Klasszikus

Megérkezett Budapestre az őszi fesztivál világhírű vendége, Steve Reich

2003.10.20. 00:00
Ajánlom
Mostani budapesti látogatása alkalmával Steve Reich három jelentős alkotásának előadásában vesz részt az UMZE Kamaraegyüttes, az Amadinda Ütőegyüttes, valamint énekes szólisták közreműködésével.

Az életmű e három meghatározó darabja – a Drumming, a Tehillim és a Music for 18 Musicians – a kortárs zenében kevésbé jártas, illetve attól esetleg idegenkedő hallgatók számára is könnyen befogadható. Ennek titka egyfelől e művek rendkívül erős közösségi aspektusában keresendő – előadásuk során a zenészek és a hallgatók egymásra hatása egyfajta közösségi érzet kialakulását eredményezi.

A darabok másik sajátossága, amely a hallgatóságra elementáris erővel hat, a tradicionális zenékre és a repetitív iskolára egyaránt jellemző pulzáló ritmika. A jellegzetes, rövid ritmikai, illetve harmóniai egységek állandó ismétlődése, valamint új és új kontextusba helyeződése a változatlanság és a folytonos átváltozás érzetének szintézisét eredményezi, és valósággal eksztatikus hatást vált ki.

Október 21-én, este fél nyolckor a Zeneakadémián Steve Reich mellett közreműködik az UMZE Kamaraegyüttes, az Amadinda Ütőegyüttes, valamint Fodor Ildikó, Szabó Ida, Jónás Krisztina, Lukin Zsuzsanna, Károlyi Katalin énekművészek; vezényel: Rácz Zoltán.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Klasszikus advent

Mozart átiratában hallható Händel Messiása

Az átirat Anger Ferenc rendezésében, Nádasdy Ádám új magyar fordításával csendül fel december 21-én az Erkel Színházban. A karácsonyi négy előadás szólistái Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián, az Opera Zenekart és az Énekkart Kesselyák Gergely vezényli.
Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.
Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.
Klasszikus gyász

Elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész

Életének 82. évében elhunyt Friedrich Ádám Liszt-díjas kürtművész - közölte hétfőn a Zeneakadémia.