Klasszikus

Még egyszer, utoljára

2008.08.08. 00:00
Ajánlom
Búcsúturnéra indult a világ egyik legnevesebb zongoraművésze, Alfred Brendel. Salzburg volt az első állomás, az utolsó Bécsben lesz, ahol Mozart kilencedik zongoraversenyével köszön el a közönségtől és a pódiumtól.

A 77 éves művész a turné keretében játszik a franciaországi Aix-en-provence-i Fesztiválon és a németországi Rheingau Fesztiválon. Elutazik Nagy-Britanniába, majd bejárja az öreg kontinenst Párizstól kezdve Amszterdamon és Lisszabonon át Lipcséig. Európai körútjából nem marad ki Budapest sem, hiszen szeptember 26-án és 27-én a Budapesti Fesztiválzenekarrar lép fel.

Az osztrák zongoraművész, a 20. század második felének egyik legnagyobb előadója 1931. január 5-én született a csehszlovákiai Vízmberk-ben (ma: Loucná nad Desnou). Családtagjai között nem volt zenész. Brendel hat éves volt, amikor Zágrábba, majd Grazba költöztek, itt éltek a II. világháború alatt.

Gyermekkorában csak rendszertelen zenei képzésben részesült. A háború vége felé a tizennégy éves Brendelt Jugoszláviába rendelték lövészárkot ásni. A munkaszolgálat alatt fagysérülést szenvedett, és kórházba került. A világháború után zeneszerzéssel kezdett foglalkozni, valamint folytatta a zongoratanulást és festett. Ezután sem vett azonban „hivatalos” zongoraleckéket, és bár később részt vett Edwin Fischer és Eduard Steuermann mesterkurzusain, tulajdonképpen autodidakta módon képezte magát.

Első nyilvános koncertjét tizenhét éves korában adta Grazban, amely „A fúga a zongorairodalomban” címet viselte. Bach, Brahms és Liszt Ferenc művein kívül Brendel saját kompozícióit is előadta. Ám röviddel ezután abbahagyta a komponálást, és a zongorázásra összpontosított. 1949-ben megnyerte az olaszországi Bolzanoban rendezett Busoni Zongoraversenyt, és a következő évben Bécsbe költözött. Huszonegy éves volt, amikor első felvételét elkészítette: Szergej Prokofjev 5. zongoraversenyét játszotta lemezre. Néhány egyéb művet is rögzített, köztük három sorozatot Beethoven szonátáiból (kettőt a Philips, egyet a Vox kiadónál), Brahms-műveket (köztük a zongoraversenyeket is,) Schumann- és Schubert-kompozíciókat egyaránt. A többi zongoraművésztől eltérően – a Polonézeken kívül – nagyon kevés Chopin művet játszott lemezre, ez a felvétele azonban legendás.

Brendel főként a Vox lemezcégnek készített felvételeket, mégsem kapott jelentős szerződést az 1970-és évekig, és Ausztrián kívül is keveset koncertezett. Az áttörés akkor következett be, amikor Londonban, a Queen Elizabeth Hallban adott egy Beethoven-estet. A koncertet követő napon három fontos lemezkiadó ügynöke is felkereste. Hamarosan Londonba költözött, ahol a mai napig is él. Ettől az időtől kezdve hírneve egyre nőtt, és egyre több lemezfelvételt is készített.

Alfred Brendelt Beethoven, Mozart és Schumann egyik legátgondoltabb tolmácsolójának tartják. Viszonylag kevés 20. századi művet ad elő, de Arnold Schönberg Zongoraversenye kedvencei közé tartozik. Az utóbbi években ízületi gyulladása miatt a technikailag legnehezebb darabokat - mint például Beethoven Hammerklavier-szonátáját – le kellett vennie műsoráról.

Brendel játékstílusát némelyek túl analitikusnak tekintik. Meggyőződése szerint a zongorista legfontosabb feladata a zeneszerző szándékának tiszteletben tartása anélkül, hogy az előadó egyénisége megmutatkozna. „A zeneszerzőnek, de különösen a darabnak tartozom felelősséggel”- mondta. Példaképei közé tartozik Edwin Fischer, Alfred Cortot, Wilhelm Kempff, a karmesterek közül pedig Bruno Walter és Wilhelm Furtwängler. Az utóbbi időben többek között Paul Lewis és Till Felner fiatal zongoraművészekkel és fiával, a csellista Adrian Brendellel készít felvételeket. Verseskötete is megjelent, költeményeinek stílusát Andrew Motionhoz és Miroslav Holubhoz hasonlítják.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home műsora

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home közvetítéssorozat: szerdán Mario Biondi baritont, szombaton a Budafoki Dohnányi Zenekart, vasárnap az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus adventi koncertjét hallhatja a közönség.
Klasszikus interjú

Karmester negyven év alatt – interjú Rajna Martinnal

Úgy véli, ilyen nincsen: karmester negyven alatt. Ő ennél még fiatalabb, viszont egyre gyakrabban halljuk a nevét. Rajna Martin a legfiatalabb dirigens volt, aki Junior Príma-díjat kapott, számos hazai zenekarral dolgozott már együtt. Azt mondja, ehhez a szakmához nem lehet eleget tudni, és éppen ez benne a jó.
Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Klasszikus ajánló

Nagy dobásra készül a Virtuózok – Indul a hatodik évad!

November 20-án, péntek este egy felvezető adással veszi kezdetét a népszerű komolyzenei tehetségkutató műsor legújabb évada, amely idén átlépi az ország határait.
Klasszikus hír

Újabb nemzetközi díjat hozott el a Concerto Budapest, Keller András és Szabó Stein Imre koncertfilmje

A Bronz Lovie Award és egyben a nemzetközi közönségszavazás nyertese lett a Concerto Budapest és Keller András, Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmje.