Klasszikus

Megépülhet az új Beethoven-terem

2014.06.29. 12:07
Ajánlom
Az éveken át tartó vita lezárásaként szabad jelzést adott Bonn városa egy új Beethoven hangversenycsarnok építési tervének. A városi tanács egy a Rajna partjánál lévő üres telket biztosít a régi Beethoven-terem mellett az új koncertcsarnoknak, mely újabb helyszínéül szolgálhat majd az évente megrendezett bonni Nemzetközi Beethoven Fesztiválnak.

A főszponzorként működő német posta hamarosan elkezdi az építész és a terv kiválasztását. A tervek szerint az építkezést kizárólag magánpénzekből finanszírozzák és várhatóan az új terem átadására Beethoven születésének 250. évfordulóján 2020-ban kerül majd sor.

A fő befektető ígéretét miszerint 30 millió euróval (9,2 milliárd forinttal) vesz részt a kivitelezésben újból megerősítette. Az építkezéshez szükséges teljes összeg, várhatóan legalább 70 millió euró - egyelőre nem áll teljes mértékben rendelkezésre. A német posta képviseletében Christof Ehrhart elmondta, hogy nagy örömmel fogadták a városi tanács döntését, s el is kezdhetik a tervek versenyeztetését. A nemzetközileg elismert építészirodák eddig beérkezett tíz terve közül október végéig választják ki a két győztest. A nagy többséggel elfogadott döntés értelmében a városi tanács magára vállalja majd az átadott terület építkezésre alkalmassá tételének költségeit, ami mintegy 4,39 millió eurót (másfél milliárd forintot) jelent.  "A tanács döntésével megkezdődött a projekt megvalósításának folyamata" - mondta Stephan Eisel, a Bürger für Beethoven (Polgárok Beethovenért) nevű szervezet vezetője. A új koncertterem üzemeltetésére a szervezet 39 millió eurót (12 milliárd forintot) ajánlott fel. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

A magyar oktatás MacGyverei – a kötelező olvasmányok

A jövő nemzedék sorsa mindössze attól függ, hogy Gárdonyit, Szabó Magdát vagy Agatha Christie-t adnak a kezébe? Arató Lászlóval, a Magyartanárok Egyesületének elnökével - a NAT-módosítás részleteinek hiányában - a jelenlegi szabályozást vizsgáltuk meg, hogy jobban értsük, mi is lehetne a változások előremutató iránya.
Vizuál

Az 1917 a legjobb film az amerikai producerek szerint

Sam Mendes első világháborús eposza, az 1917 című film kapta meg az Amerikai Producerek Céhének (PGA) díját a mozikban forgalmazott filmek mezőnyében szombaton Los Angelesben.
Plusz

75 éve szabadult fel a pesti gettó 

A pesti gettó felszabadításának 75. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést vasárnap Budapesten, a Dohány utcai zsinagógában, majd koszorút helyeztek el a zsinagóga falánál állított emléktáblánál.
Klasszikus

Boldog születésnapot kívánunk Fischer Ivánnak!

Ma ünnepli születésnapját a Budapesti Fesztiválzenekar alapító-karmestere, egyik legkelendőbb hazai művészünk. Saját Happy Birthday-feldolgozásával köszöntjük!
Vizuál

Ki nevet még a bohócon? – 100 éve született Fellini

Száz éve, 1920. január 20-án született Riminiben Federico Fellini, az egyik legnagyobb olasz filmes, akit első olaszként jelöltek rendezői Oscar-díjra, s mind a négy a kitüntetésre jelölt alkotása nyert a legjobb külföldi filmek között, a legnagyobb elismerésnek mégis azt érezte, ha rendező-festőnek nevezték.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Rangos hanglemezdíjat érdemelt Fischer Ádám Beethoven-ciklusa

A Dán Kamarazenekarral készültek a lemezek, amely Beethoven összes szimfóniáját tartalmazzák. Valóban kivételes interpretációról beszélünk.
Klasszikus interjú

Alig várja Boros Misi, hogy bejárja az országot

Országos turnéra indul Boros Misi. Tizenhét évesen tizenhét városban lép fel, de mielőtt elindulna, szóra bírtuk tinédzserkorról, szlogenekről és továbbtanulási tervekről.
Klasszikus hír

Kórházakban, iskolákban, aluljárókban csendül fel Bach zenéje

Idén március 16-án kezdődik a Bach Mindenkinek Fesztivál, amelynek idején több mint száz településen élvezhetjük Bach muzsikáját.
Klasszikus nyugdíj

Vladimir Ashkenazy visszavonul

A 82 éves zongoraművész-karmester visszavonulását ügynöksége, a HarrisonParrott jelentette be. Hiányozni fog!
Klasszikus videó

Boldog születésnapot kívánunk Fischer Ivánnak!

Ma ünnepli születésnapját a Budapesti Fesztiválzenekar alapító-karmestere, egyik legkelendőbb hazai művészünk. Saját Happy Birthday-feldolgozásával köszöntjük!