Klasszikus

Megalakult a Hangszerkészítő Szövetség

2010.09.29. 15:04
Ajánlom
A Szövetséget a Fúvós Hangszerész Céh, a Hegedűkészítők Társasága, a Magyar Hangszermíves Céh és a most alakuló Zongorakészítő Egyesület alapította. A szervezet a Hangfoglaláson is részt vesz.

A teljes nevén Magyar Hangszerkészítő Céhek és Egyesületek Szövetsége három főbb célt tűzött ki maga elé. Egyrészt a múlt mulasztásait - amelynek eredménye, hogy e szakma szinte teljesen ismeretlen a szélesebb nyilvánosság előtt - rendezni kell. Másrészt a zenei közvélemény előtt nyilvánvalóvá szeretnék tenni, hogy a hangszerkészítés és -javítás valamint a restaurálás alkotó művészet, a zene szerves része, harmadrészt pedig gazdasági értelemben sikeressé szeretnék tenni a hangszerész tevékenységet.

Az október 1. és 3. között rendezett Hangfoglalás rendezvényen három eseményen is részt vesznek. A Nagy Együttzenélés alkalmából az év legnagyobb együttzenélésére várnak mindenkit a október 2-án 11:00 órára. Az Érik a szőlő... című népdalt fogják előadni a résztvevők. A szervezők mindenkit várnak hangszerre, hangfajra, a rendszeresen játszott zenei stílusra való tekintet nélkül. Jöhetnek zenészek, énekesek, együttesek, kórusok - a szervezők mindenkit szeretettel várnak. A rekordkísérletnek induló megmozdulással az esemény megálmodói a résztvevőkkel együtt ki kívánják fejezni, hogy a zenélés és együttzenélés mással nem helyettesíthető érték és élmény. Az esemény után hangszerészmesterek adnak hangszerkarbantartási tanácsokat az érdeklődőknek.

Két nyilvános pódiumbeszélgetésen ismert muzsikusok, pedagógusok, pszichológusok osztják meg gondolataikat. Az akár provokatívnak is tekinthető kérdésfelvetések mögött a zene, a zeneoktatás válságjelenségei húzódnak. Vajon van-e válasz a felvetett kérdésekre? Milyen módon tudjuk továbbvinni értékeinket? Egy emberöltővel Kodály után - félúton százéves terve felé, merre tart a magyar zenepedagógia?

A zenepedagógiai beszélgetésen Binder Károly (zeneszerző, zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének vezetője), Ember Csaba (karnagy az MZMSZ elnöke), Keresztes Attila (közgazdász, kognitív tudós, a Közép-Európai Kognitív Tudományos Társaság titkára), Pavlovits Dávid (gitárművész, zeneszerző - az SZTE ZFK tanára), Szerényi Béla (a Magyar Hangszermíves Céh elnöke, előadóművész, hangszerkészítő mester) és Andrásik Remó (gitáros - a Hanosz főtitkára) vesz részt. A beszélgetést Hollós Máté zeneszerző, a Hungaroton vezérigazgatója, a Magyar Zeneszerzők Egyesületének elnöke vezeti. A rendezvényre október 2-án 16:00 órától kerül sor. 

A zeneszerzés beszélgetésen Bujtor Balázs (hegedűművész, a Pannon Filharmonikusok hangversenymestere), Domonkos Máté (szerkesztő ), Fekete Gyula (zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészetio egyetem docense), Horváth Balázs (zeneszerző, karmester, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa), Hollós Máté (zeneszerző, a Hungaroton vezérigazgatója, a Magyar Zeneszerzők Egyesületének elnöke), Kocsák Tibor (zeneszerző, karmester, a Madách Színház zenei vezetője) és Madarász Iván zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyetemi tanára vesz részt. A beszélgetést Zsoldos Dávid zenetörténész, a Fidelio igazgatója vezeti. A rendezvényre október 2-án 17:30 órától kerül sor.

Az FSCO (Free Style Chamber Orchestra) különleges hangversenyére október 1-jén 19:00 órakor kerül sor. A zenekar, amely mindig is felvállalta a kortárs magyar hangszerészet támogatását a mostani hangversenyen ismét több  istrumentumot mutat be. Nagy András és Gollob Balázs hegedűi mellett Bárdi Szabolcs brácsáját, Héjja János csellóját és Szerényi Béla tekerőlantját hallhatják az érdeklődők. 

További információk:

Hangszer és Zene

Hangfoglalás Online

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Rózsák között ébredt egy szakállas bácsi

És nem is csak rózsákból állt az ágya, hanem mindenféle virágból. Lenyűgöző klip készült Pátkai Rozina új dalához.
Színház

Egyre több premier marad el, nem kockáztatnak a színházak

A járványhelyzet folyamatos kihívás elé állítja a kulturális intézményeket és produkciós irodákat, nem elég, hogy csak az online térben közvetíthetik előadásaikat, a próbák és a streamelt bemutatók is el-elmaradoznak az egészségügyi kockázat miatt.
Plusz

Megvan a Budapesti Tavaszi Fesztivál időpontja

Április 9-18. között rendezi meg a főváros a 40 éves fesztivált, amelyet idén először egyedül, a kormányzat anyagi segítsége nélkül kénytelen megszervezni.
Klasszikus

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Vizuál

A világ legszebb mozijai között a Puskin

A Los Angeles-i Cinemarama és a római Dei Piccoli mellett a budapesti Puskin mozi is szerepel Timeout ötvenes listáján - írja a Telex.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Klasszikus hír

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.
Klasszikus ajánló

Csajkovszkij legnépszerűbb zongoraversenyével lép fel Farkas Gábor

Farkas Gábor zongoraművész közreműködésével ad online hangversenyt a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Nánási Henrik vezényletével csütörtökön a Zeneakadémiáról.
Klasszikus online közvetítés

Feledkezzünk bele a klasszikus zene dallamaiba!

A Filharmónia Magyarország novemberben nyitotta meg virtuális koncerttermét, így a vírushelyzethez alkalmazkodva folytatják missziójukat és népszerűsítik a klasszikus zenét. Az élő közvetítések a Filharmónia közösségi oldalain követhetőek. Márciusban közel húsz koncerten hallhatja a közönség hazánk legkiválóbb zenekarait, művészeit.
Klasszikus hír

Az Emmi szerint pártpolitikai csatározás a 100 Tagú Cigányzenekar költözési ügye

Kásler Miklós pártpolitikai csatározásnak nevezte, hogy a 100 Tagú Cigányzenekarnak költöznie kell a VII. kerületből, a VII. kerületi vezetés viszont állítja, hogy találtak helyet a zenekarnak.