Klasszikus

Megalakult a Nemzeti Előadó-művészeti Érdekegyeztető Tanács

2011.11.07. 16:06
Ajánlom
2011. november 7-én megtartotta alakuló ülését a Nemzeti Előadó-művészeti Érdekegyeztető Tanács (NEÉT). Az ülésen, amelyet dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter hívott össze, részt vett Halász János parlamenti államtitkár, Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár és Hammerstein Judit kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkár is.

Az Országgyűlés 2008. december 8-án fogadta el az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló 2008. évi XCIX. törvényt. A törvény hatályba lépése után két évvel a szakma és a kulturális ügyekért felelős tárca is - a tapasztalatok összegzését követően, figyelemmel a korábbi jogszabályt ért kritikákra - szükségesnek látta annak korrekcióját.

Az új koncepció egyik lényeges pontjaként a törvény meghatározza a szakmai együttműködés, döntés-előkészítés és érdekegyeztetés struktúráját és szabályait, ennek megfelelően létrehozta a 24 tagból álló Nemzeti Előadó-művészeti Érdekegyeztető Tanácsot, amely a szakmai szervezetek, az országos érdekképviseleti szervezetek, a fenntartók, továbbá az előadó-művészeti felsőoktatás delegáltjaiból áll. A NEÉT ülését a miniszter szükség szerint, de évente legalább egy alkalommal hívja össze. 

A NEÉT funkciója, hogy megjelenítse az ágazati működés során jelentkező lényeges szakmai és fenntartói álláspontokat, valamint, hogy az állami és szakmai együttműködés intézményesített fóruma legyen. Tagjai szakmai érdekeket hivatottak képviselni és a szakma egymás közötti párbeszédét erősíteni. A tagok megbízatásának időtartama 4 év, amely legfeljebb egyszer újabb 4 évre meghosszabbítható, tevékenységükért díjazásban nem részesülnek.

A Nemzeti Előadó-művészeti Érdekegyeztető Tanács tagjai: Asbóth Anikó, a debreceni Vojtina Bábszínház igazgatója; Balázs Péter, a Szolnoki Szigligeti Színház igazgatója; dr. Bolvári-Takács Gábor, a Magyar Táncművészeti Főiskola tanára; Bor Zoltán, a szolnoki Szigligeti Színház produkciós igazgatója; dr. Gyimesi László, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének főtitkára; Gyutai Csaba, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város polgármestere; Hegedűs D. Géza, a Vígszínház színművésze; Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke; Krámer György, a Miskolci Nemzeti Színház tánctagozatának vezetője; Kollár Éva, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem habilitált egyetemi tanára, a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetségének elnöke; Konrád Antal, a Színházi Dolgozók Szakszervezetének elnöke; Lovász Márta, Pest Megye Önkormányzata Hivatala Oktatási Művelődési és Turisztikai Iroda vezetője; Máté Gábor, a budapesti Katona József Színház igazgatója; Nagyné Varga Melinda, Budapest Főváros Kulturális, Turisztikai és Sport Főosztály főosztályvezetője; Popa Péter, a Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetségének főtitkára; Radnai Annamária dramaturg, a Színház- és Filmművészeti Egyetem adjunktusa; Schilling Árpád, a Krétakör művészeti vezetője; Szűcs Gábor, a székesfehérvári Vörösmarty Színház színművésze; Török Jolán, a Nemzeti Táncszínház ügyvezető igazgatója;dr. Vas Bence, a Pécsi Tudományegyetem docense.

A NEÉT az országos előadó-művészeti szakmai érdekképviseleti szervezetek, valamint a cirkuszművészeti előadó-művészeti szervezetek nyilvántartásba vétele után egészül majd ki további négy taggal.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Társadalmi, politikai kérdéseket feszegetnek a 69. Berlinale versenyfilmjei

Összeállt a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) versenyprogramja, az Oscar-díjas francia színésznő, Juliette Binoche vezette zsűrinek 17 alkotás közül kell kiválasztania a legjobbat. A magyar filmet Mészáros Márta, Buda Flóra Anna, Tóth Luca és Tasnádi Zsófia képviseli.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.