Klasszikus

Megalakul az Európai Unió Filharmonikus Zenekara

2004.10.03. 00:00
Ajánlom
A Zene Világnapja, illetve Magyarország 2004-es EU–csatlakozása is jó alkalom arra, hogy megalakuljon az európai fiatalokat foglalkoztató Európai Unió Filharmonikus Zenekara. A Zenekar székhelye Komáromban, Lehár Ferenc szülővárosában lesz.

A 2004. október-novemberre kitűzött próbajátékhoz öt nyugat-európai ország összesen 25 ösztöndíjat ajánl fel a legjobbnak bizonyult diplomás szlovák, osztrák, olasz és francia muzsikusnak, akik így pályafutásuk első zenekari helyét tölthetik be fiatal magyar kollégáik társaságában. A már többször sikeresnek bizonyult magyar-olasz zenekar-karmester összeállítás eredményein felbuzdulva az ötletgazda, Andreas G. Lehr alapító-intendáns Marco De Prosperist kérte fel a Zenekar karmesteri, főzeneigazgatói posztjának betöltésére. A karmester-asszisztensi feladatokat a luxemburgi dirigens, a mindössze 29 éves Radu Pantea látja el.

A Zenekar vezetősége mindenekelőtt zenei nevelést kíván nyújtani a különböző országok hallgatóságának, illetve missziónak tekinti a fiatal zeneszerzők bemutatását, támogatását. A Zenekar ifjú tagjai középkorú, rutinos szólamvezetők segítségével szerezhetnek tapasztalatokat a zenekari szereplésben. A tervek szerint a Zenekar tagjai egy luxushajón utazva kikötnének 7-8 Duna-menti városban, ahol koncertjeik során közvetítenék egymásnak ezen népek kulturális értékeit; a Dunán felfelé hajózva pedig mesterkurzusokon vehetnek részt a muzsikusok.

A 2005-ös évre a Zenekar már felkérést kapott az olasz Festival Mediterraneo vezetésétől, az Ausztria és Németország Országos Kórusszövetségeivel lekötöttek négy oratórium-hangversenyt, fellépnek majd az Esztergomi Nyári Játékokon, valamint egy Verdi-opera és egy új Lehár-operett bemutatójára is készülnek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.