenekar és a közönség elé, mint egy elítélt a bírái elé, hanem mint egy pap a gyülekezet elé."

Személyes sorsáról pedig így beszélt: "Nem mondhatom, hogy Krőzusként élünk, de normális körülmények között. Ha valamit mégis kívánhatnék a születésnapomon egy jó tündértől: adjon a kultúrának több pénzt."

A július 15-én született karmestert a Fidelio magazin születésnapi interjúval köszöntötte, ami az online felülfetünkön erre a linkre kattintva olvasható. Ebben a cikkben a Kossuth-díjas karmester a Bibliáról és a hitről is beszélt: "Hittel és alázattal láttam el a feladataimat, és mindig magam mögött éreztem egy végtelen erő támogatását, amelynek révén a három állásomat el tudtam látni. A meleg, támogató családi háttér az öt gyerekkel és a nyolc unokával mindig képes volt boldogságra hangolni."

A neves karmesterrel nemcsak az Operaházban találkozhatunk. Október elején például a Savaria Szimfonikusokat vezényelte a Müpa Szimfonikus felfedezések sorozatában. A Győri Filharmonikusok vezető karmesterüket az évadnyitón köszöntötték jubileumai alkalmából. Szeptemberben a Liszt Zongoraversenyen is dirigált, nyáron pedig a Nemzeti Filharmonikusokat vezényelte a martonvásári Beethoven-koncertek egyikén.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Mezítláb vagy sportcipőben a színpadon – Kaposfest-napló

A Kaposfest harmadik napján egy különleges Martinů-kvartett, egy Sosztakovics-szonáta, illetve Schumann, Brahms és Dietrich közös alkotása örvendeztette meg a fesztivál közönségét. Kritikai beszámoló.
Könyv

Raktárvásárral zárja a nyarat a Libri

Hat napig várja váltakozó akciókkal és folyamatosan frissülő készlettel vásárlóit a Libri Kiadó a Szentendrei úton.
Klasszikus

Magyarul is megjelenik Fischer Ádám életrajzi könyve

A karmester 70. születésnapjára jelenik meg Oplatka András életrajzi könyve szeptember elején. Természetesen német nyelven is kiadják.
Tánc

A tánc az emberi faj lételeme, mondják az antropológusok

Azt gondolhatjuk, a tánc csak szórakozás és nem tartozik az emberi faj legfontosabb létfunkciói közé. Az antropológia azonban mást mond. VIDEÓ!
Klasszikus

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Éjszaka még az ékszerek is varázslatosabbak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása augusztus 24-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Börcsök Annával, Deák Andreával, Hont Angélával és ifj. Kovács Antallal.
Klasszikus ajánló

Fischer Ivánnal a címlapon kezdi az évadot a Fidelio

Az ingyenes programmagazin évadkezdő számában az eseménynaptár mellett többek között interjút talál Láng Annamária színésszel, Ron Howard filmrendezővel, Várallyay Petra hegedűművésszel, Bán Zsófia íróval, illetve a címlapon szereplő Fischer Ivánnal. Lapozzon bele online!
Klasszikus kritika

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.
Klasszikus gyász

Medve ölte meg a 44 éves Julien Gauthier francia zeneszerzőt

Julien Gauthier a természet hangjait rögzítette készülő művéhez, amikor egy medve támadt rá Kanadában.
Klasszikus életrajz

Magyarul is megjelenik Fischer Ádám életrajzi könyve

A karmester 70. születésnapjára jelenik meg Oplatka András életrajzi könyve szeptember elején. Természetesen német nyelven is kiadják.