Klasszikus

Megalakul az Európai Unió Filharmonikus Zenekara

2004.10.03. 00:00
Ajánlom
A Zene Világnapja, illetve Magyarország 2004-es EU–csatlakozása is jó alkalom arra, hogy megalakuljon az európai fiatalokat foglalkoztató Európai Unió Filharmonikus Zenekara. A Zenekar székhelye Komáromban, Lehár Ferenc szülővárosában lesz.

A 2004. október-novemberre kitűzött próbajátékhoz öt nyugat-európai ország összesen 25 ösztöndíjat ajánl fel a legjobbnak bizonyult diplomás szlovák, osztrák, olasz és francia muzsikusnak, akik így pályafutásuk első zenekari helyét tölthetik be fiatal magyar kollégáik társaságában. A már többször sikeresnek bizonyult magyar-olasz zenekar-karmester összeállítás eredményein felbuzdulva az ötletgazda, Andreas G. Lehr alapító-intendáns Marco De Prosperist kérte fel a Zenekar karmesteri, főzeneigazgatói posztjának betöltésére. A karmester-asszisztensi feladatokat a luxemburgi dirigens, a mindössze 29 éves Radu Pantea látja el.

A Zenekar vezetősége mindenekelőtt zenei nevelést kíván nyújtani a különböző országok hallgatóságának, illetve missziónak tekinti a fiatal zeneszerzők bemutatását, támogatását. A Zenekar ifjú tagjai középkorú, rutinos szólamvezetők segítségével szerezhetnek tapasztalatokat a zenekari szereplésben. A tervek szerint a Zenekar tagjai egy luxushajón utazva kikötnének 7-8 Duna-menti városban, ahol koncertjeik során közvetítenék egymásnak ezen népek kulturális értékeit; a Dunán felfelé hajózva pedig mesterkurzusokon vehetnek részt a muzsikusok.

A 2005-ös évre a Zenekar már felkérést kapott az olasz Festival Mediterraneo vezetésétől, az Ausztria és Németország Országos Kórusszövetségeivel lekötöttek négy oratórium-hangversenyt, fellépnek majd az Esztergomi Nyári Játékokon, valamint egy Verdi-opera és egy új Lehár-operett bemutatójára is készülnek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Ezeket a könyveket vásárolták legtöbben karácsonyra

A könyv az egyik legjobb dolog, ami a fa alá kerülhet – legalábbis szerintünk. A decemberi eladási adatokból az is kiderül, hogy melyik kötetekkel lepték meg szeretteiket a vásárlók.
Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Klasszikus

Mit játszhat egy fagottista a tévémacin túl?

A kérdésre a választ Stefán Zsófia koncertje adhatja meg, aki a Concerto Zeneházban lép fel január 14-én.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Könyv

Rovarokkal, penésszel, idővel való küzdelem a corvinák védelmében

Vegyészek, restaurátorok, ötvös- és textilművészek is munkálkodtak azért, hogy Mátyás király világhírű kódexei fennmaradjanak.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.
Klasszikus hír

Három fontos elismerésben részesült Oláh Vilmos Ázsiában

Japán, hongkongi és thaiföldi szervezetek választották tiszteletbeli taggá a magyar hegedűművészt, derül ki a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményből.
Klasszikus cziffra györgy

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus hír

Tagokat toboroz a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar

A 70. évadját játszó ifjúsági együttes, a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar az új évben új arculatot és lendületet kíván adni saját történetének. Ebből viszont nem hiányozhatnak az új és lelkes tagok.