Klasszikus

Megalázott muzsikusok

2002.10.10. 00:00
Ajánlom
Segélykérő Rádiózenekar, elkeseredett MÁV Szimfonikusok

Álhírnek bizonyult a sajtóban nyár végén megjelent információ, amely szerint a MÁV Szimfonikus Zenekar helyzete az új évadban jobbra fordul. A MÁV Szimfonikusok évek óta siralmas anyagi gondokkal küzdenek. Miközben sikeresek a nemzetközi zenei élet porondján is, jelenleg fennállásuk talán legválságosabb időszakát élik. A zenészek, úgy tűnik, teljesen leszakadtak béreikkel az élbolytól, ahova eredményeik alapján tartoznak. Úgy tűnik, beláthatatlan ideig kimaradtak a szeptember elsején hatályba lépett, a közalkalmazottakat érintő ötvenszázalékos béremelésből. Éveken át kimaradtak minden központi bérintézkedésből. A remény sugara akkor csillant meg, amikor a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, s a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete és a Művészeti Szakszervezetek Szövetsége megállapodást kötött a béremelés végrehajtásáról. Ebben külön pontban neveznek meg olyan kulturális szervezeteket, amelyek tevékenységükkel a kulturális intézmények feladatát segítik elő. A felsorolás említi a Magyar Rádió művészeti együtteseit és a MÁV Szimfonikus Zenekart. A megállapodásban az NKÖM vállalja, hogy kezdeményezi a kormánynál az egyéb kiadásokra szánt tartalékalapból a béremelés fedezetének biztosítását. A muzsikusok az alapból remélték sorsuk jobbra fordulását, ám az októberben kézhez vett borítékokban a korábbi bérekkel szembesültek, átlagosan bruttó 74 ezer forinttal.

A MÁV Rt. fenntartásában álló, évi 176 milliós büdzséből gazdálkodó, alapítványi formában működő együttes igazgatója, Fenyő Gábor régóta keresi a gondok enyhítésének módját. Az idei esztendőtől az újpesti önkormányzattal közszolgálati szerződést kötöttek. Lehetséges, hogy ezzel mégsem jutottak közelebb a megoldáshoz, ugyanis a törvényben szerepel, hogy csak a többségi állami tulajdonnal bíró közhasznú társaságok és alapítványok kerülhetnek a közalkalmazott szervezetekkel egyazon elbírálás alá. Helyzetüket súlyosbítja, hogy a MÁV Rt.-ben átszervezések folynak, az új vezetés ugyan értéknek tekinti, amit a zenekar képvisel, de a fő gondja ebben a pillanatban az, hogy nyereséges vállalatot hozzon létre az elkövetkezőkben.

Az NKÖM illetékesétől megtudtuk, a muzsikusok a remélt béremeléshez azért nem juthattak hozzá, mert a tartalékalapot a kormány az egészségügyi dolgozók javára osztotta el. A kulturális tárca a Pénzügyminisztérium felé jelezte a kulturális szférában megmutatkozó anomáliákat. A jövő évi költségvetésre vár a kérdés megoldása. A MÁV művészei becsapottnak érzik magukat, megalázónak tartják a helyzetet, s teljesen ellehetetlenült a munka.

Megkongatta a vészharangot Vásáry Tamás is az elmúlt héten a Rádiózenekar élő adásban közvetített Schubert-koncertjén. A Rádió Művészeti Együtteseinek fő-zeneigazgatója felhasználta a különleges lélektani pillanatot, hogy segítséget kérjen a közönségtől és a politikai döntéshozóktól muzsikusai számára. A zenei együttesekben feszült légkörben folyik jó ideje a munka, nem tudnak hangszert vásárolni, a kottakölcsönzést fedezni, a fiatalok nem jelentkeznek a meghirdetett állásokra. Mivel nem tartoznak a nemzeti intézmények közé, a meglehetősen nehéz helyzetben levő Rádió Rt.-re mint fenntartóra szorulnak, amely félmilliárdot tud évente részükre biztosítani. Leküzdhetetlen az a morális hátrány – nyilatkozott a sajtónak tegnap Vásáry –, hogy a minisztérium által támogatott Nemzeti Filharmonikusok művészei négyszeres jövedelmet kapnak. Reálisan nézve a dolgot – mondta a fő-zeneigazgató – a Rádiózenekar eredményesebb, mint bármely hazai zenekar, hiszen óriásit lépett előre az elmúlt esztendőkben a közönség kinevelése, a lemezképes színvonalú koncertek terén. A rádió gazdasági alelnöke, Göblyös István kijelentette: a vezetőség elkötelezett a művészeti együttesei iránt, amelyek fenntartását egyébként a médiatörvény is előírja. A részvénytársaság igéretet kapott a Pénzügyminisztériumtól a költségnövelésre, ezzel évi 960 millióra emelhetik az együttesek támogatottságát. Vásáry szerint a lemaradások behozatalához, a nívó tartásához másfél milliárd szükségeltetik.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„A jövő itt van és sose lesz vége!” – így született a legendás Mocskos idők című Európa Kiadó-dal

Az Európa Kiadó énekes-gitárosát, Menyhárt Jenőt kérdeztük arról, hogyan született az egyik leghíresebb daluk, amely A besúgó című sorozat főcímdalaként vált még népszerűbbé egy új generáció körében.
Színház

A jelenlegi főigazgató mellett egy operettszínész és egy zeneszerző pályázik a Szegedi Nemzeti Színház élére

Barnák László ötéves mandátuma 2023. június végén jár le. A színházvezetői kiírásra az övén kívül két pályázat érkezett.
Vizuál

Dürertől Picassón át Damien Hirstig – A grafika történetének hatszáz évét öleli fel a bécsi Albertina három új kiállítása

Három kiállítását is a grafikának szenteli a bécsi Albertina: a Dürer.Munch.Miró című tárlat már látogatható, februárban nyílik az Andy Warhol bis Damien Hirst című kiállítás, márciusban pedig Picasso műveit mutatják be.
Jazz/World

Beyoncé megdöntötte Solti György Grammy-rekordját

Az amerikai énekesnő immár harminckét díjjal büszkélkedhet, ezzel neki van a legtöbb Grammyje. A legjobb album díját Harry Styles kapta meg a Los Angeles-i ceremónián.
Klasszikus

44 formációból választották ki a legjobbakat a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

A megmérettetés január 30. és február 5. között zajlott a Zeneakadémia Weiner Kuratóriuma támogatásával és a Kamarazene Tanszék szervezésében, a legjobbakat három kategóriában díjazták.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Sebastian Bohrennel lép fel az Anima Musicae Kamarazenekar

Egy újabb világklasszis hegedűművészt, Sebastian Bohrent hozza el az Anima Musicae Kamarazenekar a Zeneakadémia Nagytermébe március 2-án.
Klasszikus ajánló

Az ukrajnai áldozatokra emlékezik a Szent Efrém Férfikar

Az ukrajnai háború kitörésének egyéves évfordulóján, február 23-án 19:30-kor az ukrajnai civil áldozatokra emlékező koncertet ad a Zeneakadémián a Szent Efrém Férfikar.
Klasszikus ajánló

Házikoncerttel ünnepli Klukon Edit születésnapját az Altalena

Az Altalena Zenei Közösség február 22-én, Telkiben rendezi meg a kiváló zongoraművész köszöntését, melyre egy meghitt, szűk körű koncert keretében kerül sor.
Klasszikus hír

44 formációból választották ki a legjobbakat a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

A megmérettetés január 30. és február 5. között zajlott a Zeneakadémia Weiner Kuratóriuma támogatásával és a Kamarazene Tanszék szervezésében, a legjobbakat három kategóriában díjazták.
Klasszikus hír

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.