Klasszikus

Megalakult a Hangszerkészítő Szövetség

2010.09.29. 15:04
Ajánlom
A Szövetséget a Fúvós Hangszerész Céh, a Hegedűkészítők Társasága, a Magyar Hangszermíves Céh és a most alakuló Zongorakészítő Egyesület alapította. A szervezet a Hangfoglaláson is részt vesz.

A teljes nevén Magyar Hangszerkészítő Céhek és Egyesületek Szövetsége három főbb célt tűzött ki maga elé. Egyrészt a múlt mulasztásait - amelynek eredménye, hogy e szakma szinte teljesen ismeretlen a szélesebb nyilvánosság előtt - rendezni kell. Másrészt a zenei közvélemény előtt nyilvánvalóvá szeretnék tenni, hogy a hangszerkészítés és -javítás valamint a restaurálás alkotó művészet, a zene szerves része, harmadrészt pedig gazdasági értelemben sikeressé szeretnék tenni a hangszerész tevékenységet.

Az október 1. és 3. között rendezett Hangfoglalás rendezvényen három eseményen is részt vesznek. A Nagy Együttzenélés alkalmából az év legnagyobb együttzenélésére várnak mindenkit a október 2-án 11:00 órára. Az Érik a szőlő... című népdalt fogják előadni a résztvevők. A szervezők mindenkit várnak hangszerre, hangfajra, a rendszeresen játszott zenei stílusra való tekintet nélkül. Jöhetnek zenészek, énekesek, együttesek, kórusok - a szervezők mindenkit szeretettel várnak. A rekordkísérletnek induló megmozdulással az esemény megálmodói a résztvevőkkel együtt ki kívánják fejezni, hogy a zenélés és együttzenélés mással nem helyettesíthető érték és élmény. Az esemény után hangszerészmesterek adnak hangszerkarbantartási tanácsokat az érdeklődőknek.

Két nyilvános pódiumbeszélgetésen ismert muzsikusok, pedagógusok, pszichológusok osztják meg gondolataikat. Az akár provokatívnak is tekinthető kérdésfelvetések mögött a zene, a zeneoktatás válságjelenségei húzódnak. Vajon van-e válasz a felvetett kérdésekre? Milyen módon tudjuk továbbvinni értékeinket? Egy emberöltővel Kodály után - félúton százéves terve felé, merre tart a magyar zenepedagógia?

A zenepedagógiai beszélgetésen Binder Károly (zeneszerző, zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének vezetője), Ember Csaba (karnagy az MZMSZ elnöke), Keresztes Attila (közgazdász, kognitív tudós, a Közép-Európai Kognitív Tudományos Társaság titkára), Pavlovits Dávid (gitárművész, zeneszerző - az SZTE ZFK tanára), Szerényi Béla (a Magyar Hangszermíves Céh elnöke, előadóművész, hangszerkészítő mester) és Andrásik Remó (gitáros - a Hanosz főtitkára) vesz részt. A beszélgetést Hollós Máté zeneszerző, a Hungaroton vezérigazgatója, a Magyar Zeneszerzők Egyesületének elnöke vezeti. A rendezvényre október 2-án 16:00 órától kerül sor. 

A zeneszerzés beszélgetésen Bujtor Balázs (hegedűművész, a Pannon Filharmonikusok hangversenymestere), Domonkos Máté (szerkesztő ), Fekete Gyula (zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészetio egyetem docense), Horváth Balázs (zeneszerző, karmester, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa), Hollós Máté (zeneszerző, a Hungaroton vezérigazgatója, a Magyar Zeneszerzők Egyesületének elnöke), Kocsák Tibor (zeneszerző, karmester, a Madách Színház zenei vezetője) és Madarász Iván zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyetemi tanára vesz részt. A beszélgetést Zsoldos Dávid zenetörténész, a Fidelio igazgatója vezeti. A rendezvényre október 2-án 17:30 órától kerül sor.

Az FSCO (Free Style Chamber Orchestra) különleges hangversenyére október 1-jén 19:00 órakor kerül sor. A zenekar, amely mindig is felvállalta a kortárs magyar hangszerészet támogatását a mostani hangversenyen ismét több  istrumentumot mutat be. Nagy András és Gollob Balázs hegedűi mellett Bárdi Szabolcs brácsáját, Héjja János csellóját és Szerényi Béla tekerőlantját hallhatják az érdeklődők. 

További információk:

Hangszer és Zene

Hangfoglalás Online

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.