Klasszikus

Még egy ok, hogy Vivaldit hallgassunk

2015.03.06. 11:20
Ajánlom
Csak görgeti maga előtt a feladatokat? Úgy érzi, képtelen gondolkodásra bírni agyát? Hallgassa meg Vivaldi Négy Évszakának Tavasz tételét, és garantáltan beindulnak a fogaskerekek – állítja a legújabb tudományos kísérlet.

A pszichológus Leigh Riby a Northumbriai Egyetemen közzétett tanulmányában azt mondja, hogy a "jól ismert vibráló, felemelő első tétel képes növelni a mentális éberséget és az agyi aktivitást, ezáltal hallgatója jobban tud koncentrálni és javul a memóriája is."

A vizsgálatban tizennégy résztvevő reakcióidejét mérték, akiket arra kértek, hogy nyomják meg a billentyűzeten a szóközt, amikor a monitoron felvillan egy zöld négyzet, figyelmen kívül hagyva a többi alakzatot. Amikor a kísérletben résztvevők a Tavasz tételt hallgatták, az átlagos válaszidő 393,8 milliszekundum volt, amikor csendben végezték el ugyanezt a kísérletet, akkor 408,1, míg az Ősz tétel szólt a kísérlet alatt, 413,3 milliszekundum volt a válaszadók átlagos reakcióideje.

Miért pont ez a darab?

A Négy évszak Tavasz tételével kapcsolatban berögzült gondolat, mely szerint ez a darab a nyugati klasszikus zenén belül a vidám, boldog zene prototípusa. Ebből a kísérletből kiderült, hogy mindez nem csak egy prekoncepción, egy kulturális közhelyen alapszik, hanem tény, hiszen a hasonlóan népszerű Ősz, Nyár és Tél tételek nem voltak ilyen hatással a résztvevőkre.

Helytálló lehet az a feltevés is, mely szerint a zenékhez kapcsolt pozitív vizuális képek befolyásolták a kísérletet. Egy másik friss tanulmány szerint az emberek hangulatát ugyanis valóban befolyásolhatják az olyan zenék, amelyek pozitív vizuális asszociációkat keltenek. Így Copland Rodeója, amely pajtában táncoló vidám cowboyok asszociációját ébresztette a hallgatókban.

A tavasz közeledtével tehát még egy érv szól amellett, hogy gyakran hallgassuk a szezon klasszikusát: Vivaldi zenéje talán valóban okosabbá tehet minket.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a csellóirodalom egyik legszebb versenyműve

Dvořák egyik legszebb művével, a h-moll gordonkaversennyel búcsúzik a Müpa közönségétől a Pannon Filharmonikusok ebben az évadban.
Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Plusz

Létünk legizgalmasabb momentuma a felfedezés – Interjú Novák Péterrel

Javában tart a Partitúra zenei, művészeti road show új szériájának forgatása. Novák Péterrel rendező tapasztalatairól, forgatásokról, témaválasztásról mesélt, és arról is, hogy lehet-e kultúra nélkül élni.
Jazz/World

Alinda Chagallról és tüdőkapacitásáról is kérdezte Horgas Esztert

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Horgas Eszter fuvolaművésszel arra is kitértek, mennyire kemény fizikai munkát jelent a fuvola, és hogy jönnek ehhez a gumimatracok.
Zenés színház

Népdalt énekelve sétál át a macska a hivatalon

Halas Dóra és Nagy Fruzsina már a második közös előadásukat készítették el a Soharóza kórussal. Catwalk-koncertnek nevezik az általuk alkotott műfajt, amelyben elegyednek a kóruskoncert, a színház és a divatbemutató jellegzetességei. Az Ügyben népdalokat dolgoztak fel, bár mint mondták, Kodály és Bartók óta valami nagyon félrecsúszott a népzene társadalmi megítélésében.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Miniszteri biztos segíti a zeneiskolák hangszercsere-programját

A megalakult a hangszercsere bizottság a Hangszercsere program gördülékenységét biztosítja.
Klasszikus hír

Elhunyt Martin Böttcher, Németország egyik legsikeresebb filmkomponistája

A Winnetou-filmek legendás zeneszerzőjét kilencvenegy éves korában, szombatra virradóra érte a halál a schleswig-holsteini Rendsburgban.
Klasszikus ajánló

Ez a csellóirodalom egyik legszebb versenyműve

Dvořák egyik legszebb művével, a h-moll gordonkaversennyel búcsúzik a Müpa közönségétől a Pannon Filharmonikusok ebben az évadban.
Klasszikus magazin

Chaplin, az elfeledett zeneszerző zseni

Legtöbb filmjéhez maga komponált zenét, pedig nem tudott kottát olvasni. Egy időben sehova nem ment a hegedűje nélkül, és zeneszerzőként Oscar-díjat is nyert. Chaplin kevéssé ismert arca a muzsikusé.
Klasszikus hír

Kínába vitte Balázs János Bartók III. zongoraversenyét

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar nyitotta a Csiangszui Nemzetközi Zenei Fesztivál programját a kínai Nankingban Balázs János zongoraművész közreműködésével, Hamar Zsolt vezényletével.