Klasszikus

Megalakult a Zuglói Filharmónia Kht.

2006.02.03. 00:00
Ajánlom
A Zuglói Önkormányzat döntése értelmében 2006 januárjától a Szent István Király Szimfonikus Zenekar félhivatásos együttesként folytathatja munkáját, működtetője a Zuglói Filharmónia Kht.

A társaság feladata a zenekar, valamint állandó partnere, a Szent István Király Oratóriumkórus működési feltételeinek biztosítása, hangversenyeinek szervezése, lebonyolítása. Az eddigi nagysikerű rendezvényeken túl – ifjúsági bérletsorozat a Zeneakadémián és a Nemzeti Hangversenyteremben, Pastorale-sorozat – a Zuglói Filharmónia új programok elindítását is tervezi. A zuglói nyugdíjasok részére úgynevezett Tea-koncerteket szerveznek évente négy-öt alkalommal a Zuglói Zeneházban. A koncertek műsorában a Szent István Király Szimfonikus Zenekar legkiválóbb szólistái, kamaracsoportjai lépnek fel, majd a vendégek részére tea és sütemény mellett lehetőséget biztosítanak a kötetlen együttlétre, beszélgetésre.

A Szent István Király Szimfonikus Zenekar megalapításától, 1954-től kezdve Zuglóhoz kötődik. Az együttes sikerei, eredményei révén sok dicsőséget szerzett a kerületnek, külföldi útjai során a határokon túl is ismertté tette Zugló nevét. A zenekar alapítója Záborszky József, aki az István Gimnázium tanulóiból alakított diákzenekarból professzionális szinten muzsikáló együttest nevelt. 1988 óta a vezető karmester Záborszky Kálmán, akinek irányítása alatt további hazai és külföldi sikerek, rádió- és TV-felvételek, CD-lemezek fémjelzik a fél évszázada töretlenül fejlődő együttes útját.

A magyar zenei életben meghatározó helyet vívott ki magának a Szent István Király Szimfonikus Zenekar azzal is, hogy rendszeresen műsorra tűzött Magyarországon kevéssé ismert alkotásokat. A Szent István Király Szimfonikus Zenekar a hivatásos együttesek egyik fő utánpótlás-nevelő műhelye. A hazai vezető zenekarok tagjai között szép számmal akadnak olyanok, akik az Istvános Zenei Műhelyben sajátították el a zenekari játék alapjait.

Számos világhírű művész tart fenn rendszeres kapcsolatot az együttessel. Jelenlétük, hangversenyeik bizonyítják a zenekar művészi színvonalát, előadókészségét, muzikalitását. A korábbi időkben Ferencsik János, Kórodi András, az utóbbi években pedig Vásáry Tamás, Kobayashi Ken-Ichiro és Jurij Szimonov vállaltak állandó fellépéseket a zenekarral.

Az együttes következő koncertjét a Nemzeti Hangversenyteremben tartja 2006. február 7-én, a Magyar Szimfonikus Körkép sorozat keretében. A meghívás még – a tíz zenekar között egyedüliként – az amatőr együttesnek szólt. A műsorban Mendelssohn, Brahms, Csajkovszkij és Kodály művei szerepelnek, az est szólistája Liener György hegedűművész lesz, közreműködik a Szent István Király Oratóriumkórus, a Szent István Gimnázium Fiúkórusa és Vegyeskara, valamint a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola Vegyeskara, vezényel Záborszky Kálmán.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Sir Simon Rattle otthagyja Londont

Személyes okokkal indokolja, hogy 2023-ban távozik a Londoni Szimfonikusok éléről, és a müncheni Bajor Rádiózenekarnál folytatja a neves brit karmester.
Klasszikus

VIDEÓ: Baráth Emőke korai Mozart-áriát énekel

Szerelemi riválisáról énekel és csendben szenved Mozart operahőse, Sifare. A „Soffre il mio cor con pace” című áriát Baráth Emőke előadásában halljuk egy tavalyi, pécsi koncertről.
Színház

100 éve született Foxi Maxi és Frédi magyar hangja, Csákányi László

1921. január 13-án született Csákányi László, Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, aki a papi hivatást feladva vált a magyar színjátszás kiemelkedő alakjává.
Zenés színház

Operajátszás, rendkívüli időkben

Folytatódik az Opera Magazin sorozata, amelyben zenei szakembereket faggatunk arról, hogyan változnak az operajátszási szokások, és mivel lehet hatékonyan megszólítani a közönséget. Ezúttal két zenetörténész-kritikussal, Mácsai Jánossal és Mesterházi Mátéval ültek le beszélgetni.
Színház

Elhunyt Vass Gábor színész

Évtizedekig dolgozott színházban, a legtöbben viszont orgánumát ismerik: ő volt Sean Connery és Bruce Willis magyar hangja. Hatvannégy éves volt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar

Egy december 23-i hivatalos értesítést szerint legkésőbb 2021. május 31-én megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar – tudta meg a Zene-Kar.hu. A levél szerint az ügy mögött Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének döntése áll, aki Alapítói Határozatában ezt a dátumot jelölte meg.
Klasszikus zenehallgatás

VIDEÓ: Baráth Emőke korai Mozart-áriát énekel

Szerelemi riválisáról énekel és csendben szenved Mozart operahőse, Sifare. A „Soffre il mio cor con pace” című áriát Baráth Emőke előadásában halljuk egy tavalyi, pécsi koncertről.
Klasszikus hír

Sir Simon Rattle otthagyja Londont

Személyes okokkal indokolja, hogy 2023-ban távozik a Londoni Szimfonikusok éléről, és a müncheni Bajor Rádiózenekarnál folytatja a neves brit karmester.
Klasszikus ajánló

A Goldberg-variációkkal lép színpadra a fiatal Berecz Mihály

Berecz Mihály zongoraművész ad szólóestet január 12-én az MVM Koncertek - A Zongora sorozatban. Az online követhető esten Johann Sebastian Bach Goldberg-variációk című műve hangzik el.
Klasszikus ajánló

Idén is folytatódnak a Müpa ingyenes online közvetítései

A nehézségek ellenére a Müpa számtalan digitális fejlesztést, új programokat valósított meg a 2020-as évben - mondta Káel Csaba vezérigazgató. Koncertjeik továbbra is élőben, ingyenesen követhetők az intézmény online platformjain.