Klasszikus

Megfontoltan, líraian

Palojtay János zongorakoncertje a Zeneakadémia Nagytermében
2022.05.11. 16:35
Ajánlom
A Zongora című sorozat rendezésében Berecz Mihályt követően újabb fiatal zongorista, Palojtay János adott szólóestet a Zeneakadémián, május 4-én. Ha van bennünk kellő türelem és igény az odafigyelésre, különleges élményben lehet részünk koncertjein.

Bár Palojtay János már nem a húszas éveiben jár, azt hiszem, azok közé tartozik, akiket kevésbé ismer a hazai közönség – ennek, ha így van, sürgősen változnia kellene –, azok közé, akik külföldön nagyobb sikereket értek el, mint itthon. Játéka kifinomult, lírai. Olyan zongoristáról van szó, aki elmélyült előadásmódjával, alaposan átgondolt műsorával igyekszik belopni magát a szívekbe. Ha van bennünk kellő türelem és igény az odafigyelésre, különleges, egyedülálló élményben lehet részünk koncertjein.

Mivel maga a műsor sem volt szokványos, már a koncert előtt sejteni lehetett, hogy ez az est az elmélyülésről, valamiféle meditatív állapot megtalálásáról szólhat. A Schumann-válogatás (Novelletten, op. 21), a darabok jellegénél fogva, és aztán Palojtay játékát hallgatva-figyelve is, inkább fölvezetésnek, előkészítésnek tűnt. Ez volt a koncertnek az egyetlen olyan szakasza, ahol éreztem, ha nem is bizonytalanságot, némi megilletődöttséget az előadón, mintha nem mert volna teljesen kibontakozni, átadni magát minden értelemben a játéknak.

20220504_Palojtay_Zak_Szolloi_02_javitva-102132.jpg

Palojtay János zongorakoncertje a Zeneakadémia Nagytermében (Fotó/Forrás: Szöllősi Mátyás)

A Grieg-szonáta (e-moll, op. 7.) már sokkal élettel telibb, dinamikusabb volt – érthető módon –, és ebben a darabban már megvillant az a kifinomultság, amely az egész második részt uralta aztán, és amiben volt valami nyugtalanító hűvösség is. Palojtay játéka, főleg egy olyan valakinek, aki maga nem zenész, de sokféle zenét hallgat szívesen, elsősorban megfontoltnak tűnhet.

Úgy gondolom, érezhetően nem arra törekszik, hogy felesleges allűrökkel hívja föl magára, vagy bármi másra (oda nem illőre), a figyelmet.

20220504_Palojtay_ZAK_Szollosi_001-162724.jpg

Palojtay János zongorakoncertje a Zeneakadémia Nagytermében (Fotó/Forrás: Szöllősi Mátyás)

Palojtay egyértelműen olyan darabokat válogatott össze szólóestjére, amelyek foglalkoztatják, amikben éppen aktuálisan benne van, és nem az alapján választott, hogy mivel tudná „lenyűgözni” a közönséget. Benső, lélektani utazásra invitált. Varázsa abban van, hogy fokozatosan közelít, majd vezet be abba a világba, amely a sajátja.

Ez a világ számomra ezen az estén elsősorban a Debussy-prelűdöket (az 1. kötet öt darabját) jelentette, mert bár a Franck-darab is kiváló volt, és rendkívül izgalmas is, az előbb említett válogatásban teljesedett ki az a lírai jelleg, ami nem nélkülözte a tisztaságot, és azt a fajta technikai tudást sem, amely nélkül ezek a darabok nyilván megszólaltathatatlanok lennének érvényes, kifinomult módon, valamint a szépség mellett jelentkező humort, amit szintén képes volt megmutatni Palojtay János. (Érdekes, hogy a Debussy-prelűdöket hallgatva időnként Bartók jutott eszembe, illetve hogy Palojtaynak mennyire fontos lehet az ő életműve, bizonyos művei legalábbis biztosan.)

20220504_Palojtay_ZAK_Szollosi_009-162745.jpg

Palojtay János zongorakoncertje a Zeneakadémia Nagytermében (Fotó/Forrás: Szöllősi Mátyás)

A Franck-darab (Prelúdium, korál és fúga) egyébként tökéletes lezárása volt a hivatalos programnak, mert mintha visszavezetett volna kicsit az időben, és a szerzőre annyira jellemző ciklusban-gondolkodást/alkotást az egész koncert sajátjává, alapjává tette volna. Talán nem is választhatott volna első ráadásnak mást aztán Palojtay, mint egy Bach-átiratot (Bach-Siloti h-moll Prelűd), hogy aztán visszavezethessen bennünket még Grieghez is (Lírai darabok, op 57. VI. kötet no. 1. Svundne Dage).

Nagy öröm volt megtapasztalni az elmúlt hónapokban, főleg egy járvány-időszak közepette, hogy jó néhány olyan fiatal zongorista van itthon, akiből a tudatos építkezés sugárzik, és akinek a játékával kapcsolatban az lehet az első gondolatunk: hosszú távra tervez, és nem azonnali, s ami fontosabb, látványos sikert akar aratni. Palojtay János egyértelműen ezek közé az előadók közé tartozik. Egyszerre megnyugtató és kifejezetten inspiráló figyelni a hozzáállását, hallgatni a zongorajátékát.

20220504_Palojtay_ZAK_Szollosi_010-162745.jpg

Palojtay János zongorakoncertje a Zeneakadémia Nagytermében (Fotó/Forrás: Szöllősi Mátyás)

Fejléckép: Palojtay János zongorakoncertje a Zeneakadémia Nagytermében (fotó: Szöllősi Mátyás)

Kettős pokoljárás

Kapcsolódó

Kettős pokoljárás

Giovanni Bertolazzi neve bizonyára nem ismeretlen azoknak, akik nyomon követik a komolyzenei élet történéseit. A csupán huszonnégy esztendős olasz zongorista a 2021-es budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny második helyezettje, és egyben egyik különdíjasa is. A versenyen elért remek eredményének, és a Cziffra György-emlékév jóvoltából térhetett vissza február 26-án a Régi Zeneakadémiára, hogy egy több szempontból is komoly kihívást jelentő koncerten mutathassa meg ismét tehetségét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Senki sem pótolható – Maxim Jemeljanyicsev és az Európai Kamarazenekar koncertje Kismartonban

Bravúros beugrással tartották meg a kismartoni Herbstgold Fesztivál koncertjét. A fiatal és igen impulzív karmester, Maxim Jemeljanyicsev sikeresen elterelte a közönség figyelmét arról, hogy igazából valaki helyett áll a színpadon.
Színház

Öt fiatal művész kapott Junior Prima Díjat a színház-, film- és táncművészet területén

Szeptember 21-én tartották az átadóünnepséget, amely során öt harminc év alatti művész eddigi teljesítményét ismerték el Junior Prima Díjjal. A kitüntetettek között színész, rendező, illetve díszlet- és jelmeztervező is van.
Zenés színház

Elhunyt Stephen Gould

A világhírű hőstenor néhány hete jelentette be, hogy gyógyíthatatlan betegsége miatt visszavonul a színpadtól. Halálát a Bayreuthi Ünnepi Játékok tette közzé.
Könyv

„A krimi reneszánszát éli” – Patkó Ágnes és Hidas Bence a Lírástudók vendégei

A napokban jelentek meg első könyveik: a két bűnügyi regényről, a műfaj újjáéledéséről és a lehetséges folytatásokról is beszélgettek a Lírástudók legújabb adásában, amiben a könyvesboltok újdonságai között is segítünk eligazodni.
Színház

Ó kapitány, kapitányom – utolsó bemutatójára készül az Átriumban a Kultúrbrigád

A Holt költők társasága színpadi adaptációjával a társulat a mai oktatási rendszer alapvetői kérdéseire keresi a választ. Az előadás október 14-én debütál Vidovszky György rendezésében. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Orgonaünnep a székesfehérvári evangélikus templomban

2023. szeptember 29. és október 13. között három hangversennyel várják az érdeklődőket az I. Székesfehérvári Orgonaünnepen. A 2019-ben elkészült gyönyörű hangszert három kiváló orgonaművész szólaltatja meg.
Klasszikus kritika

Senki sem pótolható – Maxim Jemeljanyicsev és az Európai Kamarazenekar koncertje Kismartonban

Bravúros beugrással tartották meg a kismartoni Herbstgold Fesztivál koncertjét. A fiatal és igen impulzív karmester, Maxim Jemeljanyicsev sikeresen elterelte a közönség figyelmét arról, hogy igazából valaki helyett áll a színpadon.
Klasszikus ajánló

A szabadság eszménye és Petőfi előtt tiszteleg a Pesti Vigadó hangversenye

Október 6-án Szabadság, szerelem címmel szerveznek koncertet a Pesti Vigadó Dísztermében, az est során Kocsár Balázs dirigálja a Savaria Szimfonikus Zenekart, közreműködik Pál Botond. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 
Klasszikus hír

Tizedik alkalommal rendezik meg a David Popper Nemzetközi Csellóversenyt Várpalotán

2023. október 10-14. között rendezik meg a X. David Popper Nemzetközi Csellóversenyt Várpalotán. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kultúra Fővárosa programsorozatban Várpalota város kiemelt rendezvényeként szerepel a megmérettetés.
Klasszikus beszámoló

A velünk született zene - Beszámoló az UMZE Kamaraegyüttes A zenegén című koncertjéről

Évfordulós koncertekre építi az idei szezont az UMZE Kamaraegyüttes, a kortárs muzsikára specializálódott zenekar elsőként művészeti vezetőjét, Vajda Gergelyt köszöntötte.