Klasszikus

Megformált szenvedély

2005.03.16. 00:00
Ajánlom
Sok mindenre jók a lemezek. Zeneszerzőket, műveket lehet általuk megismerni. Nagy előadókat lehet a segítségükkel tanulmányozni, vagy kivételes koncertélményeket feleleveníteni. Gyűjteni is lehet őket. Ha azonban „csupán” kellemes időtöltésként, kikapcsolódásként tennénk be a korongot a lejátszóba – nos, ez esetben lehet, hogy csalódunk Wilhelm Furtwängler és az Északnémet Rádió Szimfonikus Zenekarának tavaly újból kiadott Brahms-felvételét hallgatva.

Hogy miért? Egy teljesen primér ok miatt: nem hangzik jól. Sietek hozzátenni: ez nem Brahms, nem Furtwängler, de talán nem is az 1951-es koncertfelvételt feljavító szakemberek hibája. Igen magas a felvétel alapzaja, a hangzáskép karcos és száraz. A zenekar meglehetősen kiegyenlítetlenül szól, a fafúvók helyenként alig hallhatók, a prímhegedűk és az üstdob viszont mindig túlságosan is jól.

Mindezeken persze eszembe sem jutna fennakadni, ha unikális felvételről lenne szó. Brahms I. szimfóniájából azonban nem kevesebb, mint tizenegy Furtwängler vezényelte felvétel maradt fenn, ráadásul ezek mind 1945 után készültek. A Haydn-variációkból is további hat felvétel ismert. Biztosan tanulságos lenne összevetni a szimfónia mind a tizenegy interpretációját, ám az is szinte biztos, hogy a legfőbb tanulság az lenne: nincs köztük lényegi eltérés. És ez természetes is: Furtwängler 1911 és 1940 között csak az I. szimfóniát 117 alkalommal dirigálta koncerten, a Haydn-variációkat 33-szor. Nyilvánvaló, hogy ez alatt kikristályosodott a számára ideális előadásmód, amely egyaránt magában foglalja a tempókat, a különféle agogikákat, a dinamikát, a hangszíneket és minden egyebet. Ezek a paraméterek – bizonyos esetlegességeket leszámítva – legfeljebb egy árnyalatnyit változhatnak a teremtől és a zenekartól függően. Egyszóval, ha e két Brahms-mű Furtwängler-féle interpretációjára vagyunk kíváncsiak, nem kell feltétlenül ezt a lemezt választanunk. Az I. szimfóniát jobb hangzásminőségben élvezhetjük például a Bécsi Filharmonikusok 1947-es vagy a Concertgebouw Zenekarának 1950-es felvételén, a Haydn-variációkat ugyancsak a Bécsi Filharmonikusok 1949-es felvételén.

Persze ha már az Északnémet Rádió Szimfonikus Zenekarának lemeze mellett döntöttünk és – mondjuk második hallgatásra – nem zavar már bennünket a felvétel minősége sem, rájövünk, hogy különlegesen nagy, valóban kristályosan tiszta interpretációt hallunk. Úgy tűnik, mindvégig a kitörő vagy az épp kitörni készülő szenvedély irányít, mégis minden arányos, artikulált, megformált. Az előadás minden másodpercéből rendkívüli dinamizmus és gazdagság árad.

Azok, akik egy különleges koncertélményt akarnak feleleveníteni, egy nagy előadót szeretnének tanulmányozni vagy lemezt gyűjtenek – úgyis meg fogják venni ezt a CD-t. És ők nem fognak csalódni.

(Brahms: I. szimfónia, op. 68; Változatok egy Haydn-témára, op. 56a – NDR Sinfonieorchester; vez.: Wilhelm Furtwängler; EMI 7243 4 76733 2 0; NDR 10132)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.