Klasszikus

Megépül az Új Világ Szimfónia

2008.02.02. 00:00
Ajánlom
Az Egyesült Államok egyik kulcsfontosságú zenei oktatási intézménye, a New World Symphony új otthont kap: január végén tették le a 200 millió dollárból megépülő koncertterem alapkövét Miami Beach-en.

Michael Tilson Thomas amerikai karmester, zongorista és zeneszerző vezetésével 21 éve működik a New World Symphony, amely zenekari muzsikusoknak, karmestereknek és komponistáknak ad képzést. Az intézmény zenekara eddig is a floridai kulturális élet kulcsszereplője volt, az új koncertterem azonban világszerte a legjobb helyszínek közé sorolja majd otthonukat. Frank Gehry, korunk egyik vezető építésze, a 700 fős koncertterem mellé hat zenekari próbatermet, 26 gyakorlótermet és egy könyvtárat tervezett, de a 2010-es átadáskor új technológiákat is tudnak majd alkalmazni, hiszen az intézmények közötti internet 2 segítségével az általunk ismert szélessávú kapcsolat ezerszeresével tudnak adatot továbbítani, így a mesterkurzusokba és szemináriumokba a világ más pontjairól is be lehet kapcsolódni. A Pritzker-díjas kanadai mester épületei világszerte elismertek, nemrég a Los Angeles-i Walt Disney koncerttermet adta át, de többek között a bilbaói Guggenheim Múzeum, a prágai Táncoló Ház és a düsseldorfi Neuer Zollhof is az ő munkáját dicséri.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Törőcsik Mari

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után pénteken hajnalban érte a halál.
Színház

Törőcsik Mari: „Beszentelik a hamvaimat, aztán a Tiszába szórnak. Az az én folyóm.”

A 85 éves korában elhunyt Törőcsik Mari néhány éve Bérczes Lászlónak „végrendelkezett” a színésznő nevét viselő beszélgetőkönyben.
Színház

„Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem” – Pályatársai, tisztelői búcsúznak Törőcsik Maritól

Sorra jelennek meg a személyes hangvételű visszaemlékezések a 85 évesen elhunyt Törőcsik Mariról a közösségi médiában, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat.
Színház

Zsótér Sándor Törőcsik Mariról: „Az idegrendszere feltépte a szobát”

Törőcsik Mari „kitüntetett azzal, hogy dolgozott velem” – emlékezett vissza Zsótér Sándor rendező a pénteken elhunyt színésznőre.
Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kamara a karmesterrel - Új online sorozatot indít az Óbudai Danubia Zenekar

Vasárnap este 18 órakor debütál a zenekar Facebook-oldalán az ÓDZ legújabb sorozata. Hámori Máté vezetésével kötetlen beszélgetések és kamarazenélés során ismerkedhetünk meg a muzsikusok zenéhez fűződő viszonyával és az újrakezdés terveivel.  
Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.
Klasszikus zongora

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.