Klasszikus

Megalakult a Zuglói Filharmónia Kht.

2006.02.03. 00:00
Ajánlom
A Zuglói Önkormányzat döntése értelmében 2006 januárjától a Szent István Király Szimfonikus Zenekar félhivatásos együttesként folytathatja munkáját, működtetője a Zuglói Filharmónia Kht.

A társaság feladata a zenekar, valamint állandó partnere, a Szent István Király Oratóriumkórus működési feltételeinek biztosítása, hangversenyeinek szervezése, lebonyolítása. Az eddigi nagysikerű rendezvényeken túl – ifjúsági bérletsorozat a Zeneakadémián és a Nemzeti Hangversenyteremben, Pastorale-sorozat – a Zuglói Filharmónia új programok elindítását is tervezi. A zuglói nyugdíjasok részére úgynevezett Tea-koncerteket szerveznek évente négy-öt alkalommal a Zuglói Zeneházban. A koncertek műsorában a Szent István Király Szimfonikus Zenekar legkiválóbb szólistái, kamaracsoportjai lépnek fel, majd a vendégek részére tea és sütemény mellett lehetőséget biztosítanak a kötetlen együttlétre, beszélgetésre.

A Szent István Király Szimfonikus Zenekar megalapításától, 1954-től kezdve Zuglóhoz kötődik. Az együttes sikerei, eredményei révén sok dicsőséget szerzett a kerületnek, külföldi útjai során a határokon túl is ismertté tette Zugló nevét. A zenekar alapítója Záborszky József, aki az István Gimnázium tanulóiból alakított diákzenekarból professzionális szinten muzsikáló együttest nevelt. 1988 óta a vezető karmester Záborszky Kálmán, akinek irányítása alatt további hazai és külföldi sikerek, rádió- és TV-felvételek, CD-lemezek fémjelzik a fél évszázada töretlenül fejlődő együttes útját.

A magyar zenei életben meghatározó helyet vívott ki magának a Szent István Király Szimfonikus Zenekar azzal is, hogy rendszeresen műsorra tűzött Magyarországon kevéssé ismert alkotásokat. A Szent István Király Szimfonikus Zenekar a hivatásos együttesek egyik fő utánpótlás-nevelő műhelye. A hazai vezető zenekarok tagjai között szép számmal akadnak olyanok, akik az Istvános Zenei Műhelyben sajátították el a zenekari játék alapjait.

Számos világhírű művész tart fenn rendszeres kapcsolatot az együttessel. Jelenlétük, hangversenyeik bizonyítják a zenekar művészi színvonalát, előadókészségét, muzikalitását. A korábbi időkben Ferencsik János, Kórodi András, az utóbbi években pedig Vásáry Tamás, Kobayashi Ken-Ichiro és Jurij Szimonov vállaltak állandó fellépéseket a zenekarral.

Az együttes következő koncertjét a Nemzeti Hangversenyteremben tartja 2006. február 7-én, a Magyar Szimfonikus Körkép sorozat keretében. A meghívás még – a tíz zenekar között egyedüliként – az amatőr együttesnek szólt. A műsorban Mendelssohn, Brahms, Csajkovszkij és Kodály művei szerepelnek, az est szólistája Liener György hegedűművész lesz, közreműködik a Szent István Király Oratóriumkórus, a Szent István Gimnázium Fiúkórusa és Vegyeskara, valamint a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola Vegyeskara, vezényel Záborszky Kálmán.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.