Klasszikus

Megalakult a Zuglói Filharmónia Kht.

2006.02.03. 00:00
Ajánlom
A Zuglói Önkormányzat döntése értelmében 2006 januárjától a Szent István Király Szimfonikus Zenekar félhivatásos együttesként folytathatja munkáját, működtetője a Zuglói Filharmónia Kht.

A társaság feladata a zenekar, valamint állandó partnere, a Szent István Király Oratóriumkórus működési feltételeinek biztosítása, hangversenyeinek szervezése, lebonyolítása. Az eddigi nagysikerű rendezvényeken túl – ifjúsági bérletsorozat a Zeneakadémián és a Nemzeti Hangversenyteremben, Pastorale-sorozat – a Zuglói Filharmónia új programok elindítását is tervezi. A zuglói nyugdíjasok részére úgynevezett Tea-koncerteket szerveznek évente négy-öt alkalommal a Zuglói Zeneházban. A koncertek műsorában a Szent István Király Szimfonikus Zenekar legkiválóbb szólistái, kamaracsoportjai lépnek fel, majd a vendégek részére tea és sütemény mellett lehetőséget biztosítanak a kötetlen együttlétre, beszélgetésre.

A Szent István Király Szimfonikus Zenekar megalapításától, 1954-től kezdve Zuglóhoz kötődik. Az együttes sikerei, eredményei révén sok dicsőséget szerzett a kerületnek, külföldi útjai során a határokon túl is ismertté tette Zugló nevét. A zenekar alapítója Záborszky József, aki az István Gimnázium tanulóiból alakított diákzenekarból professzionális szinten muzsikáló együttest nevelt. 1988 óta a vezető karmester Záborszky Kálmán, akinek irányítása alatt további hazai és külföldi sikerek, rádió- és TV-felvételek, CD-lemezek fémjelzik a fél évszázada töretlenül fejlődő együttes útját.

A magyar zenei életben meghatározó helyet vívott ki magának a Szent István Király Szimfonikus Zenekar azzal is, hogy rendszeresen műsorra tűzött Magyarországon kevéssé ismert alkotásokat. A Szent István Király Szimfonikus Zenekar a hivatásos együttesek egyik fő utánpótlás-nevelő műhelye. A hazai vezető zenekarok tagjai között szép számmal akadnak olyanok, akik az Istvános Zenei Műhelyben sajátították el a zenekari játék alapjait.

Számos világhírű művész tart fenn rendszeres kapcsolatot az együttessel. Jelenlétük, hangversenyeik bizonyítják a zenekar művészi színvonalát, előadókészségét, muzikalitását. A korábbi időkben Ferencsik János, Kórodi András, az utóbbi években pedig Vásáry Tamás, Kobayashi Ken-Ichiro és Jurij Szimonov vállaltak állandó fellépéseket a zenekarral.

Az együttes következő koncertjét a Nemzeti Hangversenyteremben tartja 2006. február 7-én, a Magyar Szimfonikus Körkép sorozat keretében. A meghívás még – a tíz zenekar között egyedüliként – az amatőr együttesnek szólt. A műsorban Mendelssohn, Brahms, Csajkovszkij és Kodály művei szerepelnek, az est szólistája Liener György hegedűművész lesz, közreműködik a Szent István Király Oratóriumkórus, a Szent István Gimnázium Fiúkórusa és Vegyeskara, valamint a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola Vegyeskara, vezényel Záborszky Kálmán.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Színház

Ünnepre hív a Rózsavölgyi Szalon

Hogyan változtak meg a kommunikációs szokásaink a vírushelyzetben? Mit csinálhatunk a korlátozások ideje alatt? Milyen tervekkel vágunk bele a következő időszakba? Ezekre a kérdésekre kereste a választ Csiby Gergely és Józan László a Mi jár a fejedben? második adásában Vecsei H. Miklóssal, Herner Dorkával, Molnár Piroskával és Grecsó Krisztiánnal. Természetesen az adventi időszak előestéjén az ünnep is szóba került.
Könyv

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Arról kérdeztek az ellenzéki képviselők, hogy menesztik-e a Demeter Szilárdot a holokausztrelativizáló publicisztika miatt.
Könyv

„Szégyen és gyalázat” – Írók reagáltak Demeter Szilárd publicisztikájára

Kepes András lemondta a PIM-ben megrendezendő könyvbemutatóját, Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte Demeter Szilárdot, Dragomán szégyennek és gyalázatnak nevezte az esetet. Felbolygatta a szakmát a PIM főigazgatójának írása.
Klasszikus

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.
Klasszikus Live

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.