Klasszikus

Még egy ok, hogy Vivaldit hallgassunk

2015.03.06. 11:20
Ajánlom
Csak görgeti maga előtt a feladatokat? Úgy érzi, képtelen gondolkodásra bírni agyát? Hallgassa meg Vivaldi Négy Évszakának Tavasz tételét, és garantáltan beindulnak a fogaskerekek – állítja a legújabb tudományos kísérlet.

A pszichológus Leigh Riby a Northumbriai Egyetemen közzétett tanulmányában azt mondja, hogy a "jól ismert vibráló, felemelő első tétel képes növelni a mentális éberséget és az agyi aktivitást, ezáltal hallgatója jobban tud koncentrálni és javul a memóriája is."

A vizsgálatban tizennégy résztvevő reakcióidejét mérték, akiket arra kértek, hogy nyomják meg a billentyűzeten a szóközt, amikor a monitoron felvillan egy zöld négyzet, figyelmen kívül hagyva a többi alakzatot. Amikor a kísérletben résztvevők a Tavasz tételt hallgatták, az átlagos válaszidő 393,8 milliszekundum volt, amikor csendben végezték el ugyanezt a kísérletet, akkor 408,1, míg az Ősz tétel szólt a kísérlet alatt, 413,3 milliszekundum volt a válaszadók átlagos reakcióideje.

Miért pont ez a darab?

A Négy Évszak Tavasz tételével kapcsolatban berögzült gondolat, mely szerint ez a darab a nyugati klasszikus zenén belül a vidám, boldog zene prototípusa. Ebből a kísérletből kiderült, hogy mindez nem csak egy prekoncepción, egy kulturális közhelyen alapszik, hanem tény, hiszen a hasonlóan népszerű Ősz, Nyár és Tél tételek nem voltak ilyen hatással a résztvevőkre.

Helytálló lehet az a feltevés is, mely szerint a zenékhez kapcsolt pozitív vizuális képek befolyásolták a kísérletet. Egy másik friss tanulmány szerint az emberek hangulatát ugyanis valóban befolyásolhatják az olyan zenék, amelyek pozitív vizuális asszociációkat keltenek. Így Copeland Rodeója, amely pajtában táncoló vidám cowboyok asszociációját ébresztette a hallgatókban.

A tavasz közeledtével tehát még egy érv szól amellett, hogy gyakran hallgassuk a szezon klasszikusát: Vivaldi zenéje talán valóban okosabbá tehet minket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Jazz/World

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Zenés színház

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Zenés színház

Fischl Mónika: „Vidám, színes kavalkád, sok humorral fűszerezve”

„A hazai operettjátszás koronázatlan királynője” – így mutatja be a Kult50 című kiadvány Fischl Mónikát – az emlékezetes Szilviát, Marica grófnőt, Glavári Hannát. Igazi primadonna alkat: hűvös, elérhetetlen és gyönyörűen énekel – a Palotakoncerteken is.
Vizuál

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus érdekes

Kocsis Zoltán munka közben: Az Újvilág-szimfónia próbájáról került elő hangfelvétel

Az alábbi 2011-es filmfelvételen Kocsis Zoltán Dvořák Újvilág-szimfóniáját próbálja a Szegedi Szimfonikus Zenekarral. A közkedvelt szimfónia akusztikai próbáját nem csak a rajongóknak érdemes meghallgatni.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje. Ezekre a kerti programokra még tud jegyet váltani:
Klasszikus videó

Videó: Kelemen Barnabásék totyogó kisbabája már az apját kíséri zongorán!

Ma este kezdődik a Fesztiválakadémia. "Elkezdődtek a próbák!" - írta Kokas Katalin, és közzétett egy videót, amelyen a férje a kislányukkal zenél.
Klasszikus magazin

Nem csak Ravel álmodta zenekarra az Egy kiállítás képeit

Sőt, még csak nem a századforduló zenéjének zenekari virtuóza volt az első, hanem egy orosz Rimszkij-Korszakov tanítvány.
Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.