Klasszikus

Megalakult a Nemzeti Előadó-művészeti Érdekegyeztető Tanács

2011.11.07. 16:06
Ajánlom
2011. november 7-én megtartotta alakuló ülését a Nemzeti Előadó-művészeti Érdekegyeztető Tanács (NEÉT). Az ülésen, amelyet dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter hívott össze, részt vett Halász János parlamenti államtitkár, Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár és Hammerstein Judit kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkár is.

Az Országgyűlés 2008. december 8-án fogadta el az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló 2008. évi XCIX. törvényt. A törvény hatályba lépése után két évvel a szakma és a kulturális ügyekért felelős tárca is - a tapasztalatok összegzését követően, figyelemmel a korábbi jogszabályt ért kritikákra - szükségesnek látta annak korrekcióját.

Az új koncepció egyik lényeges pontjaként a törvény meghatározza a szakmai együttműködés, döntés-előkészítés és érdekegyeztetés struktúráját és szabályait, ennek megfelelően létrehozta a 24 tagból álló Nemzeti Előadó-művészeti Érdekegyeztető Tanácsot, amely a szakmai szervezetek, az országos érdekképviseleti szervezetek, a fenntartók, továbbá az előadó-művészeti felsőoktatás delegáltjaiból áll. A NEÉT ülését a miniszter szükség szerint, de évente legalább egy alkalommal hívja össze. 

A NEÉT funkciója, hogy megjelenítse az ágazati működés során jelentkező lényeges szakmai és fenntartói álláspontokat, valamint, hogy az állami és szakmai együttműködés intézményesített fóruma legyen. Tagjai szakmai érdekeket hivatottak képviselni és a szakma egymás közötti párbeszédét erősíteni. A tagok megbízatásának időtartama 4 év, amely legfeljebb egyszer újabb 4 évre meghosszabbítható, tevékenységükért díjazásban nem részesülnek.

A Nemzeti Előadó-művészeti Érdekegyeztető Tanács tagjai: Asbóth Anikó, a debreceni Vojtina Bábszínház igazgatója; Balázs Péter, a Szolnoki Szigligeti Színház igazgatója; dr. Bolvári-Takács Gábor, a Magyar Táncművészeti Főiskola tanára; Bor Zoltán, a szolnoki Szigligeti Színház produkciós igazgatója; dr. Gyimesi László, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének főtitkára; Gyutai Csaba, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város polgármestere; Hegedűs D. Géza, a Vígszínház színművésze; Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke; Krámer György, a Miskolci Nemzeti Színház tánctagozatának vezetője; Kollár Éva, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem habilitált egyetemi tanára, a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetségének elnöke; Konrád Antal, a Színházi Dolgozók Szakszervezetének elnöke; Lovász Márta, Pest Megye Önkormányzata Hivatala Oktatási Művelődési és Turisztikai Iroda vezetője; Máté Gábor, a budapesti Katona József Színház igazgatója; Nagyné Varga Melinda, Budapest Főváros Kulturális, Turisztikai és Sport Főosztály főosztályvezetője; Popa Péter, a Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetségének főtitkára; Radnai Annamária dramaturg, a Színház- és Filmművészeti Egyetem adjunktusa; Schilling Árpád, a Krétakör művészeti vezetője; Szűcs Gábor, a székesfehérvári Vörösmarty Színház színművésze; Török Jolán, a Nemzeti Táncszínház ügyvezető igazgatója;dr. Vas Bence, a Pécsi Tudományegyetem docense.

A NEÉT az országos előadó-művészeti szakmai érdekképviseleti szervezetek, valamint a cirkuszművészeti előadó-művészeti szervezetek nyilvántartásba vétele után egészül majd ki további négy taggal.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Vizuál

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.
Klasszikus zongora

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Klasszikus gyász

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.