Klasszikus

Megformált szenvedély

2005.03.16. 00:00
Ajánlom
Sok mindenre jók a lemezek. Zeneszerzőket, műveket lehet általuk megismerni. Nagy előadókat lehet a segítségükkel tanulmányozni, vagy kivételes koncertélményeket feleleveníteni. Gyűjteni is lehet őket. Ha azonban „csupán” kellemes időtöltésként, kikapcsolódásként tennénk be a korongot a lejátszóba – nos, ez esetben lehet, hogy csalódunk Wilhelm Furtwängler és az Északnémet Rádió Szimfonikus Zenekarának tavaly újból kiadott Brahms-felvételét hallgatva.

Hogy miért? Egy teljesen primér ok miatt: nem hangzik jól. Sietek hozzátenni: ez nem Brahms, nem Furtwängler, de talán nem is az 1951-es koncertfelvételt feljavító szakemberek hibája. Igen magas a felvétel alapzaja, a hangzáskép karcos és száraz. A zenekar meglehetősen kiegyenlítetlenül szól, a fafúvók helyenként alig hallhatók, a prímhegedűk és az üstdob viszont mindig túlságosan is jól.

Mindezeken persze eszembe sem jutna fennakadni, ha unikális felvételről lenne szó. Brahms I. szimfóniájából azonban nem kevesebb, mint tizenegy Furtwängler vezényelte felvétel maradt fenn, ráadásul ezek mind 1945 után készültek. A Haydn-variációkból is további hat felvétel ismert. Biztosan tanulságos lenne összevetni a szimfónia mind a tizenegy interpretációját, ám az is szinte biztos, hogy a legfőbb tanulság az lenne: nincs köztük lényegi eltérés. És ez természetes is: Furtwängler 1911 és 1940 között csak az I. szimfóniát 117 alkalommal dirigálta koncerten, a Haydn-variációkat 33-szor. Nyilvánvaló, hogy ez alatt kikristályosodott a számára ideális előadásmód, amely egyaránt magában foglalja a tempókat, a különféle agogikákat, a dinamikát, a hangszíneket és minden egyebet. Ezek a paraméterek – bizonyos esetlegességeket leszámítva – legfeljebb egy árnyalatnyit változhatnak a teremtől és a zenekartól függően. Egyszóval, ha e két Brahms-mű Furtwängler-féle interpretációjára vagyunk kíváncsiak, nem kell feltétlenül ezt a lemezt választanunk. Az I. szimfóniát jobb hangzásminőségben élvezhetjük például a Bécsi Filharmonikusok 1947-es vagy a Concertgebouw Zenekarának 1950-es felvételén, a Haydn-variációkat ugyancsak a Bécsi Filharmonikusok 1949-es felvételén.

Persze ha már az Északnémet Rádió Szimfonikus Zenekarának lemeze mellett döntöttünk és – mondjuk második hallgatásra – nem zavar már bennünket a felvétel minősége sem, rájövünk, hogy különlegesen nagy, valóban kristályosan tiszta interpretációt hallunk. Úgy tűnik, mindvégig a kitörő vagy az épp kitörni készülő szenvedély irányít, mégis minden arányos, artikulált, megformált. Az előadás minden másodpercéből rendkívüli dinamizmus és gazdagság árad.

Azok, akik egy különleges koncertélményt akarnak feleleveníteni, egy nagy előadót szeretnének tanulmányozni vagy lemezt gyűjtenek – úgyis meg fogják venni ezt a CD-t. És ők nem fognak csalódni.

(Brahms: I. szimfónia, op. 68; Változatok egy Haydn-témára, op. 56a – NDR Sinfonieorchester; vez.: Wilhelm Furtwängler; EMI 7243 4 76733 2 0; NDR 10132)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Klasszikus

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Szüts Apor: „A tökéletességet nem lehet, és nem is kell elérni”

Szüts Apor számára korán jött az ismertség a komolyzene világában. Több interjúban is beszélt eddigi munkásságáról, most viszont a belső munkafolyamatokról és szemléletmódjáról tudhatunk meg részleteket, amelyekről talán a lámpalázzal vagy maximalizmussal küzdő fiatal zenészek is szívesen olvasnának. Így került szóba a fejlődés, az önkritika vagy a tökéletesség nemlétének témája is.
Klasszikus hír

Kecskés D. Balázs Istvánffy Benedek-díjat kapott

A fiatal zeneszerző Három románc című alkotása nyerte el a Magyar Zeneszerzők Egyesületének díját.
Klasszikus fidelio klasszik

Rost Andrea a Fidelio Klasszik vendége

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása december 14-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Elek Ányossal, ifj. Harangozó Gyulával és Rost Andreával.
Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.
Klasszikus zongora

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.