Klasszikus

Medveczky Ádámot és a Bach Mindenkinek Fesztivál támogatóit díjazták

2022.03.28. 16:30
Ajánlom
Kossuth- és Liszt-díjas művészek mellett a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója és az országos rendőrfőkapitány is a Bach Mindenkinek Fesztivál Fesztiváldíjasai között szerepel.

„A Bach Mindenkinek Fesztiválon évente nagyszerű művészek sora, Johann Sebastian Bachnak, a zene örökbecsű óriásának csodálói és interpretálói adnak felejthetetlen élményt a Kárpát-medencében élők tízezres nagyságrendű közönségének. Természetesen a sok száz fellépőn kívül is rengetegen tesznek a program sikeréért, így aztán mindig nagy és rendkívül felelős feladatot jelent a kuratóriumnak a díjazottak kiválasztása. Az idén sem volt ez másként.

A díjakkal tiszteletünket és hálánkat fejezzük ki azoknak, akik különleges teljesítményükkel, nagyszerű segítségükkel és hosszú távú elkötelezettségükkel állnak hazánk legnagyobb, a közönség számára mindig ingyenesen látogatható komolyzenei fesztiválja mellett.

– mondta köszöntőjében Kovács Zalán László tubaművész, a fesztivál igazgatója.

A Bach Mindenkinek Fesztivál vezetősége 2017-ben alapított díjat, amely három kategóriában kerülhet átadásra: művészi munkásságért, szervezési tevékenységért és támogatói segítségért.

A díjat a Bach Mindenkinek Fesztiválért kiemelkedő aktivitással tevékenykedő művészek, a program előmeneteléért áldozatosan munkálkodó szervezők, valamint a program megszervezését folyamatosan segítő, támogató magánszemélyek és szervezetek kaphatják meg.

A koncerttel összekötött díjátadóra 2022. március 24-én került sor a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteményének Ötpacsirta Szalonjában.

A díjazottak névsora:

Dr. Balogh János országos rendőrfőkapitány
Dr. Hoppál Péter karnagy
Medveczky Ádám Kossuth-díjas karmester
Pitti Katalin Liszt-díjas operaénekes
Péli Ildikó fuvolaművész, a BMF szolnoki programjainak szervezője
Dr. Velkey György a Bethesda Református Gyermekkórház főigazgatója

Az idén a Kárpát-medence több mint 60 településén megrendezésre kerülő Bach Mindenkinek Fesztivál március 16-án tartotta nyitókoncertjét. Az egész éves rendezvénysorozat első szakaszában, március végéig máris 150 programot kínál közönségének. Minden program ingyenesen látogatható, a helyszínek befogadóképességének függvényében regisztrációhoz kötött.

Fejléckép: Medveczky Ádám (fotó/forrás: Győri Nemzeti Színház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Plusz

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Színház

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.
Zenés színház

Bretz Gábor kapta a Székely Mihály-emlékplakettet

Az Operaház egykori legendás énekesének emlékére létrehozott díjat egy arra érdemes énekesnek adják át, művészi és emberi magatartásának elismerésére. Idén a világszerte ismert basszbaritonra esett a választás.
Vizuál

Fődíjas lett a Külön falka Olaszországban

Kis Hajni szívszorító és felemelő apa-lánya kapcsolatról szóló mozifilmje a közönségdíjat és a legjobb férfi főszereplő díját is elnyerte a Riviera Nemzetközi Filmfesztiválon, az olaszországi Sestri Levantéban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Ne féltsük a kortárs zenét!

Maratoni hosszúságú diplomakoncerten mutatkoztak be május 6-án este a Zeneakadémia harmadéves zeneszerzés és alkalmazott zeneszerzés szakos hallgatói. A rendkívül gazdag és sokszínű programban számos stílus és műfaj szerepelt.
Klasszikus hír

Pécsiség Bécsben – a Musikvereinban lép fel a 210 éves Pannon Filharmonikusok

A zenekar a hazai együttesek közül elsőként kapott meghívást a rangos hangversenyterem évtizedes múltra visszatekintő Musik der Meister sorozatába. Három évadon át két-két alkalommal léphetnek fel, és a 2021 októberében adott, első koncert után május 22-én térnek vissza az „Aranyterembe”.
Klasszikus ajánló

Kalandra fül! – sérült és hátrányos helyzetű fiatalok is együtt zenélnek a Danubiával

A sérült művészekből álló Parafónia Zenekar és a Máltai Szimfónia program ifjú zenészei is fellépnek a Kalandra fül! Fesztiválon a Danubia Zenekarral. A zenei kuriózum harmadik alkalommal gyűjti egy helyre a legviccesebb és legszerethetőbb előadásokat a legkisebbek számára május 28-29-én, a BMC-ben.
Klasszikus hír

Egyházzenei Fesztivált rendez a Haydneum

A tavaly őszi Nyitófesztivál után egyházi műveket mutat be a közönségnek a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, köztük kevéssé ismert, de magyar kötődésű szerzők darabjait.
Klasszikus kritika

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.