Klasszikus

Megérkeztek a Zeneszalon Fabbrini koncertzongorái

2006.04.24. 00:00
Ajánlom
A régóta várt koncerthangszerek április 20-án megérkeztek Budapestre. A Fabbrini céggel együttműködve a Zeneszalon immár megkezdheti azt a nagyszabású munkát, amit a Chopin bicentenáriumra tervezett hanglemezösszkiadás jelent.

E hangszerek Európa egyik legpatinásabb zongoraszalonja, a pescarai Fabbrini szalon jóvoltából kerültek Budapestre. A két hangszer két hangstúdióban kapott helyet.

A hangszerek hajnalban érkeztek Budapestre. Az olasz szállítók légkondicionált kisteherautóval hozták őket a pescarai Fabbrini Zongoraszalonból. A két zongorát mint hímes tojást becsomagolták – hiába, még közel a húsvét hangulata– , és kétségtelen, ezt a műgondot az ember ritkán tapasztalhatja meg Magyarországon, amikor egy féltonnás bútordarab mozgatásával találkozik. A majd’ három méteres monstrumokat két ember mozgatta, és ilyenkor ébredünk rá, hogy a zongorával kapcsolatban minden művészet, még a szállítás is… Külön érdekesség volt látni, hogy 500 kilogramm mozgatásához a magas lépcsőket már nem emberi erővel, hanem egy ügyes lánctalpas szerkezettel, az úgynevezett pianoplannal másszák meg. Vége a gerincropogtató emelgetéseknek, a műszaki lelemény ismét spórolt a társadalombiztosításnak két korengedményes nyugdíjat!

A diósdi Phoenix Stúdióba került az a majd másfél évszázados, ugyanakkor kifogástalanul felújított Pleyel koncertzongora, melynek érkezését – legnagyobb sajnálatunkra hiába – kétszer is beharangoztuk az elmúlt fél évben; most végre itt van. A tavaly április végi MÜPA-koncerten Szilasi Alex zongoraművésszel egyszer már látott és hallott hangszer ma teljesen befejezve, fényes politúrral és bársonyos hanggal várja a rá váró feladatokat. A tervek szerint idén négy hanglemeznyi anyagot rögzít a művész ezen a hangszeren.

A másik hangszer egy Steinway D274-es koncertzongora, melyet a Hungaroton hanglemezkiadóval együttműködve a pesti Rottenbiller utcai stúdióban fog közösen használni a Zeneszalon. Szilasi Alex a romantikus repertoár néhány darabját ezen a hangszeren rögzíti a közeli hónapokban. A zongorát avatott kezek járatták be: Maurizio Pollini az utóbbi években több koncertjét ezen a hangszeren adta.

A Fabbrini cég Európa első számú hangversenyzongoraszolgáltatója, az ő hangszerei állnak a kontinens meghatározó koncerttermeinek színpadain. Olyan neves előadók veszik igénybe szolgáltatásait és zongoráit, mint Alfred Brendel, Schiff András, Martha Argerich, Maurizio Pollini, Mitsuko Uchida vagy az orosz Grigorij Szokolov. A Zeneszalon e két hangszerrel is szeretné a figyelmet ráirányítani a zene minőségi hátterének jelentőségére.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.