Klasszikus

Megérkeztek a Zeneszalon Fabbrini koncertzongorái

2006.04.24. 00:00
Ajánlom
A régóta várt koncerthangszerek április 20-án megérkeztek Budapestre. A Fabbrini céggel együttműködve a Zeneszalon immár megkezdheti azt a nagyszabású munkát, amit a Chopin bicentenáriumra tervezett hanglemezösszkiadás jelent.

E hangszerek Európa egyik legpatinásabb zongoraszalonja, a pescarai Fabbrini szalon jóvoltából kerültek Budapestre. A két hangszer két hangstúdióban kapott helyet.

A hangszerek hajnalban érkeztek Budapestre. Az olasz szállítók légkondicionált kisteherautóval hozták őket a pescarai Fabbrini Zongoraszalonból. A két zongorát mint hímes tojást becsomagolták – hiába, még közel a húsvét hangulata– , és kétségtelen, ezt a műgondot az ember ritkán tapasztalhatja meg Magyarországon, amikor egy féltonnás bútordarab mozgatásával találkozik. A majd’ három méteres monstrumokat két ember mozgatta, és ilyenkor ébredünk rá, hogy a zongorával kapcsolatban minden művészet, még a szállítás is… Külön érdekesség volt látni, hogy 500 kilogramm mozgatásához a magas lépcsőket már nem emberi erővel, hanem egy ügyes lánctalpas szerkezettel, az úgynevezett pianoplannal másszák meg. Vége a gerincropogtató emelgetéseknek, a műszaki lelemény ismét spórolt a társadalombiztosításnak két korengedményes nyugdíjat!

A diósdi Phoenix Stúdióba került az a majd másfél évszázados, ugyanakkor kifogástalanul felújított Pleyel koncertzongora, melynek érkezését – legnagyobb sajnálatunkra hiába – kétszer is beharangoztuk az elmúlt fél évben; most végre itt van. A tavaly április végi MÜPA-koncerten Szilasi Alex zongoraművésszel egyszer már látott és hallott hangszer ma teljesen befejezve, fényes politúrral és bársonyos hanggal várja a rá váró feladatokat. A tervek szerint idén négy hanglemeznyi anyagot rögzít a művész ezen a hangszeren.

A másik hangszer egy Steinway D274-es koncertzongora, melyet a Hungaroton hanglemezkiadóval együttműködve a pesti Rottenbiller utcai stúdióban fog közösen használni a Zeneszalon. Szilasi Alex a romantikus repertoár néhány darabját ezen a hangszeren rögzíti a közeli hónapokban. A zongorát avatott kezek járatták be: Maurizio Pollini az utóbbi években több koncertjét ezen a hangszeren adta.

A Fabbrini cég Európa első számú hangversenyzongoraszolgáltatója, az ő hangszerei állnak a kontinens meghatározó koncerttermeinek színpadain. Olyan neves előadók veszik igénybe szolgáltatásait és zongoráit, mint Alfred Brendel, Schiff András, Martha Argerich, Maurizio Pollini, Mitsuko Uchida vagy az orosz Grigorij Szokolov. A Zeneszalon e két hangszerrel is szeretné a figyelmet ráirányítani a zene minőségi hátterének jelentőségére.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Karmester negyven év alatt – interjú Rajna Martinnal

Úgy véli, ilyen nincsen: karmester negyven alatt. Ő ennél még fiatalabb, viszont egyre gyakrabban halljuk a nevét. Rajna Martin a legfiatalabb dirigens volt, aki Junior Príma-díjat kapott, számos hazai zenekarral dolgozott már együtt. Azt mondja, ehhez a szakmához nem lehet eleget tudni, és éppen ez benne a jó.
Klasszikus magazin

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Klasszikus ajánló

Nagy dobásra készül a Virtuózok – Indul a hatodik évad!

November 20-án, péntek este egy felvezető adással veszi kezdetét a népszerű komolyzenei tehetségkutató műsor legújabb évada, amely idén átlépi az ország határait.
Klasszikus hír

Újabb nemzetközi díjat hozott el a Concerto Budapest, Keller András és Szabó Stein Imre koncertfilmje

A Bronz Lovie Award és egyben a nemzetközi közönségszavazás nyertese lett a Concerto Budapest és Keller András, Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmje.
Klasszikus ajánló

Junior Prima díjátadó és gálakoncert online

Tizenharmadik alkalommal vehetik át a zeneművészet legkiemelkedőbb fiataljai a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjaz, ez alkalommal bárki ingyenesen követheti az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án 19:30-tól a mvmjuniorprima.hu oldalon.