Klasszikus

Megalázott muzsikusok

2002.10.10. 00:00
Ajánlom
Segélykérő Rádiózenekar, elkeseredett MÁV Szimfonikusok

Álhírnek bizonyult a sajtóban nyár végén megjelent információ, amely szerint a MÁV Szimfonikus Zenekar helyzete az új évadban jobbra fordul. A MÁV Szimfonikusok évek óta siralmas anyagi gondokkal küzdenek. Miközben sikeresek a nemzetközi zenei élet porondján is, jelenleg fennállásuk talán legválságosabb időszakát élik. A zenészek, úgy tűnik, teljesen leszakadtak béreikkel az élbolytól, ahova eredményeik alapján tartoznak. Úgy tűnik, beláthatatlan ideig kimaradtak a szeptember elsején hatályba lépett, a közalkalmazottakat érintő ötvenszázalékos béremelésből. Éveken át kimaradtak minden központi bérintézkedésből. A remény sugara akkor csillant meg, amikor a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, s a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete és a Művészeti Szakszervezetek Szövetsége megállapodást kötött a béremelés végrehajtásáról. Ebben külön pontban neveznek meg olyan kulturális szervezeteket, amelyek tevékenységükkel a kulturális intézmények feladatát segítik elő. A felsorolás említi a Magyar Rádió művészeti együtteseit és a MÁV Szimfonikus Zenekart. A megállapodásban az NKÖM vállalja, hogy kezdeményezi a kormánynál az egyéb kiadásokra szánt tartalékalapból a béremelés fedezetének biztosítását. A muzsikusok az alapból remélték sorsuk jobbra fordulását, ám az októberben kézhez vett borítékokban a korábbi bérekkel szembesültek, átlagosan bruttó 74 ezer forinttal.

A MÁV Rt. fenntartásában álló, évi 176 milliós büdzséből gazdálkodó, alapítványi formában működő együttes igazgatója, Fenyő Gábor régóta keresi a gondok enyhítésének módját. Az idei esztendőtől az újpesti önkormányzattal közszolgálati szerződést kötöttek. Lehetséges, hogy ezzel mégsem jutottak közelebb a megoldáshoz, ugyanis a törvényben szerepel, hogy csak a többségi állami tulajdonnal bíró közhasznú társaságok és alapítványok kerülhetnek a közalkalmazott szervezetekkel egyazon elbírálás alá. Helyzetüket súlyosbítja, hogy a MÁV Rt.-ben átszervezések folynak, az új vezetés ugyan értéknek tekinti, amit a zenekar képvisel, de a fő gondja ebben a pillanatban az, hogy nyereséges vállalatot hozzon létre az elkövetkezőkben.

Az NKÖM illetékesétől megtudtuk, a muzsikusok a remélt béremeléshez azért nem juthattak hozzá, mert a tartalékalapot a kormány az egészségügyi dolgozók javára osztotta el. A kulturális tárca a Pénzügyminisztérium felé jelezte a kulturális szférában megmutatkozó anomáliákat. A jövő évi költségvetésre vár a kérdés megoldása. A MÁV művészei becsapottnak érzik magukat, megalázónak tartják a helyzetet, s teljesen ellehetetlenült a munka.

Megkongatta a vészharangot Vásáry Tamás is az elmúlt héten a Rádiózenekar élő adásban közvetített Schubert-koncertjén. A Rádió Művészeti Együtteseinek fő-zeneigazgatója felhasználta a különleges lélektani pillanatot, hogy segítséget kérjen a közönségtől és a politikai döntéshozóktól muzsikusai számára. A zenei együttesekben feszült légkörben folyik jó ideje a munka, nem tudnak hangszert vásárolni, a kottakölcsönzést fedezni, a fiatalok nem jelentkeznek a meghirdetett állásokra. Mivel nem tartoznak a nemzeti intézmények közé, a meglehetősen nehéz helyzetben levő Rádió Rt.-re mint fenntartóra szorulnak, amely félmilliárdot tud évente részükre biztosítani. Leküzdhetetlen az a morális hátrány – nyilatkozott a sajtónak tegnap Vásáry –, hogy a minisztérium által támogatott Nemzeti Filharmonikusok művészei négyszeres jövedelmet kapnak. Reálisan nézve a dolgot – mondta a fő-zeneigazgató – a Rádiózenekar eredményesebb, mint bármely hazai zenekar, hiszen óriásit lépett előre az elmúlt esztendőkben a közönség kinevelése, a lemezképes színvonalú koncertek terén. A rádió gazdasági alelnöke, Göblyös István kijelentette: a vezetőség elkötelezett a művészeti együttesei iránt, amelyek fenntartását egyébként a médiatörvény is előírja. A részvénytársaság igéretet kapott a Pénzügyminisztériumtól a költségnövelésre, ezzel évi 960 millióra emelhetik az együttesek támogatottságát. Vásáry szerint a lemaradások behozatalához, a nívó tartásához másfél milliárd szükségeltetik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.