Klasszikus

Megalázott muzsikusok

2002.10.10. 00:00
Ajánlom
Segélykérő Rádiózenekar, elkeseredett MÁV Szimfonikusok

Álhírnek bizonyult a sajtóban nyár végén megjelent információ, amely szerint a MÁV Szimfonikus Zenekar helyzete az új évadban jobbra fordul. A MÁV Szimfonikusok évek óta siralmas anyagi gondokkal küzdenek. Miközben sikeresek a nemzetközi zenei élet porondján is, jelenleg fennállásuk talán legválságosabb időszakát élik. A zenészek, úgy tűnik, teljesen leszakadtak béreikkel az élbolytól, ahova eredményeik alapján tartoznak. Úgy tűnik, beláthatatlan ideig kimaradtak a szeptember elsején hatályba lépett, a közalkalmazottakat érintő ötvenszázalékos béremelésből. Éveken át kimaradtak minden központi bérintézkedésből. A remény sugara akkor csillant meg, amikor a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, s a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete és a Művészeti Szakszervezetek Szövetsége megállapodást kötött a béremelés végrehajtásáról. Ebben külön pontban neveznek meg olyan kulturális szervezeteket, amelyek tevékenységükkel a kulturális intézmények feladatát segítik elő. A felsorolás említi a Magyar Rádió művészeti együtteseit és a MÁV Szimfonikus Zenekart. A megállapodásban az NKÖM vállalja, hogy kezdeményezi a kormánynál az egyéb kiadásokra szánt tartalékalapból a béremelés fedezetének biztosítását. A muzsikusok az alapból remélték sorsuk jobbra fordulását, ám az októberben kézhez vett borítékokban a korábbi bérekkel szembesültek, átlagosan bruttó 74 ezer forinttal.

A MÁV Rt. fenntartásában álló, évi 176 milliós büdzséből gazdálkodó, alapítványi formában működő együttes igazgatója, Fenyő Gábor régóta keresi a gondok enyhítésének módját. Az idei esztendőtől az újpesti önkormányzattal közszolgálati szerződést kötöttek. Lehetséges, hogy ezzel mégsem jutottak közelebb a megoldáshoz, ugyanis a törvényben szerepel, hogy csak a többségi állami tulajdonnal bíró közhasznú társaságok és alapítványok kerülhetnek a közalkalmazott szervezetekkel egyazon elbírálás alá. Helyzetüket súlyosbítja, hogy a MÁV Rt.-ben átszervezések folynak, az új vezetés ugyan értéknek tekinti, amit a zenekar képvisel, de a fő gondja ebben a pillanatban az, hogy nyereséges vállalatot hozzon létre az elkövetkezőkben.

Az NKÖM illetékesétől megtudtuk, a muzsikusok a remélt béremeléshez azért nem juthattak hozzá, mert a tartalékalapot a kormány az egészségügyi dolgozók javára osztotta el. A kulturális tárca a Pénzügyminisztérium felé jelezte a kulturális szférában megmutatkozó anomáliákat. A jövő évi költségvetésre vár a kérdés megoldása. A MÁV művészei becsapottnak érzik magukat, megalázónak tartják a helyzetet, s teljesen ellehetetlenült a munka.

Megkongatta a vészharangot Vásáry Tamás is az elmúlt héten a Rádiózenekar élő adásban közvetített Schubert-koncertjén. A Rádió Művészeti Együtteseinek fő-zeneigazgatója felhasználta a különleges lélektani pillanatot, hogy segítséget kérjen a közönségtől és a politikai döntéshozóktól muzsikusai számára. A zenei együttesekben feszült légkörben folyik jó ideje a munka, nem tudnak hangszert vásárolni, a kottakölcsönzést fedezni, a fiatalok nem jelentkeznek a meghirdetett állásokra. Mivel nem tartoznak a nemzeti intézmények közé, a meglehetősen nehéz helyzetben levő Rádió Rt.-re mint fenntartóra szorulnak, amely félmilliárdot tud évente részükre biztosítani. Leküzdhetetlen az a morális hátrány – nyilatkozott a sajtónak tegnap Vásáry –, hogy a minisztérium által támogatott Nemzeti Filharmonikusok művészei négyszeres jövedelmet kapnak. Reálisan nézve a dolgot – mondta a fő-zeneigazgató – a Rádiózenekar eredményesebb, mint bármely hazai zenekar, hiszen óriásit lépett előre az elmúlt esztendőkben a közönség kinevelése, a lemezképes színvonalú koncertek terén. A rádió gazdasági alelnöke, Göblyös István kijelentette: a vezetőség elkötelezett a művészeti együttesei iránt, amelyek fenntartását egyébként a médiatörvény is előírja. A részvénytársaság igéretet kapott a Pénzügyminisztériumtól a költségnövelésre, ezzel évi 960 millióra emelhetik az együttesek támogatottságát. Vásáry szerint a lemaradások behozatalához, a nívó tartásához másfél milliárd szükségeltetik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

10 kihagyhatatlan program az idei Múzeumok éjszakáján

Több száz izgalmas programmal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi foglalkozásokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket június 22-én országszerte a múzeumok és kiállítóterek.
Klasszikus

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.
Vizuál

Elhunyt Anouk Aimée

A huszadik századi francia filmművészet egyik legismertebb sztárja 92 éves korában halt meg párizsi otthonában kedden – jelentette be ügynöke és családja.   
Jazz/World

A Zene ünnepe a Francia Intézetben

A Zene ünnepe címmel műfajokat felvonultató koncertsorozatot tartanak június 21-én, pénteken a budapesti Francia Intézetben. Az esemény ingyenes.
Plusz

Korniss Péter és Nyáry Krisztián is az Ördögkatlan Fesztivál díszvendége lesz

Július 30. és augusztus 3. között rendezik meg a 17. Ördögkatlan Fesztivált, ahol több száz programmal és neves fellépőkkel várják a kultúra szerelmeseit. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Ifjú versenygyőztesek hangversenye a Pesti Vigadóban

Június 25-én este a Szent István Filharmonikusok fiatal tehetségei mutatkozhatnak be a Pesti Vigadóban. Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 
Klasszikus interjú

„A művek mélyebb megértését tartom a legfontosabbnak” – beszélgetés Szalai Molli zongoraművésszel

Külföldön értük utol a friss Junior Prima-díjas zongoraművészt, aki jövőre már második mesterdiplomáját szerzi. Az MVM Zrt. jóvoltából idén megemelt, hárommillió forinttal járó elismerést ezért felkészülésre, új hangszerre és megszakítás nélküli, folyamatos munkára fordítja majd.
Klasszikus hír

Balogh Máté olasz zeneszerzőversenyen nyert első díjat

A trieszti Friedrich Schiller Kulturális Társaság által kiírt dalversenyen a nagy német költő szövegeit kellett megzenésíteni. A megmérettetést az első alkalommal rendezték meg, Jörg Widmann fővédnöksége alatt.
Klasszikus ajánló

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.
Klasszikus interjú

„Emberi kapcsolat nélkül nem lehet tanítani” – interjú Szecsődi Ferenccel

Kortárs vonóshangszer-kiállítással nyílik meg A magyar hegedű ünnepe június 22-én délelőtt az MMA székházában, a Pesti Vigadóban. A kétnapos összművészeti esemény idén összekapcsolódik Szecsődi Ferenc hetvenedik születésnapi ünneplésével.